En Sıcak Konular

Meclis'te bu hafta neler olacak?

11 Mayıs 2008 17:19 tsi
TBMM Genel Kurulu, haftaya, CHP'nin, 1 Mayıs'taki olaylarla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmeleriyle başlayacak.

TBMM Genel Kurulu, haftaya, CHP'nin, 1 Mayıs'taki olaylarla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmeleriyle başlayacak. Genel Kurul, 13 Mayıs Salı günü, CHP Grup Başkanvekillerinin, “İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılmasını engelleyerek, toplantı ve gösteri özgürlüğünü ihlal ettiği, açıklamalarıyla güvenlik güçlerini orantısız kuvvet kullanmasına teşvik ettiği ve bu tutumuyla toplumsal barışı tehlikeye atarak çatışmacı bir süreç başlattığı” gerekçesiyle, Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin, gündeme alınıp alınmamasını görüşecek.

Görüşmelerde, önerge sahipleri adına bir, gruplar adına birer milletvekili, Bakanlar Kurulu adına da Başbakan veya bir bakan konuşacak.

Gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından Genel Kurul, gündemindeki tasarıları görüşmeye devam edecek.

İlk olarak, yabancılara mülk satışı konusunda, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı dikkate alınarak Genel Kurul gündemine gelen Tapu Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı ele alınacak. Tasarıya göre, yabancı uyruklu kişi ve kuruluşlar, uygulama imar planı ve mevzi imar plan sınırları içerisinde kalan toplam alanların yüzölçümünün yüzde 10'una kadar olan kısmında taşınmaz edinebilecek. Bakanlar Kurulu, merkez ilçe ve ilçelerin altyapı, ekonomi, enerji, çevre, kültür, tarım ve güvenlik açısından önemlerini dikkate alarak, bu orandan fazla olmamak kaydıyla farklı oran belirlemeye yetkili olacak. Özel güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri, İçişleri Bakanlığınca geciktirilmeksizin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu bakanlığa verilecek.

İSTİHDAM PAKETİ GELİYOR

Genel Kurul, bu hafta İstihdam Paketini yasalaştırmak için de mesai yapacak. Tasarıyla, asıl işveren ile alt işveren (taşeron) arasındaki anlaşmalar yazılı olacak; alt işveren müfettişlerce incelenebilecek. 50'den fazla işçi çalıştıranlar, yüzde 3 oranında, kamu kurumları ise yüzde 4 oranında özürlü istihdam edecek.

Tasarıya göre, mesleki eğitim almamış işçiler de 16 yaşını doldurmamış genç işçiler ile çocuklar gibi ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak.

İşsizlik ödeneği miktarının hesaplanmasında, asgari ücretin neti yerine brütü baz alınacak; böylece sigortalı işsizlerin aldıkları işsizlik ödeneğinde yaklaşık yüzde 40 artış sağlanacak. Sigortalıların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin 5 puanı Hazinece karşılanacak. 18-29 yaş arasındakiler ile yaş şartı aranmaksızın kadınlardan; bir yıl içinde işe alınanların işverence yatırılması gereken primleri, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.

Bu yıl içinde yapılan özelleştirmelerden elde edilecek 1 milyar YTL ile gelecek 4 yılda yapılacak özelleştirme gelirlerinden 2.5 milyar YTL; 1 Haziran 2000'den 31 Aralık 2007 tarihine kadar fona aktarılan devlet payı ve nemasının 2008-2012 yılları arasındaki faizi GAP için kullanılacak.

Dünyanın en büyük savunma projesi olan 250 milyar dolarlık Müşterek Taarruz Uçağını üretimi, desteklenmesi ve sürekli iyileştirmesinde Türkiye'nin katılımına yönelik olarak imzalanan uluslararası mutabakat muhtırasının onaylanmasının uygun bulan kanun tasarısı da Genel Kurul da görüşülecek.

TBMM Genel Kurulunun bu haftaki gündeminde, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı da yer alacak.

Tasarıyla, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yapılacak harcamalara kaynak sağlamak için benzine 1,5 Ykr, motorin ürünlerine 1 Ykr zam yapılacak.

Tasarıya göre, spor kulüplerinin borçları, 10 yılı aşmamak üzere ertelenecek. Üniversite hastanelerinin alacaklarının yüzde 85'inin Maliye Bakanlığınca ödenmesi durumunda, geri kalan kısmı terkin edilecek. Yurt dışı çıkış tahdidi, 100 bin YTL ve üzerinde olan teminat altına alınmamış amme alacağı için uygulanacak.

Bu hafta Genel Kurul, üniversitesi olmayan 9 ili sevindirecek tasarı için de çalışacak. Tasarıyla Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova'ya üniversite kurulacak, böylece üniversitesiz il kalmayacak.

Genel Kurul, ayrıca, Ağrı Dağı Üniversitesi'nin adını Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak değiştiren tasarıyı, Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısını ve Organize Sanayi Bölgeleri Kanunda Değişiklik Yapan Tasarıyı yasalaştırmak için de çalışacak.

Bu amaçla Genel Kurul, 13 Mayıs Salı, 14 Mayıs Çarşamba ve 15 Mayıs Perşembe günleri saat 23.00'e kadar mesai yapacak.

Meclis komisyonları da bu hafta gündemlerindeki tasarı ve teklifler için yoğun çalışacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu, 14 Mayıs Çarşamba günü toplanarak, özel idareler ve belediyelerin vergi, harç, katılma payı, hizmet karşılığı alınan ücret ve diğer gelirleri, bunların konusu, mükellefi, matrahı, oran ve tarifeleri, istisna ve muafiyetleri, tahakkuku ve tahsili ile bu idarelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylara ilişkin esas ve usulleri düzenleyen İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısını görüşecek. Komisyon ayrıca, Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı ile CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı'nın 2464 sayılı kanunda değişiklik yapan kanun tekliflerini ele alacak. Adalet Komisyonu da Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı ile Ticari, Banka, Müşteri ve Devlet Sırrı Kanunu tasarılarını görüşecek. KİT Komisyonu da İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurumu Başkanlığı, Sümer Halıcılık, El Sanatları Sanayi, Ticaret A.Ş, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Doğusan Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 2006 yılı hesaplarını denetleyecek.

Uyuşturucu başta olmak üzere madde bağımlılığı ve kaçakçılığı sorunlarının araştırılması amacıyla kurulan Meclis araştırma komisyonu da bu hafta Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan'ı dinleyecek.

Komisyona, Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisinde brifing verilecek.


Yeni Şafak



Bu haber 454 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,208 µs