En Sıcak Konular

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilecekler

14 Mayıs 2008 09:04 tsi
Güneş gözlüğü alırken dikkat edilecekler
Uzmanlar uyardı: "Güneş gözlüğü aksesuar değil. Göz sağlığı için mutlaka güneş gözlüğü kullanın. Güneş gözlüklerini sadece gözü ışıktan korumak değil, zararlı ışınları önlemek için de tercih edin

Hangi yüzde hangi gözlük modeli daha şık duruyor?

Uzmanlar uyardı: "Güneş gözlüğü aksesuar değil. Göz sağlığı için mutlaka güneş gözlüğü kullanın. Güneş gözlüklerini sadece gözü ışıktan korumak değil, zararlı ışınları önlemek için de tercih edin.”Göz hastalıkları uzmanı Dr. Hakan Yüzer, güneş gözlüğünün bir aksesuar değil, göz sağlığı için mutlaka kullanılması gerektiğini belirtti. Güneş gözlüğü alırken ultraviyole ya da morötesi ışınları kestiğine dair bir sertifikası olmasına dikkat edilmesi konusunda uyaran Yüzer, kalitesiz güneş gözlüklerinin körlüğe kadar varabilen hasarlar bırkaktığını kaydetti.

IŞINLAR ZARAR VERİYOR

Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmanın yanma, batma, kuruluk, sulanma, ışıktan aşırı rahatsız olma, göz kapaklarını açmada zorluk çekme gibi şikayetlere sebep olduğu bilgisini veren Yüzer, aşırı güneş ışığına maruz kalan ve güneş gözlüğü kullanmayanlarda gözün iç kısmında göz bebeğine doğru et yürümesi de oluştuğunun altını çizerek şu bilgileri verdi:

"Güneş gözlüğüne bir aksesuar, önemsiz bir tüketim aracı olarak bakılmamalıdır. Göz sağlığı için mutlaka güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş gözlüklerini sadece gözü ışıktan korumak değil, zararlı ışınları önlemek için de tercih edilmelidir. Bu sebeple ışıktan rahatsız olmasak bile güneş gözlüğü takmanın göz sağlığı açısından gerekli ve önemli bir ihtiyaç olduğunu unutmamamız gerekir. 'Nasıl olsa güneş gözlüğü takıyorum. Güneşe doğrudan bakabilirim' düşüncesi de yanlış. Bu durumda gözlük yeterince koruyucu olamıyor."

GÖZLÜK SEÇERKEN

Güneş gözlüklerin ultraviyole ya da morötesi ışınları kestiğine dair bir sertifikası olmalı. n Satın aldığınız güneş gözlüğünü ışığa karşı tutun; gözlüğü aşağı yukarı oynatın. Böyle yaptığınızda camında dalgalanmalar meydana gelmesi gözlük camı kalitesiz olduğunu gösterir. n Çizik camlı gözlükleri almayın. n Güneş gözlüklerinin cam renginin duman ve kahverengi olmasına dikkat edin. Amber ve turuncu renkte güneş gözlüğü camları, trafik ışıklarının renklerini algılamakta zorluk çekilmesine neden olur. n Yine mavi renkli camların, güneş ışınlarının daha çok göze yansımasına neden olduğu için bu cam renkli gözlüklerde tercih edilmemelidir.

İŞPORTADAN ALMAYIN

Seyyar tezgahlarda satılan kalitesiz güneş gözlüklerinin alınmaması uyarısında bulunan Yüzer, gözün dış dünyaya açılan çok kıymetli bir organ olduğunu, bu kadar değerli ve hassas bir organa seyyar tezgahlardan gelişi güzel güneş gözlüğü alınmaması gerektiğini söyledi. Sadece renkli olup ultraviyole filtre edici özelliği olmayan camların göz bebeğinin fazla büyümesine neden olduğu için zararlı ışınların göze daha çok girerek, retina da görmeyi sağlayan hücrelerde bozulmalar oluşturduğunu hatırlatan Yüzer, kalitesiz güneş gözlüklerinin bu nedenle daha da zararlı olduğunu belirtti.

HANGİ YÜZE HANGİ MODEL?

Güneş gözlüğü seçimi yapılırken mutlaka konunun uzmanı optik merkezlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Yüzer, "İlaç nasıl eczanelerden alınıyorsa gözlük de optiklerden satın alınmalıdır" diye konuştu. Güneş gözlüğü seçimi yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sıralayan Yüzer, şöyle konuştu; "Gözlük sadece göz sağlığımız için değil kullanıcıların yüz estetiğini de yakından ilgilendirir.

Bunun için gözlük alırken; yüzünüz kare ya da kareye yakınsa; kavisli çerçeveler sizin için en uygun olanlardır. Uzun bir yüze sahipseniz; çerçeveleriniz yüzünüzü kaplamalıdır. Böylece gözlük yüzünüzü ikiye ayırdığı için normalden daha uzun görünmesini engelleyecektir. Yüzünüz yuvarlak ise düz ya da açılı çerçeveleri tercih etmenizi tavsiye ederiz. Üçgen bir yüze sahipseniz; çerçevelerinizin çizgilerinin düşey olmasına dikkat etmelisiniz. Yüzünüz oval ise çerçeveleriniz mutlaka yüz büyüklüğüne orantılı olmalıdır."
 
Bugün



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,894 µs