Sakin olun: Kraliçe dediğiniz bizim ORTAK Sakin olun: Kraliçe dediğiniz bizim ORTAK

En Sıcak Konular

Sakin olun: Kraliçe dediğiniz bizim ORTAK 12 Mayıs 2008 16:46 tsi
Sakin olun: Kraliçe dediğiniz bizim ORTAK Biz de hengameye katıldık gidiyoruz. Allah’tan hafızası sağlam okurlarımız var da, kendi yazdıklarımızı bize hatırlatıyor. Kraliçe gelecek diye etekleri niye zil çaldırıyorsunuz? Niye geldi, zamanlaması ne demek vs. Gelen bizim ortak. Stratejik orta

Tamam, itirazımız yok. Kraliçe’dir. Smokin de giyeriz papyon da takarız. Artık “first lady” ne verirse. Ve tamam, bu İngilizler huyludur. Kraliçe gelmeden önce çıkacağı merdiven basamaklarının santimini bile ölçerler ki yırtmaç çok açılmasın. Tamam.

Ama paniğe de gerek yok. Gelen neticede bizim ortak. Stratejik ortak. Unuttunuz değil mi? Biz de unutmuştuk, bir okurumuz ta 2007 yılındaki bizim haberi bize anımsattı. Kraliçe dediğiniz bizim ortak işte!

İşin şakası bir tarafa, 2007 yılının Ekim ayı sonlarına doğru Türkiye ile İngiltere bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma biraz kaşla göz arası ve üzerinde fazla durulmasına fırsat verilmeden imzalanmıştı ama önemliydi.

Önemliydi çünkü iki ülke tarihlerinde ilk kez “stratejik ortaklık” anlaşması imzalıyordu. Esasen dünyada stratejik ortak olunduğu zaman muhakkak üzerinde durulması gereken birkaç ülke var.

ABD, İngiltere, İsrail, Rusya vb. ABD ile ilişkilerimizde stratejik ortak kelimesinin zikredilmesine nasıl önem verdiğimiz anımsandığında, Londra ile bu anlaşmayı yapmanın önemi daha bir iyi hissedilebilir.

Peki neydi o anlaşmanın-genel hatları ile-içeriği? “Artık ne ararsanız” diyebiliriz. Ama ana eksen AB ve Ortadoğu’ydu. Fakat metnin içeriğine alıcı gözle baktığınızda, şu an Ankara’nın önünde bulunan sorunların, dosyaların “hepsinin” birden bir araya getirildiğini görebilirsiniz.

O üzerinde durulmayan anlaşmanın içinde Kraliçe'nin Türkiye ziyaretinde konuşulacaklar var. Kalem kalem okumak isterseniz, ya da yaygın medya ağzıyla yazalım; Kraliçe işte bunları konuşacak! Lütfen TIKLAYINIZ! 

İşin ilginç tarafı bu stratejik anlaşmadan sadece bir ay sonra bir de Mısır ile bu kez stratejik diyalog çerçeve anlaşmasına imza atmıştı.

İstanbul’da gerçekleşen genişletilmiş Irak’a komşu ülkeler toplantısında tıpkı İngiltere ile imzalanan anlaşmada olduğu gibi basının dikkatlerinden uzak bir şekilde imzalanan anlaşma iki ülke ilişkilerinde bir ilkti.

Anlaşmaya göre iki ülke Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’da barış ve istikrarın güçlendirilmesi konusunda ortak sorumluluk üstleniyordu.

İşte Kraliçe-ki artık biz de biliyoruz sadece semboldür-ve “yanındakiler” bu konuları görüşecek. Tek bunu mu? Hayır. Elbette şekli meseleler de önemli. Bursa, cami, Kur'an dinlenmesi, Prens Charles’in İslam merakı sair, bu konuların hepsinin önemi var.

Fakat iç siyasi dinamiklerle ilgisi de önemli. Buna da bakılmalı. Ama bu kalemlerin hepsi küçük ölçekli. Büyük ölçek Kraliçe değil. Stratejik ortak!



Bu haber 1,546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,380 µs