En Sıcak Konular

Çiçek: 'Terör konusunda işbirliği yapıyoruz'

12 Mayıs 2008 22:49 tsi
Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''başta komşu ülkeler olmak üzere terörle mücadele konusunda işbirliği yapılabilecek kim varsa, kimler varsa bu konuda işbirliği yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

Bakan Çiçek, Merkez Bankası (MB) ile Hükümet arasında söylendiği anlamda herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olmadığını belirterek, herkesin görevi, sorumluluğu ve yetkisinin belli olduğunu bildirdi.
 
Hükümet Sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Bazı kanun tasarılarını ele aldıklarını belirten Bakan Çiçek, MB ile ilgili de değerlendirmeler yapıldığını kaydetti.
 
Çiçek, Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Gözetim Kurumu Kanun Tasarısı'nın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirtirken, Türkiye'nin dışa açık bir ekonomik faaliyet sürdürdüğünü dile getirdi ve "Hem iç, hem dış kamuoyuna güven verecek şekilde şeffaf olması gerekir ki yeni baştan her işlem yapılırken, bir başka kuruluş tarafından 'doğru mudur yanlış mıdır' diye ilave bir çabaya gerek olmasın. Bu tasarı, AB'ye uyum açısından da önemlidir" dedi.
 
İhale kanunu değişiyor
 
Kamu İhale Kanunu Tasarısı'nın da ele alındığını anlatan Bakan Çiçek, zaman zaman bu kanunun değişikliğe maruz kaldığını anlattı.
 
Yargı kararları ve her süreçte karşılaşılan bazı sıkıntıların ve zorlukların yeni düzenlemeleri zorunlu kıldığını kaydeden Bakan Çiçek, "Hem sağlıklı, güvenilir İhale Kanunu'na ihtiyaç bulunduğunu, hem de işlerin uzamaması gerektiğini" söyledi.
 
Çiçek, "Düzenleme ile ihale ve ilan süreleri kısalacak. Bir kısım kuruluşlar, ihaleyi kaybettikten sonra, haklı olsun yada olmasın, gelişi güzel şikayetleri Kamu İhale Kurumu'na götürmekte, böylece hem o hizmetin süresi uzamakta, yatırımın başlaması gecikmekte, hem de fiyat artışları nedeniyle devlet zarara girmektedir" dedi.
 
"Bu şikayetleri önleyecek ve süreci hızlandıracak düzenlemeler getirilmiştir" diyen Çiçek, Kamu İhale Kurumu'nun şikayet edilen hususları dikkate alarak değerlendirme yapacağını belirterek, sağlık ve güvenlik konularında ihale kanunu kapsamı dışında alımlar yapılabileceğini kaydetti.
 
"Merkez Bankası sunum yaptı"
 
Toplantıda ayrıca igili kanun gereğince MB Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da Bakanlar Kurulu'na ekonomi konusunda sunuş yaptığını bildirdi.
 
Çiçek "Bugün, Merkez Bankası uluslararası gelişmeler, Türkiye ekonomisine yansımaları, Türkiye'deki finansal istikrar, enflasyon gelişmeleri, para politikası ve Türkiye'nin ekonomik görünümüyle ilgili olarak çok kapsamlı bir sunum yapmış, Sayın Bakanlar da fikirlerini söylemiştir" dedi.
 
Kapatma davası ve ekonomi
 
Bakan Çiçek, gazetecilerin sorularını yanıtlarken "toplantıda, AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili siyasi belirsizliğin, ekonomiye etkisiyle ilgili bir değerlendirme olup olmadığı" sorusunu da cevaplandırdı.
 
Çiçek, "Kapatma davasıyla ilgili olarak bugün Merkez Bankası bir değerlendirme yapmadı, ancak bilinen bir unsur var; ekonomik istikrar siyasi istikrarla beraber olmadığı zaman bir kısım olumsuz etkilenmelerin olduğunu, hepimiz, yaşadığımız süreç içinde geçmişte biliyoruz" diye konuştu.
 
Türkiye'deki siyasi istikrar sayesinde ekonominin bir kısım şoklara dayınklı olduğunu ifade eden Çiçek, bir belirsizlik sözkonusu olması durumunda ise bunun önemli sonuçlarının olacağını belirtti.
 
Çiçek, "Davanın açılmış olmasının da bir olumsuz etkisinin olduğunu biz söylemesek bile yargıya saygımızdan, yargılama sürecine müdahil olmak istemediğimizden dolayı, biz söylemesek bile bu işle uğraşanlar yazıyor, söylüyor, bu türlü yorumları yapıyorlar" dedi.
 
Terörle mücadele
 
Çiçek, İran'ın terör örgütü PKK'nın bir başka koluyla mücadele ettiğini ifade eden bir gazetecinin, "İran ile Türkiye arasında ortak bir çalışma söz konusu mu?" sorusuna ise alınması gereken tedbirler varsa bunları sürekli olarak aldıklarını kaydetti.
 
Türkiye'nin son dönemde terörle mücadele konusunda önemli başarılar elde ettiğini belirten Çiçek, Bu noktadaki kararlılığın sürdüğünü söyledi.
 
Çiçek, "Dolayısıyla şu an, sizin tarafınızdan bilinse de bilinmese de çok yönlü olarak terörle mücadele konusunda çalışmalar var. Bunların bir kısmı size aksediyor, bir kısmı da aksetmiyor. Dolayısıyla başta komşu ülkeler olmak üzere terörle mücadele konusunda işbirliği yapılabilecek kim varsa, kimler varsa bu konuda işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Elde ettiğimiz her bilgiyi, her bulguyu değerlendirip bunun terörle mücadelede olumlu bir katkı sağlaması için elimizden gelen gayreti de gösteriyoruz" diye konuştu.
 
Bakan Çiçek, "başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere bütün güvenlik birimleriyle hem operasyonel anlamda hem de başka türlü çabalarla terörle mücadeleyi sürdürdüklerini" vurguladı.
 
Çiçek, "Maalesef uluslararası camiada yeterli işbirliğinin olmadığını geçmişte söyledik, ama Türkiye son zamanlarda geçmişe kıyasla bu manada önemli işbirliği imkanlarını da bulabilmektedir. Bunu da en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz" dedi.

cnnturk



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,918 µs