En Sıcak Konular

1 milyon hayvan göç yolunda

11 Mayıs 2008 22:45 tsi
Son 70 yılın en büyük kuraklığını yaşayan Güneydoğu'da, meraların kuruması hayvanları vurdu. Hayvanlar Doğu illerine naklediliyor...

Kuraklıktan hayvanların zarar görmemesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ortaklaşa çalışma başlattı. Çalışma kapsamında, Güneydoğu'da meraların zarar görmesinden dolayı bölgede binlerce hayvan Doğu illerine göç ettiriliyor.

Diyarbakır'da 2007 yılında 5 bin 924 küçükbaş göç ettirilirken; bu sayı 2008 yılında 110 bine ulaştı. 2007 yılında 859 büyükbaş hayvan göç ettirilirken; 2008 yılında 21 bin 728 büyükbaş hayvan Doğu illerine gönderildi. Yetkililer; Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şanlıurfa başta olmak üzere kuraklığın yoğun yaşandığı bölge illerinde göç ettirilen hayvan sayısının 1 milyonu bulduğunu belirtiyor. Besicilik yapan çiftçiler, aileleriyle birlikte kamyonlarla hayvanlarını meraları zarar görmeyen bölgelere taşıyorlar.

İçişleri Bakanlığı ise Doğu'da meraların açılması için çalışma yürütüyor. Tarım İl Müdürü Mustafa Kayhan, geçmiş yıllara göre Diyarbakır'da hayvan göçünün arttığını söyledi. Hayvan göçünü tarımsal kuraklığın sonucu olarak değerlendirdiklerini anlatan Kayhan, her ilin mera otlatma planını yıl başında yaptığını belirtti. Bölgede kuraklıktan dolayı meralarında zarar gördüğünü Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na ilettiklerini dile getiren Kayhan, "Bakanlıktan il dışına hayvanlarıyla göç eden çiftler için kullanılmayan meraların açılmasını talep etti. Bunun sonucu olarak bakanlığımız Doğu Anadolu Bölgesi ağırlıkta olmak üzere meraların açılması için talimat gönderdi" dedi.

Bitkisel üretimdeki zararların tespiti için de komisyonlar kurulduğunu söyleyen Kayhan, komisyonların çalışmalarının devam ettiğini vurguladı. 4 milyon dekarlık bir alanda yüzde 90'ın üzerinde zarar olduğunu dile getiren Kayhan, "Bazı bölgelerimizde ise yağış bekleniyor. 400-500 hektarlık bir alan yağış olmaması halinde kuraklık yaşanacak. O bölgelerdeki çiftçilerimizde bunun stresi var. Şu anda çiftçiler kendi imkanlarıyla sulama yapıyor. Mevsim şartlarına dayalı tarım yapılan yerlerin büyük bir kısmı kuraklıktan etkilendi. Zarar tespit çalışmalarının 3-4 aya bitirilmesi hedefleniyor" diye konuştu.

Güneydoğu halkının geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığını hatırlatan Diyarbakır Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Sait Şanlı ise kuraklığın bölgeyi çok olumsuz etkilediğini belirtti. Diyarbakır'ın hayvancılık açısından bölge pazarı olduğunu dile getiren Şanlı, "45 gün içinde 18 bin hayvan dışarıya göç etti. Tabi aileler de gitti. Güneydoğu'nun yüzde 95'i kuraklıktan etkilendi. Hayvancılık büyük darbe aldı. Mardin, Kızıltepe, Şanlıurfa, Viranşehir'de insanlar hayvanlarını satıyor. Hayvanlar yok denecek kadar azaldı. Geçen yıldan kalma samanın kilosu 450 kuruş, 750-800 kuruşa kadar çıkacaktır" şeklinde konuştu.

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahim Hattapoğlu da hayvanların telef olmaması için göç uygulamasının başlatıldığını söyledi. Kuraklıktan meraların etkilendiğini ifade eden Hattapoğlu, "Tarım Bakanımızın talimatıyla kuraklıktan etkilenmeyen diğer illere hayvanların nakli gerçekleştirilmeye başlandı. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşların zararları en asgariye indirilmeye çalışılıyor. Hükümetimiz kuraklığın zararlarını bertaraf etmek için gerekli çalışmaları yürütüyor. Bölgede hasar tespit komisyonları oluşturuldu. Raporlar doğrultusunda zararlar telafi edilecek. Yüzde 80'in üzerinde zarar var" dedi.

haber7

 



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,038 µs