En Sıcak Konular

'Terör örgütleri' için belirli gün ve haftalar listesindeki hatalar

11 Mayıs 2008 16:02 tsi
'Terör örgütleri' için belirli gün ve haftalar listesindeki hatalar Ankara’da Emniyet Müdürlüğü tarafından” terör” örgütleri için önemli olarak nitelenen günler bu günlerde eylem yapılabileceği ihtimali ile listelenerek hastanelere yollandı. Fakat listede inanılmaz hatalar mevcut.

Vatan gazetesinin haberine göre Ankara Emniyeti çeşitli tarihleri o gün eylem yapılabileceği ihtimali ile sıralayarak gerekli önlemleri alması için hastanelere yolladı. Emniyetin böyle bir listeyi hazırlayarak hastanelere göndermesi başlı başına haber değeri taşıyor. Fakat habere asıl konu olan listenin içeriğinde yer alan oldukça komik hatalar ve dünya kadınlar günü, çocuklar günü gibi evrensel tarihlerin dahi olası eylem günleri olarak sıralanması.

Emniyet tarafından hazırlanan listede Lenin’in iki farklı tarihte öldüğü, Marx ve Engels’in ise 1947’de Komünist partiyi kurduklarını belirtiyor. Listede Dünya Çocuklar Günü, Dünya Kadınlar Günü, Dünya Barış Günü, Nazım Hikmet’in doğumu ve ölümü, BM’nin ve NATO’nun kuruluşu, Küba Devrimi, Körfez Savaşı’nın başlaması, Uluslararası Sömürgecilikle Savaş Günü, Türkiye’nin NATO’ya kabul edilişi de olası eylem tarihleri arasında yer alıyor.

Vatan gazetesinde yayınlanan listede ”terör” örgütlerinin olası eylem günleri sıralanırken genelde Marksist, Leninist örgütleri refere eden çeşitli gün ve tarihlere yer verildiği görülüyor. Listede sağ örgütleri hatırlatan günlerin yaygın olarak yer almamış olması akla sağcı örgütlerin belirli gün ve haftalara göre eylem yapmayarak programsız hareket etmeye yatkın olduğu düşüncesini getiriyor.

Vatan gazetesinde yayınlana tarih listesi ve düzeltmeleri şöyle;

* 14 Mayıs 1924 V.I. Lenin’in ölümü: Lenin 21 Ocak 1924’te öldü.

* 20 Ocak 1974 Lenin’in ölümü: Lenin listede 50 yıl sonra ikinci kez ölüyor. Muhtemelen listeyi hazırlayan kişi, 1924’te ölen Vladimir İlyiç Lenin’in “V.I. Lenin” kısaltmasını “6. Lenin” yani farklı bir kişi olarak düşündü. 12 Eylül döneminde bir polisin kitap kapağında gördüğü “V.I. Lenin” ismini tutanaklara “6. Lenin” diye yazdığı biliniyor.

* 30 Haziran 1947 Marx ve Engels’in Komünist Parti’yi Kurması: Marx 1883’te, Engels ise 1895’te hayata veda etti. Yani sözkonusu tarihten yaklaşık 60 yıl önce. Marx ile Engels 21 Şubat 1848’de komünizmin ilk bildirgesi niteliğindeki Komünist Parti Manifestosu’nu yayımlamışlardı. Listedeki tarih ise hiçbir çağrışım yapmıyor.

* 7 Ekim 1917 Rusya’daki Büyük Ekim Sosyalist Devrim: Yılı doğru ama günü yanlış. Doğru tarih 7 Kasım 1917.

* 25 Ekim 1917 Büyük Ekim Devrimi’nin Zafere Ulaşması: Aynı olay listede ikinci kez yer alıyor. Hata, listeyi hazırlayan kişinin Rus Jülyen Takvimi ile Miladi Takvim arasındaki farkı bilmemesinden kaynaklanıyor. Ekim devrimi Jülyen Takvimi’ne göre 24 Ekim’de gerçekleştiği için “Ekim Devrimi” adını taşıyor. Devrim Miladi Takvim’e göre ise 7 Kasım’da gerçekleşti.

* 7 Kasım 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi’nin Gerçekleşmesi: Listeyi hazırlayan bu olaya üçüncü ayrı tarihte yer veririken bu kez doğruyu tutturuyor.

* 14 Mart 1963 Marx’ın ölümü: Marx 14 Mart 1883’te öldü. 1963’te bir protesto gösterisi nedeniyle listeye bu tarihin konduğu düşünülüyor.

* 20 Ocak 1902 Nazım Hikmet’in doğumu: Ünlü şair 20 Kasım 1901’de doğdu.

* 21 Ocak 1934 Küba Devrimi: Doğrusu 1 Ocak 1959.

* 3 Nisan 1349 NATO’nun Kuruluşu: NATO 4 Nisan 1949’da kuruldu.

* 1 Nisan 1985 İran İslâm

Cumhuriyeti’nin Kuruluşu: Doğrusu

1 Nisan 1979.

* 10 Eylül 1920 Türkiye Komünist Partisi’nin (TİP) Kuruluşu: Bu tarih Türkiye Komünist Fırkası’nın (TKF) kuruluşuna ait. “TİP”, Türkiye İşçi Partisi’nin kısaltması ve 13 Şubat 1961’de kuruldu.

* 24 Ekim 1984 Birleşmiş Milletler Günü: Gün ve ay doğru ama yıl 1945 olmalı.

* 27 Kasım 1973 PKK Terör Örgütü’nün Kuruluşu: Gün doğru ama yıl 1978 olmalı.

* 20 Aralık 1922 SSCB’nin Kurulması: Doğrusu 30 Aralık 1922 olmalı.

sendika.org



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,972 µs