En Sıcak Konular

Sudan'da bir darbe girişimi mi?

13 Mayıs 2008 12:46 tsi
Sudan'da bir darbe girişimi mi? Sudan’ın Omdurman bölgesinden önceki gün meydana gelen olaylar bir darbe girişimi miydi?

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in danışmanı Dr. Gazi Salahaddin Başkent’in Omdurman bölgesinde meydana gelen saldırının Darfur İsyancıları tarafından yapılan bir güvenlik ihlali anlamına geldiği iddialarını reddetti.
Dr. Salahaddin kendisiyle yapılan bir röportajda Adalet ve Eşitlik Hareketine mensup isyancıların saldırısının güvenlik güçleri tarafından önceden bilindiğini ve Batı Darfur’dan Başkent Hartum’a kadar saldırganların izlendiğini söyledi.

Dr. Salahaddin operasyonun tamamen bittiğini saldırının ardından herhangi bir askeri iz ya da tehlikenin kalmadığını vurguladı ve komşu ülke Çad’ı saldırının arkasında olmakla suçladı.

İsyancıların önceki gün Başkent Hartum’a karşı gerçekleştirdiği saldırı bir güvenlik ihlali olarak değerlendirebilir mi?

Hayır, saldırı girişimi önceden izlenmekteydi. Darfur’dan itibaren onları takip ediyorduk. Darfur bölgesiyle Başkent Hartum’u oluşturan üç bölgeden biri olan Omdurman arasında kalan bölge uçsuz bucaksız bir çöldür. Bu bölgenin tarafımızca daima gözetim altında bulundurulması doğaldır.

Ancak saldırının çok büyük etkisi olmadı, hiçbir güvenlik ihlali yoktu. Çünkü isyancılar çembere alınmıştı zaten etkisiz hale getirildiler. Ancak bazıları Omdurman bölgesine sızmayı başardı. Bazı araçlar da bölgeye girebildi. Sonra zaten baştan beri başarısız olan bu saldırı girişimi sona ermiş oldu.

Ancak isyancıların Omdurman’a kadar ulaşmayı başarması ve bir takım şiddet eylemlerinde bulunması planınızın başarısız olduğu anlamına gelmiyor mu?

Bir parça hasarın olması normaldir. Bu güçler komşu bir ülke tarafından (Çad kasdediliyor) büyük destek görüyor. Bu ülke bunlara büyük silah yardımı ve modern askeri araç sağlıyor.

Ancak bunu bir güvenlik ihlali olarak değerlendirmek mümkün değildir. Bu isyancılar kayda değer bir şey yapmadılar. Omdurman’ın ancak kenar bölgesine girdiler. Önemli bir tahribat yapamadılar, askeri ya da stratejik bir bölgeyi ele geçiremediler. Tek yaptıkları silahlı araçlardan birkaç mermi sıkmaktı.

İsyancılarda bulunan silahların hacmi ve özelliklerine bakılırsa bu işin arkasında yabancı bir destek olduğu anlamı çıkmıyor mu?

Tabi bu açık, isyancılar yaklaşık olarak 45 askeri araçla saldırıya geçti. Bilindiği gibi Darfur’daki isyancılarda bu askeri araçlardan bulunmamaktadır. Bu araçları ya da yeni bir silahı ancak diğer bir ülkeden temin edebilirler.

Biz zaten istihbarat olarak onları izlemekteydik, Çadlılarla irtibat kurduklarını da biliyoruz. (Adalet ve Eşitlik Hareketi Çad Devlet Başkanı İdris Debi’nin mensubu olduğu Zegave kabilesinden gelmektedir. Geçen Mart ayında Başkent N'Djamena’da ayaklanan isyancılar eliyle Debi rejiminin düşmesini önleyen bunlardı)

Esir alınan isyancıların sorgularında Çad’ın Ebşeri bölgesinde eğitim gördükleri anlaşılmıştır. Aslında bu saldırı temelde bir Çad saldırısıdır.

Olay sadece Çad’la mı sınırlı yoksa işin içinde başka devletler de var mı?

Bana şimdiye kadar gelen haberlere göre bu saldırının temelde Çad tarafından gerçekleştirildiğidir.

Öyleyse Çad’ın Fransa ya da Amerika’dan destek aldığı ihtimalini uzak görüyorsunuz?

Operasyonun uluslararası bir operasyon olduğunu sanmıyorum, çünkü sınırlı bir operasyondur. Bu bir intihar saldırısıdır ve başka ülkelerden destek aldığını sanmıyorum

Bu operasyonun Sudan’daki iç kamuoyu üzerinde bir etkisi olacağını bekliyor musunuz?

Halk çok kızgın, ülkenin kuzeyi ve güneyinde batısı ve doğusunda tüm siyasi güçler bu saldırıyı kınamaktadır. Çünkü böyle bir saldırı siyasi hayatı tahrip etmektedir. Saldırı ülkenin istikrar ve anayasal dönüşüme tanıklık ettiği bir döneme denk geldi. Bu operasyon hiçbir siyasi güç tarafından destek görmemiştir.

Son olarak bu saldırı Adalet ve Eşitlik Hareketi rezaletini tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştur. Bu hareketin sadece Çad’dan destek gören bir hareket olduğunu ortaya koymuştur. Bu hareketin gerçek siyasi taleplerinin olmadığı da ortaya çıkmıştır.

Bu saldırı Sudan’a akmakta olan yabancı sermayeye ve 2009’da yapılması planlanan milletvekili seçimlerine bir etkisi olacak mı?

Hayır, bu sadece basının abartmasından ibarettir, kesinlikle Sudan’daki yatırım iklimine filan etkisi olmayacaktır.

Hartum bu saldırıya karşılık verecek mi?

Başkan Ömer El Beşir Çad Rejimiyle diplomatik ilişkileri kesti. Çünkü bu saldırının arkasında bu ülkenin olduğuna inanıyor.

Yurtdışı gezisinden döner dönmez Sudan’ın karşılık verme hakkının olduğunu söyledi, Darfur’a yönelik değişmez tavırları ve saldırıyı kınamaları nedeniyle Silahlı Kuvvetler, Güvenlik Birimleri, Halk Kitleleri, Siyasi güçler ve (iktidar ortağı, Güneydeki eski isyancı hareket olan) Sudan Halk Kurtuluş Hareketi’ni kutladı.

Benzer bir saldırı girişimine karşı güvenlik birimleri her türlü tedbiri almıştır.

Omdurman’da kalan isyancı var mı? Ayrıca kaç kişi tutuklandı?

Saldırının başarısız olmasından sonra bazı isyancılar çöle kaçarken diğer bazıları arabalarla kaçmayı tercih etti. Bunlar tek başınadırlar grup değiller, silahsızdırlar dolayısıyla onlardan korkmamak gerek.

Ancak bir kısmı da üst başlarını değiştirip vatandaşlar arasında karıştı. Duyarlı vatandaşların ihbarı sayesinde bu isyancılardan yüzden fazlası yakalandı.


Timeturk



Bu haber 252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,747 µs