En Sıcak Konular

246 vekilin katıldığı sigara anketi!

12 Mayıs 2008 12:15 tsi
Milletvekillerinin sigara içme alışkanlığına yönelik anketlerin sonuçları açıklandı. Vekillerin yüzde 26'sı sigara içiyor. Vekillerin yüzde 90'nı 25 yaşın altında sigaraya başlamış.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, milletvekillerinin sigara içme alışkanlığına yönelik anketlerin sonuçlarını açıkladı. Anketi gerçekleştiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Özcebe de basın toplantısında hazır bulundu.

Erdöl'ün verdiği bilgiye göre, yapılan ankete 246 milletvekili katıldı. Ankete katılan milletvekillerinin yüzde 26'sı sigara içtiğini söyledi. Her gün düzenli sigara içenlerin oranı yüzde 22, ara sıra da olsa sigara içen milletvekillerinin oranı yüzde 4 olarak belirlendi.

Milletvekillerinden yüzde 11'i sigaraya 25 yaşından sonra başladığını bildirirken, yüzde 90'ı 25 yaşın altında başladı. 7-12 yaş arasında sigaraya başlayan milletvekillerinin oranı ise yüzde 6.1 çıktı.

Kapalı yerlerde sigara içilmesini yasaklayan kanun yürürlüğe girince sigaraya bırakacağını söyleyen milletvekillerinin oranı yüzde 42 olarak gerçekleşirken, sigara için milletvekillerinin yaklaşık yüzde 60'ı sigaranın sağlığını etkilediğini biliyor.

Milletvekillerinin yüzde 80'i yasakların başlamasından sonra yasaklanan bölümlerde sigara içmeyeceğini belirtirken, yüzde 90'ı da kapalı yerlerde sigara içilmesini yasaklayan kanuna destek verdiğini bildirdi.

Ankete katılan milletvekillerinin yüzde 88.6'sı sağlık kurumlarında sigaranın yasaklanmasını uygun bulurken, yüzde 78'i de tren ve otobüs garlarında yasaklamayı destekliyor. Kahvehane ve lokantalarda sigara yasağını destekleyen milletvekillerinin oranı ise yüzde 57.6'da kalıyor. Milletvekillerinin yüzde 90'ı ise çocuklarının sigara içmesinden üzüntü duyacaklarını ifada ediyor.

Prof. Dr. Hilal Özcebe de sigara içme oranında kadın ve erkek milletvekilleri arasında belirgin bir farkın ortaya çıkmadığını bildirerek, milletvekillerinin Mecliste sigara için özel bir alan istediklerini söyledi.

YÖNETMELİK

Cevdet Erdöl, gazetecilerin sorularını cevaplarken, kapalı yerlerde sigara yasağına ilişkin kanuna Mecliste sadece 2 milletvekilinin ret oyu verdiğini hatırlatarak, “Belki de Türkiye'de ilk kez bir kanun iktidar, muhalefet ve medyanın işbirliği ile çıkmıştır” dedi.

Erdöl, alışveriş merkezlerindeki lokantalarda yasağın nasıl uygulanacağının çıkarılacak yönetmeliklerle belirleneceğini de sözlerine ekledi.

AA
 



Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,682 µs