En Sıcak Konular

Pakistan hükümeti aşiretle anlaştı!

14 Mayıs 2008 13:56 tsi
Pakistan yerel hükümeti ile Swat bölgesi aşiretleri resmi anlaşma öncesi esir değişiminde mutabakata vardılar.

Pakistan hükümeti ve İslamcı direnişçiler Afganistan sınırındaki aşiret bölgesinde taraflar arasında esir değişiminde anlaşmaya vardı.

Aşiret komutanlarından Beytullah Mehsud ve Günev Veziristan yerel hükümeti adına aşiret liderleri bir süredir barış için görüşmelerde bulunuyorlardı.

Varılan anlaşmaya göre, hükümet 32 şüpheli aşiret mensubunu serbest bırakacak, aşiretler ise Kuzey Batı Cephe Eyaleti'nde son altı ay içinde çeşitli bölgelerde ele geçirilen 55 güvenlik personelini salıverecek.

Geo news kanalı ve diğer medya kuruluşları esir değişimi konusunda anlaşmaya varıldığını bildirirken, Pakistan ordusu sözcüsü General Athar Abbas, direnişçilerin serbest bırakılmayacağını ileri sürdü.

İngilizce yayınlanan günlük Daily'e konuşan Abbas, "Olan hadise. Yerel kişiler herhangi bir güçlü kanıt olmaksızın gözaltına alınmış olabilir. Bunların serbest bırakılması düşünülebilir. Fakat direnişe katılanlar değil." dedi.

Esir değişiminin hükümet ve Taliban arasında resmi bir barış anlaşmasının imzalanması ardından gerçekleşeceği belirtildi. Bir yetkili Dawn gazetesine, resmi anlaşmanın 3 ila 4 gün içinde imzalanabileceğini açıkladı.

Aaj TV'ye göre, imzalanacak barış anlaşması ile Pakistan ordusu Güney Veziristan'dan bir kısım askeri geri çekecek. Güney Veziristan bölgesinde Taliban ve El Kaide direnişçilerinin saklandığı düşünülüyor.

Pakistan'daki yeni hükümet geçen ay direnişçi grupları bünyesinde toplayan Mehsud'un başkanlığındaki Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) ile barış görüşmelerine başladı. Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in kontrolündeki önceki hükümet Kuzey Batı Cephe Eyaleti ve aşiret bölgesindeki direnişçilerle görüşmeler yapılmasına şiddetle karşı idi.

İslamabad'ın aşiretlerdeki direnişçilerle barış için görüşmelere başlaması Afganistan'da "terörizme karşı uluslararası savaşa liderlik eden" ABD'yi endişelendiriyor.

Geçen ay ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte yaptığı açıklamada Pakistan sivil ve askeri liderliğinin Pakistan'ın sınır bölgelerindeki şiddet olaylarına karşı güçlü ortaklar olduğunu vurgulayarak "Açık söyleyim. Aşiret bölgelerindeki direniş hareketleri kontrol altına alınmadıkça tatmin olmayacağız." dedi.

dunyabulteni



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,863 µs