En Sıcak Konular

Makedonya'da muhalif Arnavut lidere silahlı saldırı

13 Mayıs 2008 17:18 tsi
Makedonya'da muhalif Arnavut lidere silahlı saldırı
Makedonya'da birlikte yaşamı savunan muhalif Arnavut lider Ali Ahmeti'nin seçim konvoyuna ateş açıldı, bir kişi yaralandı

Makedonya'da muhalefetteki Arnavutların partisinin lideri Ali Ahmeti'ye Tetova kasabası yakınlarında silahlı saldırıda bulunuldu. Seçim konvoyuna gerçekleştirilen saldırıdan Ahmeti yara almadan kurtulurken, polis, bir kişiyi, saldırıya karıştığı şüphesiyle gözaltına aldı.

Üsküp'ten Dünya Bülteni'ne bilgi veren kaynaklar, 1 Haziran'da yapılacak parlamento seçimleri öncesinde, iki Arnavut grubu arasında, gerginliğin had safhaya çıktığını belirterek, bu saldırı öncesinde de, köylerde, Ahmeti taraftarlarına karşı, çok sayıda saldırı gerçekleştiğini belirttiler.

Makedonya'da iki Arnavut grup arasında, şiddetli siyasi rekabet yaşanıyor. Ahmeti'nin liderliğindeki Entegrasyon için Demokratik Birlik (DUI) ile iktidardaki Arnavut Demokratik Parti (DPA) arasındaki mücadele, zaman zaman şiddet olaylarına dönüşüyor.

DUI üst düzey kampanya yetkilisi İzet Mexhiti, "Bu bir suikast girişimidir" diyerek saldırıdan DPA taraftarlarını sorumlu tuttu.

DPA, Makedonya'daki Arnavutların ikinci büyük partisi. İktidarın büyük ortağı aşırı Makedoncu VMRO-DPMNE lideri Nikola Gruevski'nin başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde bulunan DPA, aşırı Arnavutçu olarak biliniyor.

Ali Ahmeti'nin liderliğindeki DUI ise Makedon, Arnavut, Boşnak ve Türklerle birarada yaşamı savunan bir Makedon partisi olarak görülüyor.

Yunanistan'ın Makedonya'nın NATO'ya üyeliğini engellemesinin ardından Nisan'da hükümet düşmüş ve 1 Haziran'da seçim yapılması kararlaştırılmıştı.

Batılı ülkelerin, nüfusun yüzde 25'ini oluşturan Arnavut azınlığa, daha fazla haklar tanıyarak bir barış anlaşması gerçekleştirmesinden önce, 2001'de Ali Ahmeti, hükümet kuvvetlerine karşı, Arnavutların direnişine liderlik etmişti.

Dünya Bülteni



Bu haber 245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,895 µs