En Sıcak Konular

Çin'de 18 bin kişi enkaz altında!

13 Mayıs 2008 21:03 tsi
Çin'de 18 bin kişi enkaz altında! Mianyang kentinde, 18 bin kişinin enkaz altında olduğu bildirildi.

Resmi haber ajansı Şinhua, Mianyang'da şimdiye kadar doğrulanan ölü sayısının 3629 olduğunu duyurdu. Çin'in Sichuan eyaletindeki 7,9 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının 12 bine yaklaştığı bildirilmişti.

ŞİDDETLİ ARTÇI SARSINTILAR

Çin'in Sichuan eyaletinde dün meydana gelen çok şiddetli depremin ardından, bugün aynı bölgede 5,9 ve 5,0 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha oldu.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), Sichuan'ın doğusunda önce 5,9 büyüklüğünde, yaklaşık 10 dakika sonra da merkez üssü Sichuan-Gansu sınır bölgesinde olan 5,0 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı meydana geldiğini kaydetti. Bu arada USGS, dünkü depremin büyüklüğünü 7,9'a yükseltti.Çin resmi haber ajansı, Sichuan'ın başkenti Chengdu'da hissedilen güçlü yer sarsıntısı nedeniyle halkın sokaklara döküldüğünü duyurmuştu.

Depremin merkezi olan 112 bin nüfuslu Vançau ilçesine ise ulaşıldığı açıklandı. Yeni Çin Haber Ajansı, yerel makamlara dayanarak, yetkililerin Vançau ilçesine ancak ulaştıklarını ve ölü sayısının artmasından endişe edildiğini bildirdi.

Sichuan'da binaların yüzde 80'i yıkıldı

Depremin merkez üssünün bulunduğu Sichuan'daki yerleşim bölgelerinde 8 okul binası sarsıntı nedeniyle çöktü, yüzlerce çocuk ve öğretmen enkaz altında kaldı.

Sichuan eyaletindeki Beichuan ilçesinde, binaların yüzde 80'i yıkıldı, ilçede en az 10 bin kişi yaralandı.

Depremden sonra Wolong Panda Koruma ve Araştırma Merkezi ile tüm bağlantı kesildi. Bu merkezde soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan pandalardan 130 tane, koruma bölgesinde de 150 tane yaşıyor.

2 kimya tesisi çöktü: Sızıntı var

Sichuan'daki Shifang'da bulunan 2 kimya tesisinin çökmesi sonucu, yüzlerce kişinin yıkıntılar altında kaldığı, yıkılan tesislerden, 80 tondan fazla sıvı amonyak sızdığı ifade edildi.

Depremin merkez üssü yakınlarındaki bölgelerde telefon hatlarının kesik olduğu belirtiliyor.

Başbakan'dan sükunet çağrısı

Kurtarma çalışmalarını yerinde izlemek için bölgeye giden Çin Başbakanı Ven Ciabao, Danjiangyan şehrine ulaştı. Halktan sükuneti korumaya çağıran Ven, aynı zamanda güvenli ve verimli çaba gösterilmesini istedi.

Başbakan, hükümetin ve Çin Komünist Partisi'nin tüm birimlerinin kurtarma çalışmalarının ön cephesinde olacağını kaydetti.

Yolda meydana gelen hasardan dolayı kurtarma ekipleri Vençuan ilçesine ulaşamadı. Çin Merkezi Televizyonu CCTV, durumu gözlemek için askeri helikopterlerin ilçeye gittiğini duyurdu.

Devlet Felaketle Mücadele Komisyonu ikinci derece acil müdahale planını uygulamaya koydu. Çin'de ciddiyet seviyesine göre dört kategoride acil müdahale planı bulunuyor. Çin Yurttaşlık İşleri Bakanlığı deprem bölgesine 5 bin çadır gönderdi.

Uçak seferleri iptal

Çin Doğu Hava Yolları (CEA), Sichuan eyaletinin merkezi Çengdu'ya yaptığı seferleri iptal ettiğini açıkladı.

CEA tarafından yapılan açıklamada, bölgeye yardım malzemesi ve kurtarma personeli taşınması için takviye seferler düzenleneceğini ve bütün şubelerin yardım malzemesi ve personeli taşınmasına öncelik vereceği belirtildi.

Haberleşme

Çin'in en büyük telekomünikasyon şirketleri China Mobile ve China Unicom'dan yapılan açıklamada, Sichuan ve Şaanşi eyaletlerindeki haberleşme sistemlerinin zarar görmüş olabileceği kaydedildi.

Aba Tibet-Çiang Özerk İli'ndeki Vençuan'ın nüfusu 111 bin 800. Woolong Panda Üreme ve Koruma Merkezi bu bölgede bulunuyor.

Vençuan'a komşu Maowen ilçesinde 1933 yılında meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremde 9 binden fazla insan ölmüştü.

CNNTURK

 



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,142 µs