En Sıcak Konular

Gardrop batıcılar smokini aşamadı!

14 Mayıs 2008 15:20 tsi
Türk basını, Kraliçe'nin ziyaretinde ne konuşulacağından çok Gül'ün ne giyeceğiyle ilgilendi.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in dün gerçekleşen Türkiye ziyareti bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Kraliçe'nin programı belli olduğu günlerden itibaren başlayan tartışmalar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaret sırasında smokin giyip giymemesi eksenli olması, "Gardırop Haberleri"ne döndü.

Konuyu ilk kez Zeynep Gürcanlı, "Gül smokin giyecek mi?" başlıklı yazısıyla 20 Şubat 2008 tarihinde hürriyet Gazetesi'ndeki köşesine taşıdı.

Gürcanlı'nın, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Mayıs ayında Ankara'da çok önemli bir misafir ağırlayacak; İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, Türkiye'ye gelecek" cümlesi ile başlayan yazsında, şu ifadelere yer veriyordu:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Kraliçe onuruna yemeği Çankaya Köşkü'nde verecek. İngiltere'de Kraliçe'nin etkinliklerinin tümünde, kökenleri yüzyıllara dayanan protokol kuralları uygulanıyor. Şimdi Ankara ve Londra arasında da, Çankaya Köşkü'ndeki yemek sırasında "hangi kuralların geçerli olacağına" ilişkin görüşmeler sürüyor.

İngiltere Kraliçesi'nin bundan önce yaptığı tüm dış gezilerde, katıldığı yemeklerde bayanlar uzun gece elbisesi, erkekler ise siyah smokin giymişti. Şimdilerde Ankara diplomatik kulislerindeki en çok konuşulan konulardan biri de, "Kraliçe'nin fendinin", bugüne kadar hiç smokin giymeyen Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "smokin giydirmeyi başarıp başaramayacağı".

"KRALİÇE ELİNİ UZATMADIKÇA, TOKALAŞILMAYACAK"

İngiltere Kraliyet protokol kuralları sadece bu kadar da değil; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ve resmi yemeğe katılacak olan konukların dikkat etmeleri gereken daha pek çok önemli kural var. Bunlar arasında en çok öne çıkanlar, Kraliçe elini uzatmadıkça, onunla tokalaşmamak ve Kraliçe'nin yemeğini bitirdiğinde, herkesin yemeğinin bitmiş sayılması.

Kraliçe'ye "nasıl hitap edileceği" de önemli; Bu çerçevede, Kraliçe'ye "majesteleri", eşi Prens Philip'e "Haşmetmeab" diye hitap edilmesi gerekiyor.

GAZETELER: GÜL İLK KEZ SMOKİN GİYECEK

İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in Türkiye'ye yapacağı ziyaretin haberini ANK A mahreciyle şu başlıkla verildi."Gül ilk kez Smokin giyecek"
Tüm ulusal gazeteler, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ziyaret nedeniyle ilk kez smokin giyecek. Kraliçe Elizabeth de, resmi ziyaret nedeniyle uzun tuvalet giyecek ve tacını takacak" ifadelerini kullandı.

Kraliçe için resmi karşılama töreni ise Çankaya Köşkü'nde olacak. Resmi karşılama törenin ardından Kraliçe ve eşi Prens Philip, Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ile 20-25 dakika baş başa görüşme gerçekleştirecek. Yarın akşam, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kraliçe onuruna kabul resepsiyonu verecek. Cumhurbaşkanı Gül'ün, kabulde ilk kez smokin giyecek. Gül, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Meclis'te yapılan yemin töreninde smokin giymemişti.

Kraliçe'nin ziyareti boyunca, uluslararası protokol kuralları uygulanacak. Resmi karşılama töreni Çankaya Köşkü'nde yapılacak.

ERDOĞAN SMOKİNSİZ

Çankaya Köşkü'nde verilecek, yaklaşık 250 konuğun davet edildiği yemeğe Başbakan Erdoğan'ın eşsiz ve smokin giymeden katılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanının Kraliyetlerde kral ya da kraliçe taç giyerse genelde, smokin uygulaması bulunuyor, bu yüzden Cumhurbaşkanı Gül yarın smokin giyecek. Kraliçede, tuvalet giyecek ve taç takacak.

Kraliçe, taç ve tuvalet giyeceği için, konuklara gönderilen davetiyelerde de katılımcıların smokin ve uzun etek giymesi istendi. Böylece Gül, Çankaya'da ilk kez smokin giymiş olacak. Yemeğin başında Gül ile Kraliçe'nin yapacağı konuşmalar TRT'den canlı olarak verilecek" şeklinde basına yansıdı.

SMOKİN GİYEN GÜL KADEH KALDIRDI

Kraliçe'nin Türkiye'ye gelmesinden sonra da aynı tarz haberlere ağırlık veren Türk basını, "Uyumlu bir Cumhurbaşkanı portresi çizen Gül, İngiliz konuğunu smokinle ağırlayıp kadeh kaldırdı" şeklindeki magazinel açıdan haberleri gördü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth onuruna Çankaya Köşkü'nde verdiği resmi yemeğe yurt dışında olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt katılmadı. Yemekte ana muhalefet partisi CHP Başkanı Deniz Baykal ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da bulunmadı.

Kraliçe'nin üzüm salkımları şeklindeki boncuklarla süslenmiş uzun beyaz bir tuvalet ile taç giydiği yemekte Cumhurbaşkanı Gül, Kraliçe'ye jest yaparak ilk defa smokin giydi. Gül, siyah smokin ve bir gri papyon kullandı.

Gül ayrıca, Kraliçe'nin resmi karşılama töreninden sonra Çankaya Köşkü'nde yaptıkları baş başa görüşme sırasında kendisine takdim ettiği, Birleşik Kraliyet'in en önemli nişanlarından biri olan GCB nişanını da taktı. Görüşme sırasında Gül'ün Kraliçe'ye devlet nişanı takdim ettiği öğrenildi.

Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, yemekte üstünde gümüş renkli dantelli bir yeleği olan gül kurusu uzun bir tuvalet giydi.

KADEH KALDIRILDI

Bu arada, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası da yemek sırasında bir konser verdi. Cumhurbaşkanı Gül, yemeğin başında yaptığı konuşmanın sonunda konukları "Majeste Kraliçe ve Altes Edinburgh Dükü" şerefine kadeh kaldırmaya davet etti. Giydiği uzun beyaz eldivenleri çıkartmayan Kraliçe'nin ise, konuşmasının ardından "Türkiye Cumhurbaşkanı ve Halkına" kadeh kaldırması dikkat çekti.

dunyabulteni



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,532 µs