En Sıcak Konular

Takside sigara içene ceza var

14 Mayıs 2008 11:14 tsi
En fazla sigara tüketen illerin başında gelen İstanbul’da, 19 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak sigara yasağının çerçevesi ve uyulması gereken kurallar belirlendi.

Taksi ve toplu kara taşıma araç sürücülerini üç ayrı ceza bekliyor. Kendisi içmesi halinde 62 YTL ceza ödeyecek olan şoför, sorumlu olduğu araçta sigara içildiği için 5 bin YTL "sorumluluk cezasına" çarptırılabilecek. "Bu taşıtta sigara içilmez, cezası 62 YTL’dir" uyarı yazısını asmazsa da 1000 YTL ceza kesilebilecek.

Duraklarda da yasak

İstanbul İl Tütün Kontrol Kurulu’nca alınan karar, İstanbul Valisi Muammer Güler imzasıyla, İstanbul’un tüm alışveriş merkezleri, havalimanları, oda başkanlıkları, valilik ve belediye birimlerine dağıtıldı. Bilgi için Başbakanlık, İçişleri ve Sağlık bakanlıkları, 1. Ordu Komutanlığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, rektörlükler ve RTÜK’e gönderilen kararda, yasada açıklık getirilmeyen "kapalı alan", "En az bir duvarı olan üstü kapalı yer" olarak tarif edildi. Buna göre üstü kapatılmış durak, etrafı branda, plastik, camla kapatılmış yer, kapalı alan olarak kabul edilecek. Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı yönetmeliğe alt yapı da oluşturacak nitelikteki İstanbul kararları şöyle:

Lokantalara ikili uygulama

Kapalı alanlara açıklık getirilen kararda en çok tartışma konusu olan alışveriş merkezlerindeki duruma da netlik kazandırıldı. İstanbul’daki alışveriş merkezleri ve içinde yer alan tüm bölümler yasak kapsamında. Bu durumda, alışveriş merkezlerindeki lokantalar da yasak kapsamına giriyor. Ancak alışveriş merkezlerinde tamamen bağımsız yer alan, ortak havalandırma sisteminden ayrı olan, alışveriş merkezine koku, duman gitmesi engellenmiş lokantalar, kahvehane, kafeterya ve birahaneler 19 Temmuz 2009 tarihine kadar yasa hükümlerinden muaf olacak.

Düğünde, berberde yasak

Düğün, nişan, kermes amaçlı tüm sosyal yerler, internet kafe, bowling salonları, ganyan, iddia gibi oyunlar oynanan bayilerde de sigara içilemeyecek. Avukat, mühendis, mimar, doktor, veteriner gibi serbest meslek sahiplerinin büroları, berber, kuaför, güzellik salonu her türlü hizmet veren ofisler de yasak kapsamında. Ancak yaşlı bakım evleri, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri ve cezaevleri ile şehirlerarası veya uluslararası güzergáhlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde sigara içilebilecek alanlar oluşturulacak. Otellerin sadece odalarında sigara içilebilecek. Bunlar da önceden belirlenecek ve sigara içilmeyen odalarla aynı katta olmayacak ve değiştirilemeyecek.

Bina önlerine kül tablası konulacak

HER resmi kurum ve özel hukuka ait kuruluş ve kişiler binalarının önünde uygun bir yere izmaritlerin atılacağı açık havada kullanılabilen kül tablası koyacak. Bu belediye zabıtası tarafından denetlenecek. Yere izmarit, paket, ağızlık atana 25 YTL para cezası verilecek. Ancak kişi attığı izmariti yerden alırsa ceza kesilemeyebilecek. 

Hürriyet



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs