En Sıcak Konular

Marmara'da 'gaz' deprem işareti mi?

12 Mayıs 2008 12:43 tsi
H. Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, Marmara Denizi'nin altındaki faylarda artan gaz çıkışlarını yorumladı.

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, Marmara Denizi'nin altındaki faylarda magmadan kaynaklanan gaz çıkışlarının son derece normal olduğunu belirterek, ''Anormal olan bu gaz çıkışlarında olağanüstü artışın gözlenmesidir. Ancak bugün için elimizde böyle bir artışa işaret eden somut bir veri yok'' dedi.

Kasapoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde basında '''Marmara'nın dibinde gaz çıkışı var'', ''Marmara'nın dibi kaynıyor'' gibi haberlerin başta İstanbul olmak üzere Marmara ve çevresindeki illerde gereksiz korku ve panik yarattığını belirtti.

Faylarda magmadan kaynaklanan gaz çıkışlarının ''son derece normal'' olduğunu bildiren Kasapoğlu, ''Anormal olan bu gaz çıkışlarında olağanüstü artışın gözlenmesidir. Ancak bugün için elimizde böyle bir artışa işaret eden somut bir veri yok'' dedi.

Kasapoğlu, gazların, suda hava kabarcığı oluşturması nedeniyle ''denizin dibi kaynıyor görüntüsü'' oluşabileceğini, ancak bunların her zaman sismik hareketliliğe işaret etmediğini vurguladı.

Marmara Denizi'nin tabanında oluşturulması planlanan Deniz Dibi Rasathanesi'nin önemli bir adım olduğunu, ancak öncelikle okul, rasathane, köprü ve tünel gibi ''kritik yapıların'' tümünün elden geçirilmesi gerektiğini belirten Kasapoğlu, açıklamasında, vatandaşlara da yetkili kurumlara başvurarak, evlerinin olası depreme dayanaklı olup olmadığını kontrol ettirmeleri tavsiyesinde bulundu. Kasapoğlu, şunları kaydetti:

''İstanbul'un bugün Arap saçına dönen trafiği de bir an önce olası büyük deprem sonrası ambulansların yaralılara, itfaiyenin olası yangınlara zamanında ve kolayca ulaşabilmesine olanak sağlayacak şekilde iyileştirilmelidir. Deprem uzmanlarının da halk arasında gereksiz korku ve paniğe neden olabilecek uyarılarını medya aracılığıyla kamuoyuna yapmak yerine, bu konuda gerekli önlemleri almakla yükümlü ve sorumlu olan merkezi ve yerel yönetimler üzerine bir baskı oluşturmaları gerekir.''

haber7



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,004 µs