En Sıcak Konular

Metin Hakkı AİHM'nden istifa etti

13 Mayıs 2008 21:49 tsi
Metin Hakkı AİHM'nden istifa etti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) Türkiye'nin ad-hoc (geçici) yargıcı olarak görev yapan KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı Metin Hakkı, görevinden istifa etti.

Hakkı, Türk Ajansı-Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme Yargıçlığından temmuz ayında yaş haddinden emekli olacağını ve sonrası için bazı planları bulunduğunu belirterek, ''AİHM yargıçlığı görevinin bu planlarıyla uyuşmayabileceği düşüncesiyle istifa ettiğini'' söyledi.

KKTC'de Anayasa gereği yargıçların emeklilik yaşının 65 olduğu ve dolayısıyla kendisinin de yaşı dolacağı için 12 temmuzda emekliye ayrılacağını açıklayan Hakkı, AİHM yargıçlarının emeklilik yaşının 70 olduğunu, dolayısıyla oradan da emekli olma zorunluluğu bulunmadığını kaydetti.

Hakkı, emeklilik sonrası avukatlık veya benzer faaliyetlerde bulunma gibi bazı planları nedeniyle yeni bir davayı görmeye başlamadan ayrılmayı uygun gördüğünü anlattı.

Metin Hakkı, ''KKTC Taşınmaz Mal Komisyonunun başına geçeceği'' yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerineyse ''henüz bu yönde bir teklif almadığını'' söyledi.

Yasa gereği Taşınmaz Mal Komisyonunun başkanını Adliye Kurulunun atadığını belirten Hakkı, ''Ancak Cumhurbaşkanı önerir ve Adliye Kurulu atar. Cumhurbaşkanı bana henüz böyle bir şey demedi. Derse düşünürüm'' ifadesini kullandı.

Hakkı, AİHM'den istifasıyla yerine getirilecek kişinin kim olacağınaysa Türkiye'nin karar vereceğini söyledi.

-TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU'NA RUM BAŞVURULARI SÜRÜYOR-

Öte yandan KKTC Taşınmaz Mal Komisyonuna Rumlardan gelen başvuru sayısı 314'e ulaştı.

Yasa uyarınca mahkeme statüsüyle çalışan Komisyon, Rumlardan gelen 314 ayrı dosyadan 38'ini karara bağladı.

Bu dosyalardan 32'si için tazminat kararı alınırken, 1'i çözümden sonra olmak üzere 4 dosya için iade, 2'si için de takas kararı verilmişti.

Takas kararlarının her ikisi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuran Mike Timvios'a ait. Komisyonun bu kararının Timvios davası çerçevesinde AİHM tarafından da onaylanmasıyla takas kararı bir ilk olarak kayıtlara geçti. Komisyon bu kararıyla ''iç hukuk'' yolu olarak AİHM tarafından da onaylanmış oldu.

Mülkiyet sorununa ''iç hukuk'' oluşturma hedefiyle KKTC Anayasanın 159'uncu maddesine göre hazırlanan ''Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi'' adlı yasayla 2.5 yıl önce oluşturulan mahkeme statüsündeki Komisyon, KKTC'de kalan eski Rum malları için başvuran Rumlara yasadaki kurallar çerçevesinde tazminat, takas ve mal iadesi yönünde karar alıyor. 

 



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,706 µs