En Sıcak Konular

Çin'de 100 bin kişi enkaz altında!

14 Mayıs 2008 09:35 tsi
Çin resmi ajansı, Sichuan eyaletindeki 7,8 büyüklüğündeki depremde 100 bin kişinin enkaz altında kaldığını bildirdi. Bölgede hayatını kaybedenlerin sayısı ise 12 bini aştı.

Çin'in Sichuan eyaletindeki depremde ölenlerin sayısı 12 bini aştı. Ancak enkaz altında 100 bine yakın kişinin bulunduğu sanılıyor. Felaket bölgesindeki hava muhalefetine rağmen enkaz altındakileri kurtarmak için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Myanmar'ı vuran Nergis kasırgasının yaralarını sarmaya çalışan Asya, on binlerce kişinin öldüğü ikinci bir doğal afetle karşı karşıya. Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde önceki gün meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı resmî rakamlara göre 12 bine yükseldi. Ancak depremin merkez üssü Wenchuan bölgesinde, 100 bin kişinin enkaz altında kaldığı tahmin ediliyor. Sadece Wenchuan'a komşu Mianyang kentinde, 18 bin kişinin enkaz altında olduğu bildiriliyor. Enkaz altındakiler için kritik 48 saat dolmadan mümkün olduğunca felaketzedeyi kurtarmak için ülke seferber olmuş durumda. Yolların çökmesi ve yollara kayaların yuvarlanması sebebiyle sadece havayolu ile gidilebilen bölgeye, ilk kurtarma ekipleri dün ulaştı; ancak arama-kurtarma çalışmalarının şiddetli yağış nedeniyle sekteye uğradığı belirtiliyor. Myanmar için yardım kampanyası başlatan dünya, Çin için de harekete geçti. Birçok ülke Pekin'e maddi yardım teklifinde bulundu. Bölgeye yardım ekibi gönderen Türk Kızılayı da ilk etapta 500 bin dolarlık yardımda bulunacak.

Felaketin boyutu, depremden bir gün sonra daha iyi anlaşıldı. Ciddi bir felaketle karşı karşıya kaldıklarını açıklayan Çin Başbakanı Ven Jiabao ülke çapında yardım kampanyası başlatıldığını duyurdu. Felaket bölgesinde enkaz kaldırma çalışması yapan 50 bin emniyet gücüne sivil halk da yardımcı oluyor. Pekin yönetimi, yardım çalışmaları için 100 milyon dolar fon ayırırken, olası bir çevre felaketinin önlenmesi için başta nükleer santraller olmak üzere kimya tesisleri, çimento fabrikaları ve diğer "hassas" tesislerin güvenliğinin sağlanması amacıyla depremden etkilenen bölgelere uzmanlardan oluşan ekipler gönderiyor. Artçı sarsıntıların devam etmesi ise halk arasında paniğe yol açıyor. Sichuan eyaletinde dün 5,9 ve 5,0 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha oldu. Sarsıntıların devam etmesi sebebiyle depremin merkez üssüne 50 kilometre uzaklıktaki Dujiangyan sakinleri geceyi dışarıda geçirmeyi tercih etti. Çin'de son 30 yıl içinde en fazla can kaybına yol açan depremin ardından kentin bazı mahalleleri bombardıman yapılmış gibi; evler yerle bir olmuş, cam parçaları sokaklara yayılmış, araçlar ise ezilmiş durumda. Yardım çalışmalarına katılan askerler tarafından enkazdan çıkarılan ve plastik torbalara koyulup yan yana dizilen cesetlere yaklaşanlar, yakınlarını kaybettiklerini anlayınca çığlıklar atıyor.

Aylardır, ağustos ayında düzenlenecek 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları hazırlığı ile yatıp kalkan Çin halkı, oyunları bir kenara itmiş durumda. Tüm televizyonlar gün boyu özel yayınlarla depremle ilgili gelişmeleri canlı olarak aktarıyor. Ancak kanalların, halkın toplum psikolojisini olumsuz etkileyebilecek görüntüleri kullanmaktan kaçınması dikkat çekiyor.

Çadır ve battaniye ihtiyacı var

Deprem merkezi Sichuan eyaletinde arama-kurtarma çalışması yapan 50 bin emniyet gücüne sivil halk da yardımcı oluyor. Ancak bölgeye giden yolların tahrip olması sebebiyle ekipler, yerle bir olan bazı kasabalara hâlâ ulaşamadı. Felaketzedeler için acil çadır, battaniye, gıda, içme suyu, ilaç ve kana ihtiyaç var.
 
haber7



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,102 µs