En Sıcak Konular

Mescid-i Haram’da tarihi genişletme

13 Mayıs 2008 17:20 tsi
Mescid-i Haram’da tarihi genişletme
Bazı alimlerin muhalefetine rağmen Mekke'deki en kutsal mabed, Mescid-i Haram, tam 300 bin metrekare genişletilecek.

Mekke'deki en kutsal mabed, Mescid-i Haram, tarihindeki en büyük genişletmeye şahitlik ediyor. Mescidin kuzey ve kuzey batısındaki yaklaşık bin bina, genişlemenin bir parçası olarak ortadan kaldırılıyor. Masa'a projesi adı verilen bu genişlemenin ikinci aşamasında, Safa ile Merve tepeleri arasındaki yürüyüş alanında da bazı tadilatlar yapılacak. Bir aşaması, Hac öncesinde tamamlanan proje, Suudi Bin Ladin Grubu tarafından yürütülüyor.

Bu genişleme sonrası Mescid-i Haram'da 500 bin kişiye daha yer sağlanmış olacak. Genişletme sırasında, tarihi binaların yanı sıra, beş yıldızlı oteller de yıkılacak. Yapılan çalışmalarla, Mescid-i Haram'ın avlusuna 300 bin metrekarelik bir alan daha ilave edilmiş olacak. Çalışmalar kapsamında, 'Harem'in ikinci katında yer alan Merve kapısına ve teras katına çıkan köprü yıkılırken, eski say alanı da yıkılıp, yerine dört katlı yeni say yolu yapılacak. İnşaatı süren bu çalışmalar sırasında, eski say yerinde bulunan Safa tepesi de kaldırılacak.

Projenin genel direktörü mühendis Abdulmuhsin Bin Huamid, yeni ve eski Masa'a arasındaki beton bağlantı üzerindeki çalışmanın, temel ve zeminin tamamlanmasından sonra yeniden başladığını belirterek "Bu eski Masa'a'nın ilk katının, yeni inşa edilenle birleştirilmesini kolaylaştıracaktır" dedi.

Hamid, gazetecilere "proje tamamlandığında eski Masa'a'nın iki yolu birleştirilerek, Safa tepesinden Merve tepesine giden hacılar için geçit olarak kullanılacak ve yeni Masa'a, Merve tepesinden Safa tepesine dönüşler için kullanılacak. Her geçişin ortasında, yaşlılar ve hastaların kullanmaları maksadıyla tekerlekli sandalyeler için özel alanlar olacak. Zemin kata ek olarak Masa'a için iki üst kat olacak ve bunlar çok sayıdaki Umre hacılarının, özellikle de Hac mevsimi ve Ramazan gibi çok sıkışık zamanlarda kolay ve rahat bir şekilde ibadetlerini yapabilmelerini kolaylaştıracak" şeklinde konuştu.

Altyapı çalışmaları, önümüzdeki hac sezonu öncesinde bitirilecek, projenin tamamının ise hicri 1430 yılının sonunda tamamlanması bekleniyor.

Masa'a'nın genişlemesi, krallık içindeki ve dışındaki İslam âlimleri arasında sıcak bir tartışma başlattı. Aralarında Suudi Arabistan baş müftüsü Şeyh Abdülaziz Alu El Şeyh, Şeyh Yusuf El Kardavi, Suudi Şura Konseyi Başkanı ve Mescid-i Haram imamı Şeyh Salih Bin Humaid, Mescid-i Haram hatibi Şeyh Abdurrahman El Sudeysi'nin aralarında bulunduğu çok sayıda alim, daha çok hacıya alan açabilmek için genişlemeyi olumlu buluyor.

En son Cuma vaazında Şeyh Sudeysi, genişletme ile ilgili tartışmalara yönelik huzursuzluğu ifade etti. Sudeysi'ye göre, yapılan kutsal bir genişlemedir ve bunu yaparak hacılara yardımcı olmayı amaçlayan Suudi yöneticileri de övgüyü hak etmektedir.
Şeyh Sudeysi, "genişlemetilme öncesinde, yöneticiler, dünyadaki önemli âlimlerin görüşlerini aldı ve âlimler bu övgüye değer girişimi desteklediler" şeklinde konuştu.

Fakat aynı zamanda bazı âlimler Masa'a'nın genişletilmesini eleştiriyorlar. Bunlar arasında Suudi âlim ve Büyük Âlimler Komisyonu'nun üyesi olan Şeyh Salih El Fouzan da bulunuyor. Ona göre, dini Say ibadetinin, Safa ve Merve tepeleri arasındaki bölgeyle sınırlandırılması gerekiyor.
Say alanının genişletilmesini, Suudi Arabistan Alimler Heyeti'nden sadece üç kişinin istediği, diğer alimlerin bu karara karşı geldiği ileri sürülerken, Mısır'daki Müslüman Kardeşler Cemaati Genel Sekreteri Muhammed Mehdi Akif ve İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de genişletilme çalışmasını destekliyor.

Mescid-i Haram'ı ilk genişletme çalışması, 1954 yılında yapılmış ve kapasite 300 bin kişiye çıkarılmıştı. İkinci genişletme projesi de Kral Fahd bin Abdülaziz döneminde yapıldı, bu projede kapasite ikiye katlanarak 300 bin kişiden 630 bin kişiye çıkartıldı. Son proje ile birlikte, Kâbe-i Muazzama'da 'de aynı anda 1 milyondan fazla insan ibadet edebilecek.

Dünya bülteni



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,643 µs