züğürt kalacak | " /> züğürt kalacak | "/>

En Sıcak Konular

AK Parti züğürt kalacak

12 Mayıs 2008 14:56 tsi
AK Parti  züğürt kalacak
AK Parti'nin kapatılması ekonomik olarak partilileri perişan edecek. Zira hem mevcut mal varlığı elden gidecek hem de hazine yardımı hayal olacak.

AK Parti hakkında kapatma kararı çıkarsa, kapatma sonrası parasızlık büyük dert olacak. Çünkü, kapatma kararı ile tüm mal varlığı ve kasasındaki mevcut paralar hazineye devredilecek. Dahası, yeni kurulan parti grup kursa bile hazine yardımı alamayacak. Çünkü, Başbakan Erdoğan, Erkan Mumcu’nun önünü kesmek için hazine yardımını kesen bir yasa çıkarttı. Şimdi bu yasa kendisini vurabilir…

HAZİNE ZENGİN OLACAK
Anayasa Mahkemesi’nden AKP hakkında kapatma kararı çıkması durumunda partinin ‘Ak Merkez’ olarak anılan binası hazinenin olacak. Yasaya göre parti adına kayıtlı tüm malvarlığı ve kasasındaki para Hazine’ye devredilecek.

AK MERKEZ HAZİNEYE
2007 Haziran’ında açılışı yapılan parti binası da 36 milyon YTL’ye mal olmuştu. Bu bina Başbakan Erdoğan’ın istemi ile özel olarak dizayn edildi. Türk mimarisi, rönesans cephe anlayışı ve Selçuklu desenleri kullanılarak geleneksellik ve modernliği buluşturan bina 14 katlı.Binada Başbakan Erdoğan’ın ofisi de oldukça görkemli döşenmişti. O dönemde bu oda için “Sultan odası” yakıştırması yapılmıştı. Bu bina Hazine’nin malı olabilir.

50 MİLYON HAZİNEYE
AKP’nin 2008 genel merkez geliri 57 milyon YTL. Bunun yanında Kapatma kararı çıkıncaya kadar partinin kasasında bulunan 50 milyon YTL’den fazla paranın harcanmaması halinde; paranın tümü Hazine’nin olacak. Ancak kapatma kararı çıkma ihtimaline karşın bu paranın harcanması da mümkün.

MUMCU YASASINA TAKILACAK
AK Parti’den istifa edip, ANAP’ın başına geçen Erkan Mumcu’nun önünü tıkamak maksadıyla çıkartılan Hazine yardımını zorlaştıran düzenleme şimdi Erdoğan’ın; sıkıntısı olabilir.


29 Mart 2005’te CHP'nin ittifakı ile yaptığı Siyasi Partiler Yasası değişikliği; grup kurmasına karşın ANAP’ın hazine yardımı alamamasıyla sonuçlanmıştı. Mumcu, bu yasayı Danıştay’a da götürdü. Ancak, istediği sonucu alamadı. Mahkemenin kararlarına karşın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ANAP’a ödeme yapmamıştı. ANAP yasa çıkmadan grup kurduğu için sadece 2005 yılının parasını aldı. Ancak, daha sonraki yıllar için ödeme yapılmadı.


YENİ PARTİ PARASIZ OLACAK
Yapılan bu düzenleme ile AK Parti kapatılır ve bağımsız kalan vekillerin katılımı ile yeni bir parti kurulursa, milletvekili sayısı 300’ün üzerinde bile olsa, hazine yardımı alamayacak. Partilerden istifa ve transferleri zorlaştıran bu yasal düzenleme ile sonradan TBMM çatısı altında kurulacak partilere Hazine yardımının verilmesini önlüyor. Bu durumda; AK Parti'nin kapatılması durumunda Meclis'te kurulacak yeni siyasi parti, 300'ün üzerinde milletvekiline sahip olsa bile Hazine yardımı alamayacak.

MEVCUT DÜZENLEME
Mevcut düzenlemeye göre bir siyasi partinin Hazine'den yardım alması için seçimlere katılıp ve en az yüzde 7 oy alması şartı bulunuyor.
AK Parti ve CHP, 2005'te kaldırdıkları SPK'nun Geçici 16. maddesine gerekçe olarak, ekonomik şartlarla, küskünler hareketi gerekçe göstermişlerdi.

Hazine’den 82 milyon YTL Meclis'te şu anda sadece 3 parti devlet yardımı alıyor. 2008 bütçesinden, AK Parti'ye 46.7, CHP'ye 21, MHP'ye de 14.3 milyon YTL yardım parası verildi.

22 Temmuz seçimlerinde, yüzde 10'u aşan üç parti dışında yüzde 7'yi geçen parti bulunmadığı için Hazine yardımı bu yıl üç partiyle sınırlı kalacak.

ZARAR 14.3 MİLYON YTL
AK Parti ve CHP, geçici 16. maddeyi yürürlükten kaldırmasaydı DTP, 14.3 milyon YTL para alacaktı. AK Parti'nin kapatılması durumunda kurulacak parti de yine o kadar para alacaktı. Meclis'te 3 vekili bulunan siyasi parti ise 3,5 milyon YTL civarında para alabilecekti.

EN ZENGİN PARTİ CHP OLACAK
Böyle bir gelişme sonrasında Meclis’in en zengin partisi CHP olacak. En büyük parti olarak CHP her yıl 21 milyon YTL almaya devam edecek. Seçim kararı alınırsa bu paranın üç katını alacak. Ve seçimlere 63 milyon YTL’lik bir bütçe ile girecek. AK Partinin yerine kurulacak parti ise hem mal varlığı olmayan hem hazine yardımı alma hakkı olmayan bir parti olarak parasız kalacak. Ve yine kurucular ve kadrolarının cebine muhtaç olacak.

İnternet haber / Özel



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,850 µs