En Sıcak Konular

Çin'de ölü sayısı 10 bini geçti!

13 Mayıs 2008 08:57 tsi
Pekin Olimpiyatları'nın yapılacağı Çin, 7.8 büyüklüğündeki depremle tarihinin ikinci büyük deprem felaketini yaşıyor. Ölü sayısı 10 bini aşarken, yaklaşık 10 bin kişi de enkaz altında...

Yeni Çin Haber Ajansı'nın haberinde, son olarak yaklaşık 8 bin 700 olarak açıklanan ölü sayısının yaklaşık 10 bin olduğu duyuruldu.

Türkiye saatiyle 09:28'de yerel saatle 14:28'de oluşan 7,8 büyüklüğündeki depremdeki ölü sayısı ile ilgili farklı açıklamalar geliyor. 20 saniye süren depremde ölü sayısı 10 bine yaklaştı ancak resmi rakamlara göre ölü sayısı 8 bin 533. Yaralı sayısı ise 10 binden fazla.

Depremin merkez üssü olan Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu'nun 100 kilometre kuzeybatısındaki 111 bin nüfuslu Wenchuan'a yakın bölgede çok sayıda evin çökmesinden dolayı ölü sayısının artmasından korkuluyor. Çin Başbakanı Wen Jiabao, bölgeye ulaştı ve enkaz çalışmalarına katıldı. Enkaz altında kalanları kurtarmak için yılmadan, durmadan çalışılması gerektiğini söyleyen Wen, kaşısında çaresizlikten ağlayan halka, ''Takviye ekipler geliyor. Sabredin.'' dedi. Çin Başbakanı ayrıca göçük altındakilere seslenerek dayanmalarını söyledi. Dujianyang'daki Juyuyan Orta Okulu'nun enkazını da gezen Başbakan enkaz altındaki 900 öğrenciyi kurtarma çalışmalarını yerinde gördü. Geceye rağmen süren çalışmalarda 50 öğrencinin kurtarıldığı bildirildi ancak diğer detaylar hakkında bilgi verilmedi.

Eyaletin Shifang bölgesinde bulunan iki kimyasal fabrika tamamen yıkıldı. 80 ton sıvı amonyağın sızdığı fabrikaların enkazından 6 binden fazla kişi kurtarıldı. Burada yüzlerce insanın yıkılan okullar, fabrikalar ve çeşitli iş yerlerinin altında kaldığı bildiriliyor.

Eyalete bağlı otonom bölge olan 161 bin nüfuslu Beichuan Qiang'daki evlerin yüzde 80'inin yıkıldığı bildirildi. Buradaki 8 okul çöktü. Güvenlik nedeniyle kapatılan Chengdu havaalanında uçuşlar serbest ancak dışarıdan gelen yolcu uçaklarına müsaade edilmiyor. Çin'in resmi haber ajansı Xinhua, yerin 10 kilometre altında oluşan deprem nedeniyle bölgedeki ulaşım hatlarının büyük hasar gördüğünü duyurdu. 300 artçı oldu ve devam ediyor. Gece deprem olabileceğine ilişkin yetkililer bir açıklama yapmaktan kaçındı.

Uzmanlar son felaketin, 1976'da 240 binden fazla kişinin ölümüne neden olan Tangshan depremiyle aynı özellikler taşıdığını, ancak bu seferki sarsıntının merkez üssünün daha kırsal bir bölgede olduğunu bildiriyor. 2003'te batıdaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Bachu kasabasında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde 268 kişi ölmüştü.

Televizyonlar, halkın deprem esnasında ne yapmaları gerektiği yayını yapıyor. Televizyonlarda ölü ya da yaralı sayısı hakkında saatler sonra bilgi verildi. Televizyon haberlerinde halkın sakin olması gerektiği belirtilirken, kan ve ölü görüntülerine yer verilmiyor. Çin'deki Türkler de oluşturdukları Turks in China grubuyla, deprem sebebiyle ihtiyaç olması durumunda üyelerinin kan bağışına hazır olduğunu bildirdi. Ayrıca deprem nedeniyle nesli tükenmekte olan 160 pandadan da haber alınamıyor.

-MİANZHU'DA 10 BİN KİŞİ ENKAZ ALTINDA-

Yine Sichuan eyaletindeki Mianzhu kentinde en az 10 bin kişinin enkaz altında kaldığı ve 1500 kişinin öldüğü bildirildi.

Depremin merkez üssü Weichuan'ın 30 kilometre güneydoğusunda bulanan Mianzhu'nun depremden en çok zarar gören bölgelerden biri olduğu belirtiliyor.

Mianzhu'ya bağlı olan Hanwang'da bir fabrikanın depremde yıkıldığı ve binlerce kişinin enkaz altında kaldığı haber veriliyor.

Yeni Çin ajansı, Weichuan yakınlarındaki Beichuan'da bir kolejin yıkıldığını ve bin kadar öğrenci ve öğretmenin öldüğünü ya da enkaz altında kaldığını duyurdu. Öğrencilerden büyük bölümünün deprem sırasında derste olduğu ve  bu nedenle çoğunun hayatını kaybetmesinden endişe edildiği belirtiliyor.

Habere göre, kurtarma çalışmalarına 50 binden fazla Çinli asker katılıyor.

CİHAN-AA
 



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,998 µs