En Sıcak Konular

'Bakanlık da polisler de görevini yaptı'

13 Mayıs 2008 21:27 tsi
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İstanbul'da 1 Mayıs ile ilgili olarak ''Gerekli tedbirleri almamış olsaydık, görevimizi ihmal etmiş olurduk. Göz göre göre daha vahim olaylara izin veremezdik'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesi üzerinde Hükümet adına konuşan Atalay, 1 Mayıs ile ilgili söylenmedik hiçbir şey kalmadığını bildirerek, her şey konuşulduktan sonra bir Başbakan hakkında gensoru vermenin, ''Gensorunun itibarını düşürdüğünü'' söyledi. Atalay, ''Aslında bu gensoru, Hükümet niye görevini iyi yaptı veya niye görevini yaptı diye verilmiş'' diye konuştu.

Ölümlerin, ağır ve ciddi yaralanmaların olmadığı, işyerlerinin tahrip edildiği bir 1 Mayıs'ın muhatabı olarak milletvekillerinin huzurlarına geldiği için şükrettiğini ifade eden Atalay, ''Herkesi üzen, arzu edilmeyen bazı görüntüler olsa da bir anlamda kimsenin burnununu kanamadığı, can verilmeyen, büyük yaralanmaların olmadığı 1 Mayıs için huzurlarınızdayım. Onun için de kendimi şanslı sayıyorum ve bununla da gurur duyuyorum'' dedi.

''GÜVENLİK VE ÖZGÜRLÜK DENGESİ...''

1 Mayıs öncesi ve sonrasına ilişkin araştırmaların yapıldığını, bir kısmının adliyeye intikal ettiğini, bir kısmıyla ilgili idari soruşturmanın sürdüğünü, henüz sonuçlandırılmadığını bildiren Atalay, şöyle konuştu:

''AK Parti hükümeti için adeta otoriterleşmeyi geliştiren, polis devleti görüntüsü veren suçlamalar da oluyor. Bunu, hiçbir aklı başında vatandaşımız söyleyemez. AK Parti olarak biz, Hükümet olduğumuz günden bu yana, demokratikleşmeyi derinleştirme, ifade özgürlüğünü yaygınlaştırmak, toplantı ve gösteri yürüyüşlerini kolaylaştırmak için nice yasal düzenleme yaptık. AK Parti'yi bunun aksi şekilde suçlamak insafsızlık olur. Ama toplumlar kamu düzeni içinde yaşar. Güvenlik ve özgürlük dengesi bizim en hassas konumuzdur. Güvenlik birimlerimizin eğitiminde de bunun üzerinde çok duruyoruz, bu konuda önemli mesafeler de alındı, alınıyor.''

1 Mayıs ile ilgili süreç hakkında bilgi veren Bakan Atalay, toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle ilgili prosedürü izleyen herkese izin verildiğini, alan tahsis edildiğini anlattı. Bu yıl 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili hiçbir ilde sorun yaşanmadığını kaydeden Beşir Atalay, ''İstanbul bunun dışındadır, Ankara'da küçük bir olay yaşanmıştır. Ülkemizin her köşesinde 1 Mayıs, şenlikle, şölenle kutlanmıştır. Hiçbir yerde izin vermeme, alan tahsis edilmeme gibi bir durum olmamıştır. İstanbul için de izin istenseydi, alan tahsis edilecekti, güvenlik önlemleri alınacaktı'' dedi.

''HİÇBİR YERDE ÜZÜCÜ BİR OLAY YAŞANMAMIŞTIR''

Hükümet olarak 1 Mayıs'ın bayram havasında kutlanması için ellerinden geleni yaptıklarını, 58 ilde 89 etkinlikle kutlandığını hatırlatan Atalay, bazı yerlerde yüz binin üzerinde kişinin katıldığı kutlamalar yapıldığını anlattı.

''Hiçbir yerde üzücü bir olay, engelleme, tatsız bir olay yaşanmamıştır'' diyen Atalay, İstanbul'da miting alanlarının belli olduğunu, tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da bunları kullandığını kaydetti. Geçmiş yıllarda da sendikaların 1 Mayıs'ın belirlenen alanlarda kutladığına işaret eden Bakan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu sene 'İlla Taksim' diye ısrar edilmiştir. Taksim'i biliyorsunuz, özelliğini biliyorsunuz. 1979'dan beri miting ve toplantılara kapatılmış. Taksim'de kutlama gündeme getirildikten sonra sendikacılarla görüştüm. Elimizdeki verileri, istihbarat bilgilerini kendileriyle paylaştım. Rica ettim, 'Bize düşen neyse yapalım, ama gelin bu sene 1 Mayıs'ı farklı kutlayalım' dedim. Ben bu riski alamam, biz bu riski alamayız. Taksim ile ilgili bekleyenler, provokatörler var, elimizde veriler var, eski acıları canlandırmak isteyenler var. Biz buna fırsat vermek istemeyiz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez Başbakan, 'Bu olaylar olmasın, 1 Mayıs bahar havası içinde geçsin' diye bizzat sendikacılardan rica etti. 'Gelin, İstanbul'un hangi meydanını istiyorsanız verelim, ama Taksim'i riske etmeyelim' Biz bunların hepsini yaptık. Tüm bunlardan sonra tedbir almak hakkımız değil mi? Kamu yönetiminin hakkı değil mi? Eğer biz gerekli önlemleri almasaydık, görevimizi ihmal etmiş olurduk ve bugün farklı şeyleri konuşuyor olurduk. Ben görevimi yaptım, Emniyet görevini yaptı. Görevini yaparken hiçbirimizin hoşlanmadığı görüntüler oldu, üzerindeyiz. Bir defa o ortamda her şeyin kontrolü gerektiği gibi sağlanamayabiliyor. Ama görev yapanlar kamu görevlisi...Hata yapanlar üzerinde gerekli değerlendirmeler yapılır, müeyyideler uygulanır. Ama vatandaşlarımız büyük oranda zarar almamıştır. Biz bunun tesellisi içerisindeyiz.''

''PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ...''

İçişleri Bakanı Atalay, 1 Mayıs endişelerinin içinde işçilerin ve sendikaların olmadığını, halen hakkında soruşturma yürütülen 158 kişinin çok büyük kısmının da işçi olmadığını belirterek, ''O gün polise taş, molotof kokteyli, metali bile kesip delen bilye atanlar işçilerimiz değildi'' dedi.

İstanbul'da 1 Mayıs olayları üzerinde halen çalışmaların sürdüğünü, ön raporun çıktığını ancak peşini bırakmayacaklarını belirten Bakan Atalay, ''Taksim inadı, bu noktaya getirmiştir. 79 yılından beri Taksim mitinge kapatılmıştır. Bu kadar hükümet gelip geçmiş. Hiçbirisi özelliğinden, İstanbul'un kalbi ve toplumsal merkezi olmasından ötürü Taksim'i mitinglere açmamıştır'' diye konuştu.

''POLİSİMİZE HAKSIZ YERE YÜKLENMEYELİM''

Beşir Atalay, polislere yapılan eleştirilerle ilgili olarak da şöyle konuştu:

''Polisler çocuklarımızdır, güvenliğimizdir. Her topluluğun içinde iyi, doğru, yanlış yapanlar olabilir. Ama polis tarihiyle iftihar ettiğimiz, eğitimine önem verdiğimiz, giderek insan haklarını ve özgürlükler konusunda hassasiyetleri artan bir kurumumuzdur. Kurumlarımızı koruyalım. İçinde yanlış yapanlar varsa, onlara gereken yapılır. Polisimize de öyle haksız yere de yüklenmeyelim. Polisimizi korumak bizim ve meclisimizin görevidir.''

İstanbul'da, kurallara aykırı olarak kutlama yapmak isteyenlerin olduğuna işaret eden Bakan Atalay, ''Gönlümüzün çok istemediği görüntüler olmuştur. Bu müdahaleler sırasında vatandaşların zarar görmemesi için azami gayret gösterilmiştir. Bundan sonra daha fazla gösterilecektir. Bu tür olaylarda daha fazla gösterilecektir. Eğer gerekli tedbirler alınmasaydı çok daha vahim olaylar olabilirdi. Gerekli tedbirleri almamış olsaydık, görevimizi ihmal etmiş olurduk. Biz göz göre göre daha vahim durumlara izin veremezdik'' dedi.

Atalay'ın konuşmasının ardından gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.


 



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs