BUYUR BURDAN YAK: İşçiler köylüymüş diye ölüyorlarmış | " /> BUYUR BURDAN YAK: İşçiler köylüymüş diye ölüyorlarmış | "/>

En Sıcak Konular

BUYUR BURDAN YAK: İşçiler köylüymüş diye ölüyorlarmış

11 Mayıs 2008 23:30 tsi
BUYUR BURDAN YAK: İşçiler köylüymüş diye ölüyorlarmış İş Sağlığı ve Güvenliği (İSGÜM) Genel Müdürü Kasım Özer, tersanelerde meydana gelen kazalarda eğitimsizliğin en önemli unsurların başında geldiğini belirterek, "Köyden hiç ayrılmamış insanlar, sanayi işlerine girdiğinde üzüntü verici kazalar oluyor" ded

Gemi İnşa Sanayindeki İş Güvenliği ve Çalışma Şartları Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç’ın başkanlığında toplanarak, Özer’i dinledi.

Özer, Türkiye’de 2000-2007 yılları arasında, tüm sanayi iş kollarında toplam 621 bin iş kazası meydana geldiğini, bu kazalarda toplam 9 bin 63 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

"Facia varmış gibi gösteriliyor"

Aynı dönemde tersanelerde meydana gelen kazalarda ise toplam 53 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Özer, ölüm nedenlerinin başında yüzde 34’lük bir oranla yüksekten düşmenin geldiğini söyledi.

Özer, bunu yüzde 22 ile travmalar, yüzde 14,6 ile bunaltı, bayılma ve kriz, yüzde 8 ile baş travması, yüzde 7 ile zehirlenmenin izlediğini dile getirerek, şöyle dedi:

"Tersanelerdeki kazaların artması, işin kötü olduğundan değil, işçi sayısının son 2 yılda artmasından kaynaklanıyor. Dar alanlarda çok sayıda işçi çalışıyor. İnsanlarımız yüksekte çalışırken, ya kişisel koruyucu donanım kullanmıyorlar, ya da fizyolojik olarak yüksekte bulunmadığı için dengesini kaybedip düşüyorlar. Tansiyonu düşüyor, gözü kararıyor, vesaire... Köyden hiç ayrılmamış insanlar, sanayi işlerine girdiğinde üzüntü verici kazalar oluyor. Aslında diğer sektörler incelendiğinde tersanelerdeki iş kazaları çok küçük bir yer tutuyor. Yeraltı maden ocağında gaz patlamasında 250 insan ölüyor. Tersanelerde son 2 yılda peş peşe ölümlerin olması ve bu işin başka nedenlerle gündeme getirilmesi, tersanelerde sanki ’facialar varmış’ gibi gösteriliyor. Ama oranlara baktığımızda o kadar büyük değil."

Alt yüklenici sorunu

Tersanelerdeki kazaların alt yükleniciler tarafından bildirilmediğine yönelik eleştirilere de değinen Özer, "Alt yükleniciler kendisini bildirmemiş ki kazaları bildirsin" dedi.

Kasım Özer, tersanelerdeki iş sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmesi için Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ve Dok ve Gemi Sanayi İşçileri Sendikası ile 25 Şubat’ta protokol imzalandığını, bu protokol kapsamında eğitimler verildiğini anlattı.

GİSBİR’in İş Sağlığı Güvenliği Merkezi Biriminde, toplam 7 doktorun çalıştığına da dikkati çeken Özer, "GİSBİR 7 doktorla 39 tersanedeki 20 bin işçiye sağlık hizmeti götürmeye çalışıyor. Bu yetersiz. Yeni doktor alma gayretleri var. Açığı kapatmaya çalışıyorlar" dedi.

Özer, asli işverenlere bağlı işçilerde bir sorun yaşanmadığını, sorunun alt yüklenicilerde olduğunu sözlerine ekledi.

kronikmuhalif.com



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,062 µs