En Sıcak Konular

CHP, Danıştay'ın 'Zorlu' kararına çok sevindi

12 Mayıs 2008 22:43 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, Zorlu Holding tarafından satın alınan Zincirlikuyu'daki Karayolları'na ait arsaya ilişkin imar planları hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildiğini hatırlatarak, plan tadilatlarını

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bugünkü oturumunda söz alan Sağ, 3 ayrı önerge verdi.

Zorlu Holding tarafından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan yaklaşık 800 milyon YTL'ye satın alınan Zincirlikuyu'daki arsanın imar planlarının iptali için Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nce Danıştay'da dava açıldığını dile getiren Sağ, ''Arsaya ilişkin imar planları hakkında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylece bu arazi dünyanın en pahalı piknik alanı oldu'' dedi.

Sağ, bunun ilk olmadığını, daha önce Galataport, Zeyport, 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı, Kadıköy'de meteorolojiye ait alanla ilgili de yürütmeyi durdurma kararı çıktığını hatırlattı.

Mahkemenin plan iptal gerekçesinde ''kamu yararı yok'' dediğini belirten Sağ, şunları kaydetti:

''Bu Mecliste parsel bazında plan tadilatları ile ilgili sayısız eleştiriler oldu. Neticede parmak hesabı ile geçti. 'Eğer bürokratların dediğini yapacaksak niye Meclis var' düşüncesi sakat bir düşünce. Bürokratların dediği dikkate alınacak, Meclis'te yasalar çerçevesinde kamu yararı içerecek şekilde katkı sunacak, konsensüs sağlanarak hayata geçirilecek. Kurum ve kuruluşların görüşlerini soruyorsunuz, yazışmalar yapılıyor, raporlar yazılıyor, emek sarf ediliyor. Raporun sonunda iki satır komisyon görüşü ile bütün görüşleri yok sayıyorsunuz. Eğer bu görüşler yok sayılacaksa, niye kurumları meşgul ediyoruz. Nasılsa komisyon kendi bildiğini yapıyor.

Bürokratı yok sayarsanız yargıdan geri döner, yargılanır pozisyonuna geçersiniz. Bakırköy ilçesi Ataköy 5. kısım 33-38 parseldeki plan değişikliğiyle ilgili Danıştay 1. Dairesi, Kadir Topbaş, İdris Güllüce ve Ateş Ünal Erzen hakkında plan yapımına ait esaslara dair yönetmeliğine aykırı olan imar planı değişikliği konusunda uygun görüş bildirerek görevi kötüye kullanmak suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanma izni verdi.''

-''KARAR, MECLİS'İN YASALARA AYKIRI KARARLAR ALDIĞININ TESCİLİ''-

Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinin, ''şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygunluk taşımamaktadır'' şeklinde olduğunu dile getiren Sağ, bu gerekçelerin kendilerine yabancı olmadığını, raporların birçoğunun bu olumsuz görüşlerin sıralandığı son paragrafla Meclis'e havale edildiğini söyledi.

Hüseyin Sağ, bu görüşlerin dikkate alınması gerektiğinin en iyi örneğinin son Danıştay kararı ile resmiyet kazandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bu iptal kararları Meclis'e itibar kaybettirmektedir. Meclis'in yasalara aykırı kararlar aldığının mahkemece tescilidir. Bakınız koridorlarda konuşulan tek şey, parsel bazında plan tadilatları. Kurumları yok sayarak yapılan plan değişiklikleri yargıdan geri dönüyor ve dönecek de. 1/25.000'lik planlar yapılıncaya kadar parsel bazında plan tadilatlarını Meclis gündemine almayalım, gündemde olanları da askıya alalım. Bu Meclis'i de rahatlatacaktır.''

-ÖTEKİ ÖNERGELER-

Sağ ikinci önergesinde de Çavuşbaşı'nda kamu arazileri üzerinde yapılan bina sayısının 8500 adet olduğu ve bu binaların çoğunun da tapusuz olduğunun belediye başkanı tarafından teyit edildiğini belirterek, şunları söyledi:

''Yapılaşmaya tamamen kapalı olan Çavuşbaşı'nda 8500 binanın birçoğu kaçak konumundadır. İSKİ mutlak koruma bandı ve orman alanı olan yerlerdeki kaçak binalarla ilgili yapılacaklar açıktır. Çavuşbaşı'ndaki kaçak binalarla ilgili Başıbüyük'te yaptığınız gibi panzerlerle giderek kararlılıkla yıkım yapmayı düşünüyor musunuz? Çavuşbaşı Belediyesi tarafından bugüne kadar kaç yapıya yapı tadil tutanağı tutulmuştur. Kaçına encümenden yıkım ve para cezası uygulanmıştır. Yıkımlar yapılmış mıdır? Kaçak bina sayısı kaçtır?''

Sağ, ayrıca Vakıfbank tarafından maaşları ödenen memur ve işçi personelin yıllık promosyon bedellerinin hangi tarihte ödeneceğini sordu.

Her 3 önerge de oy birliği ile başkanlık makamına havale edildi.

-''PARMAK HESABI'' SÖZÜNE ELEŞTİRİ-

Önergelerin verilmesinin ardından söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Hüseyin Evliyaoğlu, Sağ'ın ''parmak hesabıyla dosyalar Meclis'ten geçiyor'' sözünü eleştirerek, ''Kim karar verecek? Buraya yargıç mı getireceğiz? Milletin seçtiği irade var. 'Parmak hesabı' sözü 'milli irade tecelli etmesin' demek. Milli irade karar vermeyecekse kim karar verecek?'' diye konuştu.

Bu konuşma üzerine söz alan CHP'li Meclis Üyesi Engin Erkin de milli iradenin kanunların dışında hareket etmek olmadığını ifade ederek, ''Meclis'te aldığımız karar mahkemeden dönüyorsa, bizim öz eleştiri yapmamız gerekiyor. 'Biz seçildik istediğimizi yaparız' demek doğru değil'' karşılığını verdi.

Meclis'in bu ayki çalışma gündeminde yer alan 246 teklif oy birliğiyle ilgili komisyonlara havale edildi. 

Zaman



Bu haber 795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,834 µs