En Sıcak Konular

Şampiyon, futbolda önyargıları yıktı!

12 Mayıs 2008 08:38 tsi
Zorlu engelleri aşarak 17. şampiyonluğa ulaşan Galatasaray, maddî imkânlar kadar takım ruhunun ne kadar önemli olduğunu gösterdi ve bir çok ilke imza attı.

Zorlu engelleri aşarak 17. şampiyonluğa ulaşan Galatasaray, futbolda birçok ilke imza attı. Ligin bitimine 6 hafta kala Teknik Direktör Karl Heinz Feldkamp ile yollarını ayırmasına rağmen kalan bütün maçlarını galibiyetle noktalarken, 'teknik adam değişikliğine gidip de şampiyon olan ilk takım' unvanını aldı.

Birçok maçında yabancı futbolcularından yoksun sahaya çıkan Cim Bom, yerli futbolcularla da şampiyonluğa ulaşılabileceğini ispatladı. Maddî imkânlar kadar takım ruhunun ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Hakan Şükür, Okan Buruk, Hasan Şaş, Ümit Karan gibi tecrübeli futbolcular yedek kalsalar bile takım arkadaşlarını motive etmesini bildi. Ligin başında şampiyonluğun favorisi olarak gösterilen rakiplerini 6 puan farkla geride bırakan Sarı-Kırmızılılar, gösterdiği azimle herkese örnek oldu. Teknik heyet, oyuncu, yönetim ve taraftar bütünleşmesini sağlayıp, destansı bir başarıyla Türk futbol tarihine adını yazdırdı.


ASLAN'IN DERS VEREN ŞAMPİYONLUĞU

2007-08 sezonunu şampiyon olarak kapatan Galatasaray, kazandığı bu zaferle adeta rakiplerine ders verdi. Ligde ve Avrupa'da birçok ilke imza atan Sarı-Kırmızılılar, bu sezon ulaştığı 17. şampiyonluğa zorlu engelleri aşarak uzandı. Maddi imkanlar yerine takım ruhunu ön plana çıkartan Sarı-Kırmızılılar; teknik heyet, oyuncu, yönetim ve taraftar bütünleşmesi sayesinde destansı bir başarı yakaladı.

Ligde 79 puan toplayarak Fenerbahçe, Beşiktaş ve Sivasspor'un önünde 6 puan farkla şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray, lig tarihinin önemli kuralını da değiştirdi. Türkiye'nin lig tarihinde sezon içinde teknik adam değişikliğine giden hiçbir kulüp, bugüne kadar mutlu sona ulaşamamıştı. Bu yüzden sezon içinde teknik adam değişikliği yapan kulüpler, bir anlamda şampiyonluğu kaybetmeyi de göze alıyordu. Ligin bitimine 6 hafta kala Teknik Direktör Karl Heinz Feldkamp ile yollarını ayıran Sarı-Kırmızılılar, yoluna Futbol AŞ Genel Müdürü Adnan Sezgin ile antrenörler Cevat Güler, Burak Dilmen ve Nezihi Boloğlu ile devam etti. Ligin kalan 6 haftasından 18 puan çıkaran Sarı-Kırmızılılar, Avrupa'da tarihinin en başarılı dönemini yaşayan Fenerbahçe'yi geride bırakarak mutlu sona ulaştı. Bu zaferle Galatasaray, 50 yıllık lig tarihinin bir geleneğini de değiştirmeyi başardı. Sezon başındaki transfer çalışmalarında yabancı futbolcu transferleri genellikle büyük puntolarla gazete sayfalarını süsler. Transfer edilen yerli oyunculara ise çok fazla rağbet edilmez. Galatasaray, bu sezon kazandığı şampiyonlukla bu geleneğe de son verdi. Bir takımın başarısında yabancı oyunculardan çok yerli futbolcuların katkı yapacağını, elde ettiği şampiyonlukla herkese gösterdi. Yabancı transferler Lincoln, Linderoth, Nonda, Ahmet Barusso gibi oyunculara hem büyük ödemeler yapıldı hem de takımdaki yerleri büyük ölçüde garantiydi. Ancak hesapta olmayan sakatlıklar ve form düşüklükleri bu oyuncuları birçok maçta kulübeye mahkum ederken, genç yerli oyuncular Servet Çetin, Uğur Uçar, Arda Turan, Mehmet Topal, Hakan Balta, Emre Güngör, Barış Özbek gibi oyunculara da ilk 11'in kapısını açtı. Birçok maçta yerli oyunculardan kurulu bir 11'le mücadele eden Sarı-Kırmızılılar, son yıllarda Türk futbolunda yaşanan yabancı oyuncu tartışmasına da bu sayede farklı bir pencere açtı. Galatasaray'ın 5-3 kazandığı Sivasspor maçından sonra genç yıldız Arda Turan'ın "Başka takımların parası olabilir, ancak bizim de ruhumuz var." sözleri Sarı-Kırmızılı takımın kazandığı şampiyonluğun en güzel özetiydi.

Sezon başından itibaren sakatlıklar, ekonomik sıkıntılar, yönetim ve teknik heyet değişikliğine rağmen Cim Bom bütün engelleri aşarak zafere uzanmayı başardı. Birçok maçta oyuncuların öne çıkardığı "takım ruhu"nun oluşmasında ise takım kaptanları Hakan Şükür, Hasan Şaş, Ümit Karan, Ayhan Akman ve Okan Buruk'un büyük katkısı vardı. Sezon içinde sakatlıkları sebebiyle birçok maçta forma giyemeyen yıldızlar, maçlardan önce yaptıkları önemli motivasyonlarla takım arkadaşlarını yalnız bırakmadı. Sivasspor maçından önce ameliyat olan Hasan Şaş, hastaneden kaçıp önce antrenmana, ardından da Sivas'a giderek, takım olmanın önemini hareketleriyle en güzel şekilde anlattı. Hakan Şükür ve Okan Buruk 16, Hasan Şaş 10, Ümit Karan ve Ayhan Akman 6 yıldır Sarı-Kırmızılı takımın başarısı için ter döküyor. Orkun Usak, Uğur Uçar, Arda Turan, Sabri Sarıoğlu, Mehmet Güven ise altyapıdan A takıma yükselmeyi başarmış isimlerdi. Sarı-Kırmızılı takımdaki bu tablo bile Sarı-Kırmızılı takımın sahaya yansıttığı takım ruhunu en iyi şekilde ortaya koyuyor.

Özhan Canaydın'ın sağlık sorunları sebebiyle başkanlığı bırakmasının ardından mart ayında yapılan seçimlerde Adnan Polat, kulübün yeni başkanı olmuştu. Adnan Polat, göreve gelir gelmez oyunculara bir başkandan çok ağabey gibi yaklaştı. Kurmaylarıyla birlikte Florya Tesisleri'nde kamp kuran Polat, hem sık sık oyuncularla sohbet etti hem de onların sorunlarıyla yakından ilgilendi. Bu sıcak diyalog sayesinde Feldkamp'ın görevi bırakması bile Sarı-Kırmızılı oyuncuları olumsuz etkilemedi. Camia içinde birlik ve beraberliğe büyük önem veren Polat, Fenerbahçe derbisinde hem eski başkanları hem de eski teknik adamları bu önemli karşılaşmaya davet etti. Şampiyonluk yolunda camiayı tek çatı altında toplayan Polat, şampiyonluktan sonra da bu tabloyu sürdürerek, "Eski başkanlarımızı da şampiyonluk kutlamalarına davet ettik. Bu sadece bizim başarımız değil. Eski başkanımız Özhan Canaydın'ın da emekleri çok olduğu için bütün kutlamaları birlikte yaptık." diyerek Sarı-Kırmızılı camianın birlik ve beraberliğine ne kadar önem verdiğini ortaya koydu.

zaman



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,640 µs