En Sıcak Konular

İstihdam Paketi'ne ağır eleştiriler

13 Mayıs 2008 22:58 tsi
İstihdam Paketi'ne ağır eleştiriler TBMM Genel Kurulunda, ''İstihdam paketi'' olarak adlandırılan, İş Kanununda değişiklik öngören tasarının görüşmelerinde MHP ve CHP'li vekillerden sert eleştiriler geldi.

 TBMM Genel Kurulunda, ''İstihdam paketi'' olarak adlandırılan, İş Kanununda değişiklik öngören tasarının görüşmelerine başlandı. Tasarı üzerinde MHP Grubu adına konuşan Kalaycı, yoksulluktan kurtulmanın yolunun, istihdam yaratan ekonomi politikalarından geçtiğini kaydetti.

Son 5 yılda Türk ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 6.9 büyümesine rağmen, bu büyümenin istihdam yaratmadığını savunan Kalaycı, ''AKP'nin dış güdümlü ekonomi politikası iflas etmiştir. AKP, bunu gizlemek için kapatma davasının arkasına sığınıyor. Yaşanan gelişmeler bir günde ortaya çıkmadı. AKP'nin beceriksizliği nedeniyle Türk milletine yeni bir bedel ödetilecek'' dedi.

Kalaycı, Hükümetin, sorunların çözümünü IMF ve yabancı başkentlerde aradığını savunarak, ''AKP, 6 yıldır neyle meşgul? Kendileriyle ilgili yolsuzluk iddialarını affetmekle meşgul'' diye konuştu.

-''İŞSİZLİK VE YOKSULLUK GERÇEK BOYUTUYLA ELE ALINMALI''-

CHP Grubu adına söz alan Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü de TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İşsizlik ve yoksulluğun, gerçek boyutuyla ele alınması gerektiğini vurgulayan Tütüncü, işsizlik ve yolsuzlukla mücadele için ciddi bir mücadele yapılmasını istedi.

''AKP döneminde işsizlikle ciddi bir mücadeleye girilmemiştir'' diyen Tütüncü, AK Parti'nin işsizlik ve yolsuzluğu, siyasi ranta ve oya dönüştürme politikası güttüğünü ileri sürdü.

CHP'li Tütüncü, tasarının içinin boş olduğunu, ''Dostlar alışverişte görsün'' mantığıyla hazırlandığını iddia ederek, eksik olmasına rağmen tasarının bir bölümüne olumlu oy vereceklerini söyledi.

Tasarıyla, ''İşsizlik Sigortası Fonu'nun tırtıklandığını'' da savunan Tütüncü, ''BAĞ-KUR ve SSK'nın başına gelenler, yakın bir gelecekte İşsizlik Sigortası Fonu'nun da başına gelecek'' görüşünü savundu.

-''BÖLGEDEN KAZANILAN PARA...-

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da grubu adına yaptığı konuşmada, ''Tuzla'da ölen işçilerin güvenliğini, eğitimini, sosyal güvencesini sağlayamamış olan Hükümetin, bu yöndeki düzenlemeleri tasarıya iliştirdiğini'' ifade etti.

İşsizlik Fonu'nda biriken paraların bir kısmıyla GAP'ın tamamlanamayacağını savunan Kaplan, AK Parti'nin 6 yıllık iktidarı döneminde ayrılan ödenekle, GAP tarafından arazinin sadece yüzde 14'ünün sulanabildiğini kaydetti.

-''İŞSİZLİK HER ÜLKENİN SORUNU...''-

AK Parti Grubu adına konuşan Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, işsizliğin her ülkenin sorunu olduğunu belirterek, dünyada yeteri kadar iş yaratılamadığını vurguladı. İşsizliğe karşı istihdam yaratacak yatırımların önemine işaret eden Tanrıverdi, işsizliğin azaltılması, yeni istihdam alanlarının açılması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi amacıyla düzenlemenin gündeme geldiğini anlattı.

Tanrıverdi, düzenlemenin, işsizlikle ilgili önemli açılımları içerdiğini, ana hedefin yatırım ve istihdamın önündeki engellerin kaldırılması, işsizliğin düşürülmesi, kayıtdışılığın azaltılması, iş sağlığı güvenliğinin yaygınlaştırılması olduğunuz kaydetti.

İş ve yatırım yapmaya elverişli ortam yaratılmasının bir ülke için hayati önem arzettiğini belirten Tanrıverdi, bazı ülkelerde bunun için her türlü kolaylığın sağlandığını anlattı.

Türkiye'deki genç nüfusun nitelikli olmadığı gözönünde bulundurulduğunda, işsizliğin ülkenin en önemli sorunu olduğunu belirten Tanrıverdi, şöyle konuştu:

''İşsizlikle ilgili önlem ve öneriler, ya konjonktür ya da geçmiş hükümetlerin tavrı nedeniyle ne yazık ki hayata geçirilememiştir. AK Parti olarak biz geçtiğimiz dönemde vergi indirimlerini elverdiğince yaptık, işverenlerin yükünü azaltmak, istihdamın önünü açmak için düzenlemeler yaptık. Ama genç nüfusun yoğunluğu küreselleşmenin getirdiği olumsuzluklar, petrol fiyatlarındaki istikrarsızlık nedeniyle işsizliğin azaltılmasında istediğimiz sonuçlar alınamamıştır.''

TÜİK rakamlarına göre, Türkiye'de kayıtlı işsiz oranının yüzde 9.9 olduğuna işaret eden Tanrıverdi, işsizliğin daha çok kentlerde ve genç yaşlarda yoğunlaştığını söyledi. AK Parti'li Tanrıverdi, genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 21'e çıktığına dikkati çekerek, ''Genç nüfusun bu kadar yoğun olarak işgücüne katıldığı başka bir ülke yoktur'' dedi.

Hüseyin Tanrıverdi, tasarıyla, zorunlu istihdam yüklerinin hafifletilmesi, nitelikli işgücünün karşılanması, istihdamın teşviki, işgücü maliyetinin düşürülmesi ve kayıtdışılığın azaltılmasının hedeflendiğini söyledi.

Başkanvekili Nevzat Pakdil, çalışma süresinin dolması nedeniyle yarın saat 13.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

 



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,959 µs