Baykal gibi konuştu!.. | " /> Baykal gibi konuştu!.. | "/>

En Sıcak Konular

Baykal gibi konuştu!..

11 Mayıs 2008 09:25 tsi
Baykal gibi konuştu!.. Danıştay'ın 140. kuruluş yıldönümünde konuşan Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren anayasal düzenlemeye karşı gelirken, Anayasa değişikliğinin sakıncalar doğuracağını kaydetti.

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, yargıya intikal eden konularda, gerek ulusal, gerekse uluslararası çevrelerce yargı organlarını yönlendirme ve etki altına alma girişimlerini doğru bulmadıklarını ifade ederek, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili yorumlar yapan AB yetkililerini üstü kapalı eleştirdi. Konuşmasının başında menfur bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Mustafa Yücel Özbilgin'i rahmetle anan Çörtoğlu, Danıştay için 17 Mayıs 2006'nın asla unutulmayacak bir gün olduğunu kaydetti.

ELEŞTİRİ SINIRLARI AŞILIYOR

Yargı bağımsızlığının devletin bağımsızlığıyla eşdeğer olduğunu söyleyen Çörtoğlu, yasama ve yürütme organlarını denetleyen yargı yerlerinin tam bağımsızlığa sahip olmamaları halinde yargı denetiminden beklenen yararın sağlanamayacağını belirtti. Çörtoğlu, “Özellikle son yıllarda, kesinleşen yargı kararlarının eleştiri sınırlarını aşan, Danıştay'ı faaliyetlerine engel gösteren, görev ve yetkisini aştığını ifade eden beyanları üzülerek izlediğimizi belirtmek istiyorum” dedi.

AB'NİN ELEŞTİRİLERİNE CEVAP

Konuşmasında Anayasa ve yasa değişikliği çalışmalarına da değinen Çörtoğlu, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran Anayasa değişikliği hazırlıklarıyla ilgili “Yargı denetimini etkisiz kılmaya, yargı kararlarını uygulamamaya, sonuçlarını bertaraf etmeye yönelik anayasal ve yasal değişiklik girişimlerinin yargı bağımsızlığına ciddi darbe indireceği gibi toplumda huzursuzluğu da yol açabileceği ihtimali hiçbir zaman gözlerden uzak tutulmamalıdır” yorumunu yaptı. Çörtoğlu, AK Parti'ye karşı açılan kapatılma davasını eleştiren AB yetkililerini de eleştirerek, “Kendi ülkelerindeki yargı organlarına ve bu organların karar ve dava süreçlerine gösterdikleri saygıyı aynı şekilde, Türk yargısına da göstermelidirler” diye konuştu.

BAŞÖRTÜSÜ DEĞİŞİKLİĞİNE TEPKİ

Başörtüsüne üniversitelerde serbestlik getiren Anayasa değişikliğine de tepki gösteren Çörtoğlu, laik eğitim kurallarını dolaylı dahi olsa zaafa uğratacak hiçbir düzenlemenin, iç hukukumuzda bireysel eğitim hakkının sağlanması olarak görülmesine olanak bulunmadığını kaydetti. Çörtoğlu ayrıca Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işlemler ile Yüksek Askeri Şûrâ kararlarının yargı denetimine açılmasını istedi.

yenişafak



Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,714 µs