’Ağca'ya suikast emrini Gorbaçov verdi’ | " /> ’Ağca'ya suikast emrini Gorbaçov verdi’ | "/>

En Sıcak Konular

’Ağca'ya suikast emrini Gorbaçov verdi’

13 Mayıs 2008 11:05 tsi
’Ağca'ya suikast emrini Gorbaçov verdi’ Dünya basını son günlerde İtalya'da ortaya çıkan bir kitapta yer alan ilginç iddialarla çalkalanıyor.

İtalya'da yayımlanan bir kitap ilginç iddialara yer verdi. Kitapta 1981 yılında İtalya'da Papa II. Jean Paul'e yöneli düzenlenen suikastın ardından Sovyet Rusyası'nın olduğu yazılıyor. Suikastı gerçekleştiren Mehmet Ali Ağca'ya da emri dönemin SSCB başkanı Gorbaçov tarafından verildiği yazılıyor.

John O. Kohler tarafından kaleme alınan "Vatikan'daki ajanlar" isimli kitapta eski Sovyet lider Mikhail Gorbaçov'un Papa 2'nci Jean Paul suikastinin emrini verdiği ve Mehmet Ali Ağca'nın tetikçi olduğu öne sürülüyor.

Ancak Gorbaçov tüm bu iddiaları kaleme aldığı bir mektupla şöyle cevapladı: "KGB'nin Papa'ya karşı proğramı hakkında bilgim yok" dedi.

PAPA SUİKASTI VE TAHMİNLER

13 Mayıs 1981 tarihinde Vatikan'da Papa II. Jean Paul'e yönelik suikast girişimi. Papa suikastten iki kurşun yarası alarak sağ olarak kurtulmuştu.

1 Şubat 1979'da gazeteci Abdi İpekçi'nin öldürülmesi olayının firari sanığı Mehmet Ali Ağca olayın sanığı olarak yakalanmıştı. Suikast girişimi İtalya'da diplomat olarak görev yapan iki Bulgar'ın tutuklaması üzerine Soğuk Savaşın iki süper gücünü karşı karşıya getirmişti.

Aslen Polonyalı olan Papa, Amerikan tezine göre Sovyet Gizli Servisi KGB ve Bulgaristan devleti tarafından öldürülmek istenmişti. Bulgarlar bu amaçla sağcı bir Türk eylemci olan Ağca ile anlaşmış ve suikasti düzenlemişlerdi. Bu iddia ABD ve Batı dünyası tarafından uzun süre kullanıldı ve Bulgar Bağlantısı olarak anıldı.

Sovyet tezine göre ise suikast Bulgar diplomatlara ve Doğu Blokuna yönelik bir komploydu. Amerikan Gizli Servisi CIA, Polonya'da örgütlenen ve Sovyet karşıtı bir muhalefetin önderliğini yürüten Dayanışma Sendikası'na destek veren Polonya asıllı Papa'ya suikast düzenletmiş, bu amaçla da Türkiye'de ülkücü militan olarak tanınan Ağca'yı kullanmıştı.

Her iki tez de bazı yanlışlar içeriyordu. Ağca ABD'nin iddia ettiği gibi solcu değildi, Sovyet gazetecilerin ileri sürdüğü gibi ülkücüydü ve gizli servisi ile ilişkisi vardı.

Sovyetler Biriği, Polonya asıllı Karol Josef Wojtyla'nın 2. Jean Paul adıyla papa seçilmesinden sonraki komünizm karşıtı söyleminden oldukça rahatsızdı.

Ağca, Papa suikastı sonrasında yargı sürecinde sürekli olarak değişik ifadeler verdi ve akıl sağlığından yoksun bir karakter görüntüsü çizdi. Mahkeme ve soruşturmalarda 128 farklı ifade veren Ağca'ya mahkeme heyeti 22 Mart 1986'da ömür boyu hapis cezası verdi.

Ancona cezaevinde yatmakta iken 13 Mayıs 2000'de İtalyan hükümeti tarafından Türkiye'ye gönderildi.

Dünya bülteni



Bu haber 899 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,020 µs