En Sıcak Konular

Birand niçin kışkırttığını yazdı!

14 Mayıs 2008 13:30 tsi
Birand niçin kışkırttığını yazdı! 'Önümüzdeki dönemin “kanlı mı, yoksa kansız mı olacağını” en çok Başbakanın tutumu belirleyecek' diyen Mehmet Ali Birand kışkırtıcılığını itiraf etti ve nedenlerini sıraladı. Bakın Birand niçin kışkırtıyormuş...

Mehmet Ali Birand / Posta

Erdoğan, tarihi kararlar alacak...

Hiç abartmıyorum. Başbakan Erdoğan, önümüzdeki aylarda, Türkiye’nin kaderini değiştirebilecek, tarihini etkileyebilecek kararlar alacak. Önce 11 yargıç konuşacak ve “tarihi dönüşüm” diyebileceğimiz kararlarını verecekler. Bundan sonra asıl rol Erdoğan’a düşecek. Başbakan, atacağı adımlarla bu ülkeyi huzura kavuşturabileceği gibi, büyük bir kavgaya da sürükleyebilecek.Önümüzdeki dönemin “kanlı mı, yoksa kansız mı olacağını” en çok Başbakanın tutumu belirleyecek.

Israrla yazıyorum ve yazmakta da devam edeceğim.

Amacım sizleri duyarlaştırmak, korkutmak ve harekete geçmenizi sağlamak. Zira hepimiz hala koyunların sessizliğiyle, gelişmeleri sadece seyrediyoruz. Can Paker’in evindeki yemeği, işte sırf bu nedenle yazmıştım. Nasıl tehlikeli bir yere doğru gittiğimizi anlatabilmek, Başbakan’ın neler düşündüğünü kamuoyuna aktarabilmek için yazmıştım. Başbakan’ın o yemekte çizdiği manzara beni çok etkilemişti. Çok açık ve net bir yol haritasıydı ve durumun vahametini çok azımız biliyordu. Otağtepe Kriterleri adını koyduğum o konuşma beni daha da panikletti.

Hiç abartmıyorum.

Türkiye, büyük bir iç hesaplaşmaya gidiyor.

Bundan böyle bu ülkeyi kimin, nasıl yöneteceğinin kavgasına başlamak üzereyiz. Anayasa mahkemesinin kararlarından sonraki dönemde yaşanacakları en çok etkileyebilecek konumdaki kişi Başbakan Erdoğan olacak. Asker de son derece önemli bir rol oynayacak, ancak gelişmelerin gidişi büyük oranda Erdoğan’ın tutumuna göre şekillenecek.

İşte bundan dolayı, karşılıklı cephelerdeki hoyratlık devam eder, sağduyu bulunmaz, birileri araya girmezse, Türkiye’nin askeri darbelerle dolu, kanlı bir iç savaşa kadar sürüklenebileceği bir tehlikeli döneme kayabileceğini görüyorum.

Bundan dolayı sizleri kışkırtmaya çalışıyorum.

Hep birlikte hareket edersek bu gidişi durdurabileceğimize inandığım için haykırıyorum.

Bakın neden söz ettiğimi daha ayrıntılı şekilde anlatayım. Kabul edin veya etmeyin, ancak düşünün ve haklı olup olmadığımı bana bildirin.

1. HERŞEY 11 YARGICIN KARARIYLA BAŞLAYACAK:

Anayasa Mahkemesinin 11 yargıcı, istemeyerek büyük bir sorumluluğun altına girdi. Önlerindeki iki dosya, DTP ve AKP’nin kapatılma davalarında verecekleri kararlar, Türkiye’nin kaderinin oluşturulacağı süreci başlatacak.

Bu karardan sonra Türkiye bir daha aynı olmayacak. Farklı bir Türkiye doğacak.

DTP’nin kapatılması, Kürt sorununda önemli değişimler yaratacaktır.

AKP’nin kapatılması da, ülkedeki laik-dindar tartışmaları ve dengelerinde yepyeni bir döneme girilmesine yol açacak.

Gelin şimdi önce AKP ile ilgi davanın gelişme senaryosuna göre, neler yaşanabilineceğine bakalım. (DTP konusunu başka bir yazıda ele alacağım)

2. KAPATMA KARARI ÇIKARSA:

Başbakan Erdoğan’ın tutumu işte bundan sonra son derece çok önem kazanacak.

Parti kapatıldığı taktirde, Erdoğan’a da siyaset yasağı gelmesi kuvvetle muhtemel. Peki bu duruma Erdoğan’ın tepkisi nasıl olacak? Sertleşecek mi, yoksa Otağtepe Kriterlerine uygun şekilde mi hareket edecek? Yani, gerilim yaratmayacak, sanki hiçbirşey olmamış gibi, demokratik süreci kesmeden, yani bağımsız AKP milletvekilleriyle yeni bir parti kurup, mahalli seçimleri yerel seçimlerle birleştirip, kendini de bağımsız milletvekili seçtirip ülkeyi yönetmeye devam edebilecek mi ?

Daha doğrusu, bu senaryoyu laik kesim ne oranda kabul edecek? Yoksa, Askeri kışkırtma pahasına Erdoğan’ın bağımsız seçimini dahi engelleyecek mi?

Bu olasılıkta Erdoğan boyun eğmeyeceğine göre, bayrak açıp Anadolu’yu turlamaya başladığında milyonları sokağa dökerse ne olacak?

Unutmayalım ki, kapatma kararı, büyük bir ekonomik krizi de beraberinde getirecek ve kargaşayı daha da arttıracaktır.

Allah korusun.

Bu senaryoyu düşünmek dahi istemiyorum. Darbeli, kavgalı, hatta iç savaşlı bir süreçten korkuyorum.

3. KAPATMA YERİNE UYARI ÇIKARSA:

Herhalde Türkiye’nin siyasi ve ekonomik sağlığı açısından bu olasılık en ehven-i-şer’idir. Bu şekilde, AKP’ye bir uyarı verilmiş olur. Eğer laiklikle ilgili kaygılar devam ederse, ilerde yeni bir dava açılma olasılığı devam edeceği için, AKP politikalarına yeni bir şans verilmiş olur.

Yine bu olasılıkta da, Erdoğan’ın tutumu önemlidir.

Otağtepe Kriterlerine göre, Başbakan kavgadan uzak kalacağını belirtmesine rağmen, laik kesimin onun peşini bırakmak istemeyeceği de bir gerçek. Ankara’daki havaya bakılacak olursa, en katı laiklikler arasındaki konuşmalarda “AKP ve Erdoğan bir defa yakalandı, mutlaka kafası ezilmeli” cümlelerine rastlanıyor.

Anlayacağınız, önümüzdeki dönemde yaşayacaklarımızın anahtarı ağırlıklı şekilde Erdoğan’ın elinde olacak. Zira Başbakan olarak güç onun elinde kalacak. Atacağı adımlar, yapacağı konuşmalarla “kazandık” havasına girerse, tepkiler yoğunlaşacak.

Ancak laik kesim de tutumuyla hayatımızı ya zehir edecek veya hepimiz rahatlayacağız. Laik- Dindar kesimler arasında yeni bir denge kurulacak. Dindar kesim sınırlarını bilecek. Laik kesim de, her atılan adımı şeriata gidiliyor diye ülkeyi ayaklandırmayacak.

Bu senaryoda tehlikelerle dolu.

Şimdi ne demek istediğimi anlatabildim mi ?




Bu haber 1,123 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,650 µs