En Sıcak Konular

'Hükümetleri hukukçular değil halk seçer'

14 Mayıs 2008 18:10 tsi
'Hükümetleri hukukçular değil halk seçer' İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’e eşlik etmek üzere Türkiye’ye gelen Dışişleri Bakanı David Miliband, “Hükümetlerin, hukukçular değil, halk tarafından seçildiği ilkesine güçlü bir biçimde bağlıyız" dedi.

"AKP ve DTP hakkında kapatma davalarına ilişkin olarak herhangi bir ülkenin anayasal ilkelerine tam olarak uyulması gerektiğini" belirten David Miliband, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile yaptığı görüşmenin ardından Bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında Kraliçe’nin ziyaretinin iki ülke arasında derinleşen ve güçlenen ilişkilerin simgesi olduğunu söyledi.

İKİLİ DİYALOG MEKANİZMASI

“Türkiye’nin İngiltere’de birçok hayranı varö diyen Miliband, iki ülke arasında terör ve iklim değişikliği konusunda ikili bir diyalogun kurulması kararlaştırıldığını açıkladı.
Türkiye’nin AB üyeliği sürecine tam destek veren Miliband, Türkiye ile AB içerisinde de müttefik olmak istediklerini, hükümetin reform çabalarına destek verdiklerini vurguladı.
Miliband, bir soru üzerine Fransa’nın öncülük yaptığı “Akdeniz için Birlik" projesinin “AB’nin, Türkiye’yi dahil edecek genişleme süreci için alternatif değil" dedi ve Türkiye’nin katılım sürecinin devamına tam destek verdi.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜ

İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband, bir soru üzerine de kurulması kararlaştırılan ikili diyalog sürecinin terörle mücadele ile ilgili kısmının PKK’dan El Kaide’ye kadar uzanan bir alanı kapsayacağını belirterek, “PKK’yı terör bir örgütü olarak görüyoruz ve Avrupa’daki faaliyetlerine karşı hukuk tam olarak kullanılmalı. İngiliz hükümeti bu konuda kararlı" dedi.

KAPATMA DAVALARI

AKP ve DTP hakkındaki kapatma davalarının sorulması üzerine Miliband, Türk hükümetinin 2002’den yılında beri halkın desteği ile önemli reformlar yaptığını belirterek hükümetlerin halk tarafından seçilmesinin de AB’nin kuruluş kavramlarından biri olduğunu söyledi.
AKP hükümetinin kısa bir süre önce büyük bir halk desteği ile yeniden seçildiğine işaret eden Miliband, “Bu nedenle herhangi bir ülkenin anayasa ilkelerine elbette ki tam olarak uyulması gerekli ise de hükümetlerin, hukukçular değil, halk tarafından seçildiği ilkesine güçlü bir biçimde bağlıyız" dedi.
Bundan böyle neler olacağı konusunda bir yorumda bulunmak istemediğini ifade eden Miliband, ancak “Britanya ve Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkinin, halk tarafından seçilen bir hükümet döneminde ilerlediğini ve böyle devam edeceğini umduğunu" söyledi.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Kraliçe Elizabeth’in ziyaretinin çok önemli ve anlamlı olduğunu belirterek, iki ülke arasında “mükemmel" bir ilişkinin bulunduğunu söyledi. Babacan, İngiltere’nin Türkiye’nin AB sürecine “en güçlü destekö veren ülkeler arasında yer aldığına da dikkat çekti.

Milliyet



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,889 µs