hükümeti onurlandıracak' | " /> hükümeti onurlandıracak' | "/>

En Sıcak Konular

'Kraliçe hükümeti onurlandıracak'

12 Mayıs 2008 13:27 tsi
'Kraliçe hükümeti onurlandıracak' Yarın İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth Türkiye'ye üç günlük bir ziyarette bulunacak. Bu tür uluslararası ziyaretlerin politik anlamlarının ve stratejik etkilerinin farkında olan iyibilgi, konuyu Uluslararası İlişkiler uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni'ye sor

Kraliçe 2. Elizabeth üç günlük bir ziyaret için yarın Türkiye’ye geliyor. Neden şimdi? Konjonktürle beraber düşündüğünüzde bir anlamı var mı sizce bu ziyaretin?

İki türlü dedikodu var. Birincisi 2.Elizabeth’in gelmesi, iktidardaki hükümet için büyük bir şeref… Çünkü Kraliçe ancak desteklediği ve belli bir rolle gelmiş ülkelere gidiyor. Böyle bir sembolik anlamı var. Demek ki Türkiye bundan destek, onur anlamı da çıkarabilir…

Tam da bu kapatılma zamanına denk geldi...

Bu ziyaretler bir yıl öncesinden belirleniyor, öyle rastladı. İkincisi iş çevresi İngiltere’de çok güçlü… Türkiye’den bazı yatırımlar alınacak. Türkiye bu konuda ekonomik açından imkanların açılmasına müsait bir ülke olarak görülüyor demektir. Bu da bir amaç… Çünkü İngiltere Kralı, 1930’da geldiğinde Türkiye Boğazlar Sözleşmesi’ni değiştiriyordu ve uluslar arası ortama göre yeniden düzenleniyordu... Bu da barış ve güvenlik açısından hem İngiltere’yi ve Rusya’yı düzenliyordu.

O zaman bu ziyaret de uluslararası yapının yeniden organizasyonunun arifesinde mi yapılıyor?

Tabi ekonomik olabilir, şuanda bir siyasi İngiltere yok. Zaten ABD’nin dediklerini yapıyoruz. Barzani ve Talabani ile görüşüyoruz. O halde İngiltere’nin siyasi olarak yapacağı bir şey yok. Ama ekonomik açıdan Nabuko projeleri, boru hatları anlaşmaları gibi yatırımlarda İngiltere’ye bir takım avantajlar verilebilir. Bundan da hükümet kendisine bir destek çıkaracaktır.

Bir de sembolik boyutu var ziyaretin. Bursa’da Kur’an dinleyip başını örtecek bunun sembolik bir anlamı var mı sizce?

Kendi içlerinde bir sürü Müslüman topluluk var, Pakistanlı, Hindistanlı… O ülkelerde ciddi yatırımları var ve onlara da bir tolerans imajı veriliyor. İngiltere devletinin ağır bir yapısı var, politikaları belirleyen. Onlar ne derse Kraliçe de onu yapıyor.

Kraliçe’nin kendisinden ziyade yanında gelen ekipte kimlerin olacağı ve burada kimlerle görüşüleceği çok daha önemli ve belirleyici. Bir bilginiz yada tahmininiz var mı?

Onları bilmek lazım... Siyaset erbabı,diplomasi erbabı mı var, ekonomi erbabı mı var, ona bakmak lazım. Ona göre Türkiye’de hangi konularda yatırımlar yapılacağı belirleniyor.

Peki hocam, Sayın Büyükanıt ve Başbuğ göreve geldiklerinde ABD ve İngiltere’den memnuiyet belirten ifadeler söz konusuydu. Önümüzdeki Ağustos’ta komuta kademesinde değişikler olacak. Ergenekon’un tasfiye süreci var. Bununla ilişkilendirmek mümkün mü?

O hiç değişmez. Askeriye’nin YAŞ kararlarına kimse karışamaz. Askeriye ne karar aldıysa onu uygular. Kimsenin yakınlığına göre biçimlenmez.

www.iyibilgi.com özel İlhan Döğüş



Bu haber 1,221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,317 µs