En Sıcak Konular

Buyrun: İşte bunlar konuşulacak!

12 Mayıs 2008 16:48 tsi
Buyrun: İşte bunlar konuşulacak! Başbakan Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Brown, baş başa yaptıkları görüşmenin ardından Türkiye-İngiltere Stratejik Ortaklık Belgesi'ni Londra'da imzaladılar. İçerikte ne ararsanız var. Akıllarına geleni koymuşlar manasında değil. Bakın bir okuyun hele.

Türkiye'nin AB üyeliğine destek

-Her düzeyde sürekli diyalog ve işbirliği yoluyla Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım görüşmelerindeki ivmeyi desteklemek ve korumak.
-Katılım müzakerelerine ilişkin tavsiyelerde bulunmak.
-Türkiye'yi Avrupa'da tanıtmak ve daha fazla ikili ve eşleştirme projeleriyle destekleyerek yardım etmek.
-Kıbrıs Türkleri'ne uygulanan izolasyonların sona erdirilmesine yardım etmek ve uluslararası toplumu bu yöndeki çabalarımıza ortak olması yönünde teşvik etmek.
-AB katılım sürecinde daha fazla işbirliği gerektiren münferit fasıllarda sorunları giderme konusunda yardım ve eş güdümde bulunmak. İnsan hakları konusundaki diyaloğun yeniden başlatılması dahil siyasi kriterlere uyumun sürdürülmesine yardımcı olmak.
-Türkiye'nin AB üyeliğinin stratejik önemi konusunda hükümetlerin, kamuoyunun ve medyanın anlayışını geliştirmek ve Türkiye'nin üyelik için cesur reformlar gerçekleştirebilecek yetenek ve istekte olduğunu göstermek.
-Türkiye'nin katılım ortaklığındaki önceliklerini yerine getirmesine ve üyeliğin getirdiği zorunlulukları üstlenmesi için idari yeteneğini güçlendirmesine yardımcı olmak üzere daha fazla ve daha stratejik AB ikili ve eşleştirmek projeleri geliştirmek. Katılım öncesi Mali Yardım Aracı fonlarının etkin kullanımının sağlanmasına yardım etmek. Üst düzey devlet ziyaretleri ve görüş alışverişi kanalıyla insan hakları ve siyasi reformlar konusuna daha fazla eğilmek.
-İngiltere, AB ve Kıbrıs Türkleri arasında doğrudan ticari, ekonomik ve kültürel temasların teşviki için BM ve AB çerçevesinde ve ikili düzeyde çalışmak.
-Kıbrıs Türk makamlarıyla üst düzey temasları sürdürmek.
-NATO çerçevesinde ve Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası operasyonlarına katılımının desteklenmesi dahil, Türkiye ve Birleşik Krallık arasında savunma alanındaki ilişkileri derinleştirmek.

Terörizm ve örgütlü suçla mücadele

-Terörizmle mücadele, silahların yayılmasının önlenmesi, hava ulaşımı güvenliği, yasa dışı uyuşturucu ticareti, yasa dışı göç ve diğer örgütlü suçlar başta olmak üzere, küresel güvenlik alanında işbirliğini geliştirmek.
-Terörle mücadelede daha faal olmak, eylemsel angajmanı geliştirmek ve istihbarat ve delil değişimi yapmak. BM Güvenlik Konseyi'nin 1373, 1624 ve 1566 sayılı kararları doğrultusunda PKK/Kongra-Gel'in özellikle AB coğrafyasındaki teröre mali kaynak sağlama ve propaganda yapma faaliyetleri dahil örgütün terör tehdidine karşı işbirliğini geliştirmek. El Kaide ve buna bağlı diğer aşırıcı grupların tehdidine karşı işbirliğini geliştirmek.
-Suç ve teröre, bunların Türkiye ile İngiltere'ye verdikleri zararlara ilişkin ortak anlayışı geliştirmek. Terör, uyuşturucu ve örgütlü suçlara ilişkin ortak tehdit değerlendirmelerini düzenli olarak gözden geçirmek. Radikalleşmeye yol açan nedenleri ve radikalleşmeyle başa çıkma yolları hakkındaki anlayışı genişletmek. Bunun devamında örgütlü suça katılmanın doğuracağı riski yükseltmek. Uyuşturucu madde kaçakçılığı ve kara para aklamaya karşı daha etkin mücadele için imkanları genişletmek. Gizli görev üstlenen yetkililerin konuşlandırılmasında, tanıkları koruma konusunda daha yakın işbirliği yapmak. Türkiye ve İngiltere arasında kontrollü teslimat, özel inceleme teknikleri, kontrollü teslimat uygulamaları, bölgesel uyuşturucu ticareti eğilimleri ve örnek olay incelemeleri üzerinde çalıştaylar düzenlemek.
-Örgütlü suçlara karşı mücadelede yardımlaşmak için Anlayış Muhtırası'nı uygulamak.

Irak ve Ortadoğu

-Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması, istikrarlı, müreffeh ve demokratik bir Irak'ın tesis edilmesi ortak hedefini geliştirmek amacıyla, Irak konusunda ortak diyalog yapmak.
-Ortadoğu barış süreci, bölgesel barışı koruma, ikili ve uluslararası forumlarda işbirliği ve dışişleri bakanlıklarının ilgili birimleri arasında düzenli istişareler yoluyla Ortadoğu'da uzlaşma ve reformu teşvik etmek.
-Alınan herhangi bir önlemin tam olarak uygulanması dahil, İran konusundaki BM Güvenlik Konseyi sürecini desteklemek. İran'ı, duyarlılık taşıyan yayılma faaliyetlerini askıya almaya ikna etme çabalarını sürdürmek.

İki ülke arasında

-İngiltere ile Türkiye arasında savunma alanındaki güçlü ilişkilerin korunması amacıyla savunma ve güvenlik alanlarında üst düzey temas ve diyaloğu sürdürmek.
-Kriz yönetimi ve karşı karşıya olunan stratejik sorunlar hakkında ortak anlayışı geliştirmek. İngiltere ve Türk silahlı kuvvetleri arasında işbirliğini geliştirmek ve NATO forumlarında karşılıklı destek olmak. Ortak eğitim ve tatbikatlar gerçekleştirmek. İhtilafları önleme ve çatışma sonrası yeniden yapılanma dahil uluslararası kriz yönetimi anlayışları üzerinde çalışmak. Türkiye Genelkurmay Başkanlığı'nda kilit mevkideki subayların İngiliz dili yeteneklerini geliştirmek.
-Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası kapsamında yürütülen AB askeri ve sivil görevlerine katılması için desteğin sürdürülmesi.
-NATO akreditasyonu ışığında, NATO uzmanlığı kabul görecek alanları belirlemek ve geliştirmek suretiyle Türkiye'nin Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi'nin gelişimi için destek sağlamak.
Türkiye'de İngiliz Üniversitesi
-Karşılıklı bakan düzeyinde ziyaretlerle 2007'de Türk-İngiliz İş Adamları Konseyi'nde ikili toplantı yoluyla daha güçlü ekonomik bağlar oluşturmak. Her iki ülkede daha fazla yatırım yapmak.
-Enerji, eğitim, öğretim, çevre, mali ve hukuki hizmetler gibi anahtar sektörlerde iş ortaklığı konusunda bilincin yükseltilmesi.
-Türkiye'de bir İngiliz üniversitesi kurmak. İngiliz ve Türk üniversiteleri arasında başka ortaklık yolları aramak.
-2010 Avrupa Birliği Kültür Şehri konusunda İstanbul'u desteklemek.

Ticaret ve Enerji:

-İkili ilişkileri ve yatırımları artırmak. Türkiye'yi yüksek büyüme, yüksek öncelikli pazar olarak desteklemek.
-Karşılıklı karlı iş olanakları konusunda bilincin artırılması, ekonomik reformların desteklenmesi ve ar-ge, bilgi ve iletişim teknolojileri ve diğer iş yenilikleri alanlarında işbirliğini harekete geçirmek.
-İngiltere ile Türkiye arasında güçlendirilmiş diyalog yoluyla enerji kaynakları ve taşıma yollarının çeşitlendirilmesinin önemini vurgulamak suretiyle, Türkiye'nin küresel bir enerji merkezi olma hedefini desteklemek amacıyla ortak çalışma yapmak.
Enerji konusu
-Enerji piyasasının liberalleşmesine ilişkin hususlarda şeffaflık ve piyasa koşullarının hakim olmasını sağlamak için örnek uygulamalar hakkında bilgi paylaşmak. İngiltere'nin bölgesel enerji konferanslarına Ortadoğu, Karadeniz ve Hazar'da bölgesel kurumlara katılımı...
-AB katılım sürecindeki enerji ve çevre fasıllarında ortak çalışma yapmak. Bu çerçevede AB'nin müstakbel çevre eşleştirme projelerinde İngiltere'nin yer alması.
-BP önderliğindeki konsorsiyumun Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattındaki başarısını göz önünde bulundurarak, enerji ve iklim değişimi projelerine gelecekte yatırım yapılmasını sağlamak amacıyla İngiliz şirketleriyle iş yapmak.



Bu haber 1,038 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,790 µs