En Sıcak Konular

Myanmar'da ölü sayısı 200 bini aşabilir!

14 Mayıs 2008 18:20 tsi
Myanmar'ı 3 Mayıs'ta vuran Nergis kasırgasında ölenlerin sayısı 38 bin 491'e yükseldi, 27 bin 838 kişi de kayıp. İngiltere ise, ölü sayısının 200 bini aşabileceğini açıkladı.

İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanı Douglas Alexander, "Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bölgedeki bazı kuruluşlar, ölü ve kayıp sayısının 200 bini aşabileceğini tahmin ediyor. En az 1.5 milyon insanın da yardıma ihtiyacı var" dedi.
 
"Yabancılara gerek yok"
 
Tayland Başbakanı Samak Sundaravej, Myanmar'daki cunta yönetiminin, kasırgayla ilgili yardım operasyonlarının kontrolleri altında olduğunu ve yabancı uzmanlara gerek olmadığını düşündüklerini aktardı.
 
Myanmar'ı ziyaret eden ve bugün ülkesine dönen Başbakan Samak, Myanmar yönetiminin "Nergis kasırgasının neden olduğu yıkımdan kurtulan afetzedeler arasında açlık ve salgın hastalık olmadığı konusunda kendisine güvence verdiğini" söyledi.
 
Samak, Myanmar yöneticilerinin mevcut durumun başarıyla üstesinden gelindiğini düşündüklerini ve bu nedenle yabancı yardım görevlisi istemediklerini ifade etti.
 
Tayland Başbakanı Samak, Myanmar'da Başbakan Korgeneral Thein Sein ile bir araya gelmiş, ayrıca hükümete ait bir yardım merkezini ziyaret etmişti.
 
Myanmar'da yeni bir kasırga uyarısı
 
Myanmar'ı vuran ve binlerce kişinin ölümüne neden olan Nergis kasırgasının ardından Birleşmiş Milletler bugün yeni bir kasırga uyarısında bulundu. İlk kez bir yabancı sağlık ekibinin de İrravaddi deltasına girişine izin verildi.
 
BM İnsani Yardım Programı sözcüsü Amanda Pitt, kasırganın ne zaman tam şeklini alacağını ve karada nereyi vuracağını net olarak söyleyemeyeceğini belirtti.
 
Pitt gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede muhtemel bir kasırga oluşmakta olduğu uyarısının, BM'ye bağlı Dünya Meteoroloji Merkezi'nin bir parçası olan Ortak Tayfun Uyarı Merkezi'nden geldiğini söyledi.
 
Myanmar'ı 2-3 Mayıs tarihlerinde vuran Nergis kasırgası, resmi rakamlara göre 60 binden fazla kişinin ölmesine ya da kaybolmasına neden olmuştu.
 
İlk kez yabancı yardım ekibi İrravadi'de
 
Myanmar, ilk kez bir yabancı sağlık ekibinin Nergis kasırgasının vurduğu İrravaddi deltasına girişine izin veriyor.
 
Tayland Kamu Sağlığı Bakanlığı'ndan bir yetkili, Myanmar Sağlık Bakanlığın'dan, "Taylandlı sağlık görevlilerinin tıbbi çalışmalarda bulunabileceğine" dair mesaj aldıklarını belirtti.
 
Ekibin cuma günü bölgeye gitmesi planlanıyor. Myanmar'daki cunta yönetimi, 32 bin dolayında kişinin öldüğü, 30 bine yakın kişinin kaybolduğu kasırgasının vurduğu bölgeyi "yabancılara yasak bölge" ilan etmişti.
 
Halk yardım için halk el ele verdi
 
Bu arada Myanmar'da işadamları, rahipler, sanatçılar ve köylüler felaketzedelere yardım için el ele verdi.
 
Cunta yönetiminin uluslararası yardımları sınırlandırdığı ülkede, bazı sanatçılar özel yardımları dağıtmak için kasırgadan en çok etkilenen güneydeki bölgelere gitti, Yangon kentinde ise tüccarlar İrravaddi deltasında kurtulanlar için torbalarla yiyecek götürdü.
 
Yangon ve İrravaddi deltası arasındaki yolda, bazı din adamlarının binlerce felaketzedeye yiyecek dağıtmaya çalıştığını, ancak askerlerin bir açıklama yapmadan yiyeceklere el koyduğu belirtildi.
 
Bu dayanışmadan etkilenen İngiltere'nin Yangon Büyükelçisi Ruth Bradley-Jones, "Böyle omuz omuza vermiş toplulukları görmek inanılmaz. Zenginler evlerini onarmaları için fakir komşularına yardım ediyor, yiyecek dağıtıyor, ellerinden geleni içlerinden gelerek ve büyük bir enerjiyle yapıyorlar" dedi.

cnnturk



Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,851 µs