En Sıcak Konular

Baykal: Ulusal birlik sıkıntıya girdi

10 Mayıs 2008 18:53 tsi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Türkiye'nin ekonomisi de, devlet düzeni de, hukuk düzeni de, huzuru da, kardeşliği de, ulusal birliği bütünlüğü de, sıkıntıya girmeye başladı'' dedi.

Baykal, Balıkesir'in Susurluk ilçesinde ANAVATAN, SHP ve DYP'den partisine geçenlere parti rozetinin takıldığı törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gidişatının iyi olmadığını gören insanların ülkeye sahip çıkmak için CHP'ye sahip çıkmak gerektiğini gördüklerini savundu.

AK Parti iktidarları döneminde Türkiye'nin temel sorunlarının çözüldüğünü söyleme imkanının bulunmadığını ifade eden Baykal, uygulanan yanlış politikalar sonucu bu dönemde 1 milyon 300 bin çiftçinin şehirlere göç ederek yaşam mücadelesi vermek zorunda bırakıldığını öne sürdü. Baykal, Türkiye'de yatırımların ihmal edildiğini iddia ederken, buna örnek olarak ''IMF istemediği için GAP Projesi kapsamında bulunan tarım alanlarının sulanması için gerekli olan kanalların yapılmamasını'' gösterdi.

-TÜRKİYE'NİN BORCU-

Baykal emeklinin, esnafın ve işçinin sorunlarının çözülmediğini savundu. Türkiye'nin IMF'nin taleplerine karşı çıkacak ve ülke yararını düşünecek bir iktidara ihtiyacı bulunduğuna işaret eden Baykal, AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye'nin 220 milyar dolar borcu bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Türkiye gelmiş geçmiş bütün hükümetleriyle 220 milyar dolar borç yaptı. Bunlar 6 yılda 280 milyar ek borç yaptı. 220 milyar dolar ile demir çelik, şeker, çimento, dokuma fabrikaları, petrokimya tesisleri, yollar, hava yolları yapıldı, ordumuza, üniversitelerimize harcama yapıldı. AKP iktidarı borcu bu kadar arttırmasına rağmen 6 yılda geçmiş dönemlerde yapılanlara ne ekledi? Eldekileri, avuçtakileri sattılar, borç yaptılar. Bu kadar borç yaptılar; peki kim kazandı? Hiçbir AKP'li veya yakınının ekonomik sıkıntı yaşadığına tanık olan var mı? Türkiye üzerinden yerli yabancı bir sürü çevre çok para kazandı.''

Türkiye'de Japonya'dakinden fazla dolar milyarderi bulunduğunu kaydeden Baykal, bunun, Türkiye'nin sosyal demokrasi ve adalete ihtiyacı olduğunu gösterdiğini belirtti. Baykal, insanların iyi niyetle AK Parti'ye oy verdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Fakat bugün geldiğimiz noktada şu ortaya çıktı ki; Türkiye'nin ekonomisi de, devlet düzeni de, hukuk düzeni de, huzuru da, kardeşliği de, ulusal birliği, bütünlüğü de sıkıntıya girmeye başladı. Geldiğimiz noktada bu iktidarın, her türlü destek sağlandığı halde, ülkeyi yönetemediği, devletin kurumlarını birbiriyle çatıştırdığı, Türkiye'de yaşanmamış huzursuzlukların ortaya çıkmasına neden olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye'nin bu noktaya gelişinden dolayı muhalefete (Senin yüzünden böyle oldu) demek mümkün mü? Parlamentoda üçte ikiye yakın çoğunluk verildi.

Sana siyasi haklarını vermek için biz öncülük yaptık. Seni demokratik rejim içinde hakkına, hukukuna biz kavuşturduk. (Adam gibi bu ülkeyi yönet Türkiye'nin başına iş, dert açma) dedik. Uyarılarımızı yaptık, sen yola çıktın, 6 yıl sonra neredeyiz? Türkiye 6 yılda geleceğinden korkar hale geldi. Artık yapılması gereken şey nasıl Türkiye'yi derler toparlarız, bütünleştiririz, yeni aydınlık ufukları getirebiliriz. Peki yapabilir miyiz; elbette yapabiliriz. Yunanistan'a, Bulgaristan'a bak. Irak'a, İran'a, Beyrut'a bak. Türkiye tam ortada ve nereye gideceğine karar verecek.''

-YÖRSAN'DAN ÇIKARILAN İŞÇİLERİ ZİYARET-

Törenden önce sendika üyesi oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıkları iddia edilen Tek Gıda-İş Sendikası üyesi işçileri, oturma eylem yaptıkları Yörsan Fabrikası önünde ziyaret eden Baykal, parti otobüsünden seslendiği işçilere, sendikal haklarını kullanmak istedikleri için işten çıkarılmaları karşısında büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Baykal, sendikal hak ve tercihlerin hukuk devletinin temel koşulu olduğunu, siyasi parti seçme hakkına nasıl yasak konulamazsa, sendika seçim hakkına da yasak konulamayacağını belirtti. Hiç kimsenin çalışan işçilerin ekmeğiyle oynamaması gerektiğini ifade eden Baykal, ''Eğer ekmek ile oynama alışkanlığı yaygınlaşırsa bunun bedelini çok ağır öderiz. İçinde bulunduğumuz çağda hala işçilerin, sendikal haklarını kullandıkları için işinden atılmış olması, bu tabloya devletin 5 aydan beri sessiz kalması, bunu görmezden gelip umursamaması hiçbir şekilde kabul edilemez. Yazıktır, günahtır, hukuka aykırıdır'' diye konuştu.

Baykal, sorunun çözümü için sonuna kadar işçilerin yanında olduklarını sözlerine ekledi.

Törene katılmak için Balıkesir'e özel uçakla gelen Baykal, Balıkesir-Susurluk güzergahı üzerindeki yerleşim alanlarından geçerken parti otobüsünden vatandaşları selamladı. 

haber7



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    113,359 µs