En Sıcak Konular

Hanedanın en genç üyesi İstanbul'da

11 Mayıs 2008 21:52 tsi
Yurtdışında yaşayan Osmanlı Hanedanı mensuplarının en genç üyelerinden Ayşe Sultan, kendisine verilen Türk pasaportuyla ilk kez Türkiye'ye geldi.

Ayşe Sultan, "Artık vatanıma yabancılarla değil, Türk vatandaşlarıyla evime girer gibi girebiliyorum" dedi.

Sultan 5. Murad ve Sultan Reşat'ın soyundan gelen Ayşe Osmanoğlu, İngiltere'de yaşıyor. Türkiye'ye ilk kez Türk pasaportuyla giriş yapan 4 erkek ve 1 kız olmak üzere 5 çocuk annesi olan Ayşe Osmanoğlu, İngiliz olan eşinin büyük bir Formula 1 tutkunu olduğunu ve İstanbul'da düzenlenen yarışlar nedeniyle de yakın zamanda sahip olduğu Türk pasaportunu ilk kez kullanma imkanı bulduğunu belirtti.

Dedesi Ali Vassib Efendi'nin yaşadığı Çırağan Sarayı'nda İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Ayşe Sultan, "Daha önce İstanbul'a çok geldiniz fakat, Türk pasaportunuzla yaptığınız bu ilk seyahatte neler hissettiniz?" şeklindeki soruya gözleri dolarak, "Türk pasaportu sahibi olmak çok müthiş. İstanbul'a indikten sonra her zamanki gibi yabancılar bölümünden değil de Türk vatandaşlarıyla birlikte vize kontrolüne girmek çok güzeldi. Öncelikle Türk vatandaşlığını ve bu pasaportu almam konusunda bana çok yardımcı olan Londra'daki Türk Konsolosluk yetkililerine teşekkür etmek istiyorum. Resmi olarak Türk vatandaşlığına
kabul edilmek ve Türk pasaportuna sahip olmanın bende nasıl hisler uyandırdığını anlayamazsınız. Kalbimde her zaman Türk olduğumu biliyordum, fakat bunun yazılı olarak teyit edilerek kayıtlara geçirilmesi tarifsiz bir duygu, çok müthiş" diye konuştu.

Eşi ve arkadaşlarıyla birlikte İstanbul'a geldiğini anlatan Ayşe Osmanoğlu, "Buraya kocamla birlikte, Formula 1 yarışlarını izlemek üzere dostlarımızın davetiyle geldik. Özellikle kocam büyük bir Formula 1 tutkunudur. Londra'dan bizimle birlikte gelen arkadaşlarıma da bu vesileyle İstanbul'u gezdirme imkanı buldum. Bugün büyükannemin doğup yaşadığı Dolmabahçe Sarayı'nı onlara gezdirdim. Kocama ve arkadaşlarıma aile köklerimle ilgili hatıraları göstermek çok gurur vericiydi. Daha sonra da yine tarihi bir mekan olan Kapalıçarşı'yı birlikte gezdik. Bodrum'daki evim için halılar ve tablolar aldık. Çok heyecan verici bir gündü. Dün akşam da Formula 1 yarışları öncesi düzenlenen bir partiye katıldık. Meşhur pilotlarla tanışma imkanımız oldu, çok eğlenceliydi. Yarışta maalesef bir Türk pilot yok. Eğer olsaydı kesinlikle benim favorim o olurdu. Şimdi herhangi bir pilotu desteklemiyorum ama takım olarak Ferrari hoşuma gidiyor" ifadelerini kullandı.

İHA muhabirinin "Türk vatandaşlığına da geçtikten sonra buraya yerleşmeyi düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Ayşe Osmanoğlu, "İngiliz bir kocam ve 4 tane oğlum olduğu için şimdilik Türkiye'ye yerleşmek çok kolay değil. Fakat Bodrum Yalıkavak'ta bir ev satın aldık. Her sene iki ay burada kalmayı planlıyoruz. Ayrıca babamın Beylerbeyi'nde bir evi var, kendisini sık sık ziyarete geldiğim için yılda 3-4 kez İstanbul'da oluyorum" dedi.

Bir soru üzerine üzülerek Türkçe'yi çok az bildiğini söyleyen Ayşe Osmanoğlu, büyükannesi ve büyükbabasının Türkçe konuştuklarını, onlardan öğrendiği çok şey olduğunu ancak pratik yapmadığı için öğrendiklerini de unuttuğunu söyleyerek, bundan sonra daha sık Türkiye'de olacağı için hem kendisinin hem de çocuklarının Türkçe'yi daha iyi öğreneceklerini belirtti.

Ayşe Osmanoğlu, bir Osmanlı hanedan üyesi olarak modern Türk kadınını Avrupa'da güzel bir şekilde temsil ettiğine inandığını vurguladı.
Ç ırağan Sarayı'nın arka avlusunda gezen Ayşe Sultan, dedesi Ali Vassib Efendi'nin yaşadığı görkemli yapıda, aile hatıralarını canlandırdığını söyledi. Sarayı gezerken kendisini tanıyan yerli turistlerle birlikte fotoğraf çektiren ve insanların ilgisinden rahatsız olmadığını, herkesle tanışıp kaynaşmayı istediğini belirten Ayşe Sultan, tarih okumayı çok sevdiğini, özellikle de son dönem Osmanlı tarihini çok detaylı araştırdığını dile getirdi.

Çocuklarının da hem Türkçe'yi hem de tarihi düzgün bir şekilde
öğrenmesini arzuladığını dile getiren Ayşe Sultan, Osmanlı Hanedanı'nın ve o devrin, yanlış algılandığını düşündüğünü söyledi. Ayşe Sultan, "Giyim, kuşam ve adetler açısından, bugünün gözüyle değerlendirildiğinde, çok eski moda gibi gözüküyor. Fakat onlar o zamanın gereğiydi. Aynı tarihlerde Avrupa ülkelerine bakılırsa, benzer giyim tarzı ve adetler görülür" dedi.

haber7
 



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,876 µs