En Sıcak Konular

Deprem Çin'in makyajını döktü!

14 Mayıs 2008 10:57 tsi
Deprem Çin'in makyajını döktü! Binlerce kişinin öldüğü deprem, ekonomik gelişmelerin halka yansımadığını gösterdi.

Deprem'de 12 bin kişi öldü. 19 bin kişi enkaz altında. Borsa çöktü. Yabancı girişimcilerin ülkeden kaçma ihtimali Pekin'i korkutuyor. Deprem, Çin’in ekonomik gelişmesini halka hizmet olarak yansıtmadığını gösterdi.Çin'in Weichuan bölgesinde meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 12 bin kişiye ulaştığı bildirildi.

Yetkililer depremin olduğu Weichuan'a komşu Mianyang kentinde, 18 bin 645 kişinin enkaz altında olduğunu açıkladı. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, Weichuan'ın doğusunda önce 5.9 büyüklüğünde, 10 dakika sonra da merkez üssü Weichuan-Gansusınır bölgesinde olan 5.0 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı meydana geldiğini kaydetti.

FELAKETİN SONUÇLARI VAHİM

Sağlık Bakanlığı da büyük miktarda kan ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, kan bağışında bulunulması çağrısında bulundu. Deprem sonrası kurtarma çalışmalarını incelemek için bölgeye gelen Çin Başbakanı Ven Ciabao, durumun sanıldığından çok daha vahim olduğunu söyledi. Ciabao, depremi, "büyük felaket" olarak nitelendirdi.

Deprem sırasında Woolang bölgesindeki üç kasabada yaşayan 60 bin kişi ile Panda Koruma ve Araştırma Merkezi'ni gezmeye gelen 15 İngiliz turistten haber alınamadığı bildirildi. Yetkililer deprem sırasında Aba Tibet Özerk bölgesinde 2 binden fazla turist bulunduğunu ve Maoşien’de bir yolcu otobüsünün toprak altında kalması sonucu 37 turistin öldüğünü açıkladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise, depremde turistlerin öldüğü bilgisinin kendilerine ulaşmadığını söyleyerek haberi yalanladı.

DÜNYA YARDIMA KOŞUYOR

Depremden etkilenen ülkeye uluslararası yardımlar gönderilmeye başlandı. Hong Kong da Çin'e 38 milyon dolarlık yardım gönderildiğini açıkladı. Hong Kong hükümeti, paranın Çin'in başkenti Pekin'deki yardım koordinasyon merkezine aktarılacağını kaydetti. Hong Kong'un ayrıca depremin en çok yıkıma uğrattığı Weichuan'a bir itfaiye ve sağlık ekibi göndereceği belirtilirken, Fas'ın Çin koordinasyon merkezine 12,82 milyon dolar yardımda bulunacağı, İngiltere'nin de yardıma hazır olduğunu ilettiği açıklandı. Tayvan Başbakanı Chang Chun-hsiung, "İhtiyaçları olan gerekli bütün yardımı sağlamak için elimizden geleni yapacağız" dedi. Chang, Çin'deki yetkililerle ekibin gönderilmesinin planlanması gerektiğini söyledi.

BORSA ÇÖKÜŞTE

Çin’deki depremin etkisi Asya piyasalarında görülmeye başlandı. Şanghay borsası güne yüzde 3.03, Shenzhen borsası da yüzde 3.33'lük düşüşle başladı. Şanghay borsasında işlem gören 45, Shenzhen borsasında ise 21 Sichuan ve Çongçing merkezli şirket faaliyetlerini durdurdu. Gözlemciler, Çin’in ekonomik gelişmesinde etkili olan yabancı girişimcilerin ülkeyi terkedeceğinden korkuğunu belirtiyorlar. Bu nedenle, deprem haberleri Çin tarafından sansürleniyor.
 
bugün



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,274 µs