En Sıcak Konular

'Türkiye'ye AKP penceresinden bakıyorlar'

13 Mayıs 2008 16:51 tsi
CHP lideri Deniz Baykal, yabancı devlet adamlarının Türkiye'ye AKP penceresinden baktığını söyledi, Avrupalılara sükunet çağrısı yaptı.

AK Parti'ye kapatma davasıyla ilgili açıklama yapan AB temsilcilerine muhalefetten eleştiriler geliyor.
 
Baykal, partisinin grup toplantısında Türk Telekom'a ilişkin özelleştirme uygulamalarını eleştirdi, Türk Telekom'un satışının, "Bir büyük olay ve facia" olduğunu ileri sürdü.
 
"AKP iktidarının konuşulacak çok uygulaması" olduğunu belirten Baykal, ancak Türk Telekom'un özelleştirilmesine ilişkin uygulamasının, sadece bugün değil, gelecekte de çok konuşulacağını savundu.
 
Baykal, "AKP iktidarda kaldığı sürece konuşulacak demiyorum. AKP iktidardan gittikten sonra da çok konuşulacak. Bunu unutturmaları mümkün değil. Fevkalade önemlidir. Türkiye'nin de geleceğinde de çok konuşulacak konudur" dedi.
 
Türk Telekom'a ilişkin politikanın, özelleştirme uygulaması anlayışı içinde mazur gösterilemeyeceğini, ülke yararıyla da temellendirilemeyeceğini iddia eden Baykal, Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesinin, 2005 yılında Hariri ailesine ait Oger Telecom'a 6.6 milyar dolara satıldığını anımsattı.
 
Baykal, Telekom'un, her yıl ödenmesi öngörülen taksitten fazla satın alanlara kar getirdiğini ifade ederek, "Çayın taşıyla çayın kuşunu vuruyorsunuz. Telekom'un geliriyle Telekom'u alana hediye ediyorsunuz. Çok açık. Böyle alışveriş olur mu?" dedi.
 
Telekom gibi stratejik öneme sahip bir sektörde Rusya ve Fransa gibi ülkelerde yabancı sermayeye izin verilmediğini anlatan Baykal, Türk Telekom'un satışından 2 ay sonra Kurumlar Vergisi'nin yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürüldüğünü, bu uygulamayla Hariri ailesine kolaylık sağlandığını öne sürdü.
 
Deniz Baykal, Telekom sektörünün Hariri ailesine teslim edildiğini öne sürerek, son 2 yılda Oger Telekom'un payına düşen net karın 3.4 katrilyon lira olduğunu söyledi.
 
Satış sözleşmesinde öngörülen yatırım düzeyinin tutturulamadığını anlatan Baykal, "Bu özelleştirme girişiminin, sektörü hızla geliştirecek bir kaldıraç gibi değil, Oger Telekom tekelinde kazanç kaynağı bir emlak gibi kullanıldığını ve yönetildiğini, teknolojinin ciddi şekilde gerileme tablosuna sürüklendiğini" iddia etti.
 
Son halka arz
 
Baykal, Türk Telekom'daki yüzde 15'lik Hazine hissesinin halka arzıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, halka arzın, çok düşük fiyattan yapıldığını ileri sürdü.
 
Herkesin bunu gördüğünü öne süren Baykal, "Halka arz, yüzde 35 içeride, yüzde 65 dışarıda yapıldı. Dışarıda kimler aldı bilinmiyor. Stratejik, önemli bir sektör diyoruz, kimin aldığını dahi bilmek imkanına sahip değiliz. Niye, kim aldı? Ne kadar kar etti? Bunlardan haberdar değiliz. Bunlar unutulacak olaylar değildir. Bunların bir gün gelir hesabı sorulur. Hiç kuşku duymuyorum. Bunları hatırlatmak için söylüyorum. Daha çok konuşulacak. Bunları, Türkiye böyle farkında değil, çevrilen oyunları sezmeden, anlamadan, böyle her şeyi içine sindirmiş olarak, kabul etmiş olarak değerlendirilmemelidir" dedi.
 
Ekonomide daralma
 
Baykal, konuşmasında, ekonomideki son durumu da değerlendirerek, tarım kesiminin büyük sancı içinde olduğunu bildirdi. İlan edilen çay fiyatının yetersiz olduğunu savunan Baykal, hükümetin, ÇAY-KUR'u tasfiye etme peşinde olduğunu iddia etti.
 
Baykal, hükümetin girdi fiyatlarındaki artışları göz önüne alarak, buğday ve fındık fiyatlarını belirlemesi gerektiğini söyledi. Ekonominin durgunluk dönemine girdiğini, bazı iktisatçıların "daralma" dönemine girildiğini ifade ettiklerini belirten Baykal, AK Parti iktidarıyla Türkiye'nin borçlarının arttığını söyledi.

cnnturk



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,375 µs