En Sıcak Konular

ÖSS'de devrim

13 Mayıs 2008 13:04 tsi
YÖK Başkanı Özcan, ÖSS sisteminin tamamen değişeceğini açıkladı. Yeni sistemde sınav yıl içinde birkaç kez tekrarlanacak ve öğrenci istediği puanı alıncaya kadar sınava girebilecek. Ortaöğretim başarı puanı, katsayı ve alan da kalkıyor.

YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, üniversiteye giriş için tek aşamalı ancak adayların yılda birkaç kez girebilecekleri bir sınav modeli düşündüklerini açıkladı.

ÖSS'yi değiştirmek istediklerini belirten Özcan, çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın da konuyla ilgili çalışmaları olduğunu kaydeden Özcan, “İsteğim onlarla bizim ekibin beraber çalışması. Onlarınki, öğrencinin her yıl lise 1, 2, 3 ve 4 yıllardaki gösterdiği performansın ortalamasının sene sonundaki bir imtihanla birleştirilmesi ve nota dönüştürülmesi şeklinde. Biz İngilizlerin yaptığı gibi düşünüyoruz” dedi.

İNGİLİZ MODELİ GELİYOR

Özcan sistemle ilgili şu bilgileri verdi: “İngiltere'de adaylara 12-13 konu veriliyor ve adaylar istedikleri birkaçını seçerek sınava giriyor. Öğrenciler 5'ini seçsin imtihana girsin. 3'ünden aldığı puanla da üniversitelere müracaat etsin. Üniversiteler de alacakları öğrencileri bölümlere bağlı olarak, 3 konu belirleyerek istesinler. Örneğin, desinler ki makine mühendisliğine genel kabiliyet, matematik ve biyolojiden 80 puanın üzerinde alanları kabul edeceğim, Bu puanı tutturanlar müracaat etsin'.

DEĞİŞİKLİK GELECEK SENE

Özcan, bu sistemde sınavın sadece Ankara'da yapılmasından yana olduğunu söyledi: “Yani bizim kontrolümüzde olsun. Bu sonra birkaç ile yaygınlaştırılabilir.” Özcan, değişikliğin zamanı ile ilgili olarak da “Gelecek yıl için olmasa bile, bu sefer alan ve katsayıları kaldırırız. ona bir hazırlık olur. Evet, yetişmeyebilir, olmazsa bir sonraki sene geçeriz” dedi.

Puanını beğenmeyen bir daha girebilecek

Senenin her anında yapılabilir bir sınav düşündüklerini belirten Özcan, “Mesela matematikten girdi, 100 üzerinden 25 aldı, bu onu tatmin etmedi. 6 ay sonra bir sınav daha olsun. Nasıl işte, TOEFL'da 120 doları veriyorsun, o haftasonu sana hemen veriyorlar imtihanı. Burada da öyle. Herkes gidip bir günde o imtihanı almasın. Sonra aldığınız puanlarla üniversitelere başvuracak. Hani diyorlar ya '190 dakikada insanın hayatı tayin ediliyor'. Çocuk kendini iyi hissettiği zaman sınava girsin. Hem çocuğun şansı da artar” dedi.


Katsayı ve alan kalkıyor

“Bu sistemde öğrencinin hangi okuldan mezun olduğunun önemi kalmayacak mı?” sorusuna Özcan, “Ne alan kalacak ne katsayı, hepsi gidiyor. Tamamen başarıya odaklı bir sistem olacak” cevabını verdi. Özcan, MEB'in sistemi ile ilgili olarak, “O da iyi. Fakat orada ortalama ağırlıklı puanın hesaplanmasına güvenemiyorum. Bazı hocalar öğrencilerin başarısını gereksiz yere şişirebilirler, çocuğun durumu iyi görünsün diye” dedi. Özcan bu sistemde her öğrencinin istediği bölüme girebileceğini söyledi.

Yeni Şafak



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,022 µs