En Sıcak Konular

Sırpların tercihi AB’den yana!

12 Mayıs 2008 11:12 tsi
Sırpların tercihi AB’den yana!
Sırbistan’da, AB referandumu niteliğini taşıyan genel seçimde AB yanlısı ittifak, aşırı milliyetçilere 11 puan fark atarak birinci oldu. Hangi tarafın hükümeti kuracağı ise henüz belli değil...

Sırbistan’da dün yapılan, ülkenin rotasını belirleyecek genel ve yerel seçimlerde, Devlet Başkanı Boris Tadiç’in Demokratik Partisi’nin başını çektiği AB yanlısı ittifak, rakibi, aşırı milliyetçi Radikal Parti’yi geride bırakarak birinci parti oldu.
Ülkenin AB ile ilişkileri ve Kosova politikası üzerinde hayati bir rol oynayacak seçimde kullanılan oyların yüzde 80’inin sayılmasının ardından açıklanan ilk sonuçlara göre AB yanlısı ittifak oyların yüzde 39’unu alırken, Radikal Parti yüzde 28’de kaldı.
Katılımın yüzde 60.7 olarak gerçekleştiği seçimde milliyetçi Başbakan Voyislav Koştunitsa’nın Sırbistan Demokratik Partisi yüzde 11, eski Sırp lideri Slobodan Miloşeviç’in Sosyalist Partisi yüzde 8 ve Batı yanlısı Liberal Demokratik Parti’nin yüzde 5.2’lik oy oranına ulaştığı bildirildi.
Bu sonuçların geçerli olması halinde 250 sandalyeli Sırp Meclisi’nde AB yanlısı ittifak 103, milliyetçi Radikal Parti ise 76 milletvekilliği kazanacak.

AB memnun
Seçimlerde, Batı yanlısı ittifakın beklenenin de üstünde bir başarı elde ettiği, bununla birlikte tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemediği belirtildi. AB yanlısı ve milliyetçi kanattan hangi tarafın hükümeti kuracağı, bu tarafların ilerleyen günlerde diğer partilerle yapacakları koalisyon görüşmeleri sonucunda belirlenecek.
Batı yanlısı Devlet Başkanı Tadiç ilk sonuçların açıklanmasından sonra Belgrad’daki parti merkezinde yaptığı konuşmada seçim sonuçlarının açıkça, “Sırpların Avrupa yolunu onayladığını gösterdiğini” söyledi. Tadiç ayrıca kendi kuracağı hükümetin bağımsız bir Kosova’yı tanımayacağı sözünü de verdi.
Radikal parti lideri Tomislav Nikoliç isediğer milliyetçi partilere kendileriyle koalisyon hükümeti kurma çağrısında bulundu.
AB Dönem Başkanı Slovenya’nın Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel de, AB yanlısı ittifakın seçimdeki başarısından çok mutlu olduğunu söyledi. Rupel, “AB’nin Sırbistan’daki seçimlerden beklediği sonuç buydu. Çok mutluyuz” dedi.
Milliyetçi kanat seçim kampanyasında, Kosova’nın şubat ayında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmesi ve birçok ülke tarafından tanınmasının yarattığı hayal kırıklığından önemli ölçüde faydalanmıştı.

milliyet



Bu haber 306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,175 µs