En Sıcak Konular

Kar amaçlı web tehditleri artıyor!

13 Mayıs 2008 13:45 tsi
Trend Micro Türkiye Ülke Müdürü Erol Alptuna, dünyada 2005-2007 arasında kar amaçlı web tehditlerinin yüzde 1.567 oranında büyüdüğünü, "adeta bir patlama" olduğunu bildirdi.

Trend Micro Türkiye Ülke Müdürü Erol Alptuna, dünyada 2005-2007 arasında kar amaçlı web tehditlerinin yüzde 1.567 oranında büyüdüğünü, "adeta bir patlama" olduğunu bildirdi.

Alptuna, Trend Micro Güvenlik Çözümleri Konferansında yaptığı konuşmada, günümüzde web ortamındaki tehditlerin çok değiştiğini, eskisi gibi olmadığını ve saldırıların yetkisiz kişi tarafından, genellikle kötü amaçlı olarak kontrol edilen bilgisayar ağı olan "botnet"ler gibi değişik alanlara kaydığını söyledi.

Tehditlerin artık bölgesel, hedefli, sıralı, çok bileşenli ve karışık olduğuna dikkat çeken Alptuna, "Ayrıca tamamen para kazanmak, kar amaçlı ve web tabanlı yapılan saldırılar var. Dünyada 2005-2007 arasında bu yöndeki tehditler yüzde 1.567 oranında büyüdü, adeta patlama oldu. Hatta bir şirket odaklı virüs yazılıyor ve bununla para çalınıyor. Dolayısıyla entegre çözümler üretmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

3G gibi Türkiye için yeni olacak teknolojilerle beraber veri akışı çok olacağından farklı tehditlerin de söz konusu olabileceğine işaret eden Alptuna, Trend Micro olarak bu yönde de çalışmaları bulunduğunu anlattı.

Botnet'in Türkiye dahil birçok ülkenin en problemli konusu olduğunun altını çizen Alptuna, Türkiye'den dünyaya çok sayıda spam çıktığını söyledi.

"EN TEHLİKELİ UNSUR SON KULLANICI"

Trend Micro Akdeniz, Orta Doğu ve Afrika Genel Müdürü Justin Doo ise, sorunun internet olmadığını, internetin zayıf halkasının yönetilmesinin mümkün olmamasından kaynaklandığını ve bu nedenle belli alanlarda suistimallerle karşı karşıya kalındığını ifade etti.

En tehlikeli unsurun ne bilgisayarlar, ne USB bellek, ne de CD-R gibi unsurlar olduğunu ifade eden Doo, günümüzde en tehlikeli unsurun son kullanıcı olduğu görüşünü aktardı.

Doo, eskiden virüslerin üniversite öğrencileri tarafından yazıldığını, daha sonra şaka amacıyla yazılır hale geldiğini, günümüzde ise yalnız virüslerin değil tüm malware saldırıların kar amacı güttüğünü kaydetti.

Dünyadaki hemen hemen tüm para birimlerinin bulunduğu tek yerin bilgisayarlar olduğuna dikkat çeken Doo, aktifler, tahviller, kredilerin bilgisayarlarda saklandığını, bu nedenle önceden fiili olarak yapılan hırsızlıkların bugün internet ortamında yapılabildiğini belirtti.

Botnet'lerin gelişmekte olan web tehditleri arasında birinci sırada yer aldığını aktaran Doo, internet üzerindeki bilgisayarların yüzde 7'sinin yetkisiz bir kişi tarafından gizlice ele geçirilen bilgisayarlar olan "zombie" olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Justin Doo, tehditlerin gelişmeye devam ettiğini, gelişirken de global mühendislik, karma tehditler gibi yeni teknikler ile yeni teknolojileri kullanarak tespit olanağını ortadan kaldırmaya çalıştıklarını ifade etti.

aa



Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,500 µs