En Sıcak Konular

Vekillere ilginç sigara anketi

12 Mayıs 2008 17:42 tsi
Sigara yasağının kapsamını genişleten yasanın ardından milletvekilleri arasında yapılan sigara anketi ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı tarafından, sigara yasağının kapsamını genişleten yasanın ardından milletvekilleri arasında yapılan sigara anketi ilginç sonuçlar ortaya koydu. Anketin sonuçlarına göre milletvekillerinin yüzde 22’si her gün düzenli olarak yüzde 4’ü ise ara sıra sigara içerken, milletvekilleri arasında sigara içenlerin oranı yüzde 26'yı buluyor. Milletvekillerinin yüzde 43’ü ise kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasanın yürürlüğe girmesiyle sigarayı bırakmayı düşünüyor.Sigara içen milletvekillerinin yüzde 40’ı solunum yüzde 40’ı da dolaşım bozukluğu sorunu yaşıyor. Milletvekillerinin yüzde 80'i sigara yasaklarının başlamasının ardından yasakla ilgili uyarıları dikkate alacağını kaydederken, yüzde 90’ı ise kapalı yerlerde sigara içilmesini yasaklayan yasaya destek verdiğini söyledi.
Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hilal Özcebe ile birlikte Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile bir süredir milletvekillerine uygulanan sigara anketinin sonuçları hakkında bilgi verdi. Sigara yasağının kapsamını genişleten ve kapalı alanlarda sigara içilmesini tümüyle yasaklayan yasanın ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğrencileri tarafından yapılan ankete 246 milletvekilinin katıldığını kaydeden Erdöl’ün verdiği bilgiye göre, milletvekilleri arasında her gün düzenli sigara içenlerin oranı yüzde 22. Ara sıra sigara içtiğini söyleyen milletvekillerinin oranı da yüzde 4. Bu oranlarla birlikte sigara içen milletvekili oranı yüzde 26’yı buluyor.

-SİGARA İÇEN VEKİLLERİN YÜZDE 90’I 25 YAŞIN ALTINDA BAŞLADI-

Ankete katılanlar arasında sigara içtiğini belirten milletvekillerinden yüzde 11’i sigaraya 25 yaşından sonra başladığını kaydederken yüzde 90’ı ise 25 yaşın altında başladığını bildirdi. 7-12 yaş arasında sigaraya başlayan milletvekillerinin oranı ise yüzde 6.1 . Sigara içen milletvekillerinin yüzde 43’ü sigara yasağının kapsamını genişleten yasanın yürürlüğe girmesiyle sigaraya bırakacağını belirtirken yüzde 60’ı ise sigarının sağlığını olumsuz etkilediğini biliyor.

-YÜZDE 80’İ YASAKLARA UYACAK-

Milletvekillerinin yüzde 80’i ise anketin sonuçlarına göre, bir yere gittiğinde ve sigara yasağı kendisine hatırlatıldığında bu yasağa uyacağını söyledi. Milletvekillerinin yüzde 90’ı ise sigara yasağıyla ilgili yasaya destek verdiğini bildirdi. Ankete katılan milletvekillerinden yüzde 88.6’sı sağlık kurumlarında sigaranın yasaklanmasını olumlu bulduğunu söylerken, yüzde 78’i otobüs, tren ve garlarda sigaranın yasaklanmasını desteklediğini bildirdi. Ancak sigara içen milletvekilleri arasında kahvehane, lokanta ve çay salonu gibi yerlerde sigaranın yasaklanmasını olumlu bulanların oranı yüzde 57 de kaldı. Milletvekilleri arasında çocuğunun sigara içmesine üzüleceğini ve bıraktırmaya çalışacağını söyleyenlerin oranı da yüzde 90’ı buldu.

-MECLİS’TE ÖZEL ALAN İSTİYORLAR -

Prof. Dr. Hilal Özcebe ise milletvekillerinin yüzde 11’inin sigara yasaklarıyla ilgili yasaya katkı vermediğini söylediğini bildirdi. Özcebe, milletvekillerinin Meclis’te sigara içilen özel bir alan talep ettiklerini kaydederken, Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, sigarayla ilgili yasaya destek vermediğini söyleyen milletvekillerinin büyük bölümünün çeşitli nedenlerle Genel Kurul’a katılmayan milletvekilleri olduğunu söyledi. Erdöl, sigara yasaklarıyla ilgili yasaya sadece 2 milletvekilinin ret oyu verdiğini hatırlattı. Erdöl, anket soruları arasında yer alan “sigarayı bırakmanızda Başbakan’ın etkisi oldu mu?” şeklindeki soruyla ilgili gazetecilerin sorularını ise “Bu etik olarak AKP milletvekillerine sorulması gereken bir soru. Ancak ankete muhalefet partilerinin milletvekilleri de katıldı. Anket çalışması sırasında milletvekilinin ismi ve parti ismi alınmadığı için bu sorunun cevabı muğlak olarak kalacak” dedi. Erdöl, alışveriş merkezlerindeki eğlence yerlerinde yasağın nasıl uygulanacağının ise çıkarılacak yönetmeliklerle belirleneceğini kaydetti.

Aktifhaber



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,286 µs