En Sıcak Konular

'Yanlış hesap, Köşk’ten de döner'

10 Mayıs 2008 17:56 tsi
TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Meclis’ten, 3568 Sayılı muhasebecilik yasasında değişiklik yapan 5760 Sayılı Yasa’nın yeniden ele alınmasını, konunun taraflarıy

İSMMMO’nun 19. Olağan (Seçimli) Genel Kurulu Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda divanın seçilmesi, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve mültivizyon yayını ile başladı. Genel kurul yönetime aday olan tarafların konuşmalarıyla devam etti. Salonun ilk protokol konuşmalarından sonra salon önemli oranda azaldı. Lütfi Kırdar konferans salonunda “Aydınlık Türkiye’ye giden yol muhasebe denetiminden geçer” ve “Meslek mücadelesi, demokrasi mücadelesinden ayrılamaz” pankartları dikkat çekti. İSMMMO’nun yeni yönetimi yarın yapılacak seçimlerle belirlenecek. Yahya Arıkan’ın başkanlığını yaptığı Çağdaş Grup’a karşı en güçlü isim Meslekte Birlik Grubu’nun adayı Abdulaziz Ural olarak görülüyor.

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Yahya Arıkan, dünya ve Türkiye ekonomisinin özellikle bu zorlu döneminde hükümetin kimseyi dışlayacak lüksü olmadığını vurguladı. Arıkan, İSMMMO’nun bir yıl önce 18. Mali Genel Kurulu açılışında Türkiye ekonomisini değerlendirirken “Ekonomide ikili bir yapı oluşmuştur. Kazanan azınlık kesim ve kaybeden çoğunluk var demiştik” sözleriyle başladı. Arıkan geçen bir yıllık sürede durumun düzelmediğini, bu sürede kazanan azınlık kesimin daha çok kazandığını, çoğunlukların ise daha çok kaybettiğini vurguladı. Arıkan bu kayba bir de dünya piyasalarında yaşanan krizlerin eklenmesiyle Türk halkının daha büyük sıkıntılar içine düştüğünü belirtti. Arıkan Türk halkının krize düşmesinde yüksek faiz, düşük kur ile ithalatla büyümenin etkili olduğunu ileri sürdü.

“Siz muhasebecinin nesi oluyorsunuz?”

Arıkan, Türkiye’nin en acil sorunları için bile gösterilmeyen bir hassasiyetle Meclis’in mesai yaparak muhasebe odalarının Genel kurullarına yetiştirmek üzere meslek yasalarının değiştirilmesi girişimini eleştirdi.

5760 sayılı kanunun çıkarılmasında kötü bir sürecin yaşandığını belirten Arıkan, yasanın mesleğin sorunlarının hiç konuşulmadan, gözetilmeden ve tartışılmadan hazırlandığını söyledi. Arıkan, hükümetin demokratik talep ve haklar konusunda kötü bir sınav verdiğini dile getirdi. Odalarda demokratik işleyişin sağlanması yolunun kesinlikle nispi temsil olmadığını çünkü bunu savunanların meslektaş olmadığını ifade eden Yahya Arıkan, “(Siz mesleğin sözcüsü olamazsınız. Yönetimde olup olmayacağımıza biz bakarız) diyorlar. Peki tamam da siz kimsiniz? Muhasebecinin nesi olursunuz? Siz bunu kim ve ne adına yapıyorsunuz? Güzel siz bu kadar demokratsınız niye bakanlıkları muhalefetle paylaşmıyorsunuz? Siz kendi tabanınızın talepleri için demokrat kesiliyorsunuz da neden 1 Mayıs’ta anayasal hakkı tanımıyorsunuz?” diye sordu.

“Genel kurulların ortasına atılan bomba ellerinde patladı”

Politikacıların en temel siyasi ahlak kurallarını çiğneyerek meslek odaları genel kurullarının ortasına bomba attıklarını, ancak bombanın ellerinde patladığını belirten Yahya Arıkan, “İşte görüldüğü gibi Cumhurbaşkanı yasayı veto etti” dedi. Mücadelelerinin devam edeceğini ve değerlerine her zaman sahip çıkacaklarını belirten Yahya Arıkan, “Çünkü biz Türkiye’nin aydınlık geleceğine olan inancımızla ayaktayız. Bu inançla başarı öyküsü yazdık, kolluklu katiplikten, saygın, aranan meslek mensubu konumuna geldik. Bu değerler bizim varlık nedenimiz ve çocuklarımıza da bırakmak istediğimiz ülkenin sigortasıdır… Bunu bilsinler… Ve bilsinler ki; biz kendi örgütümüzün seçim ve yönetim modelini kendimiz belirleriz. Ankara’ya “sen değil, biz karar veririz” diyeceğiz” diye konuştu. Arıkan her zaman uzlaşmaya açık olduklarını ancak Türkiye’nin demokratik ve laik değerlerinden asla taviz vermeyeceklerini kaydetti. Arıkan konuşmasının sonunda meslekte siyasetin sonunun zarar olacağını, yanlış hesabın Bağdat’tan döneceğini, nitekim Köşk’ten döndüğünü hatırlattı. Arıkan sorunun çözülmesini isterken hedeflerinin de meslektaşın güç birliği ile yakalanacağını ifade etti.

Genel kurulda söz alan CHP milletvekili Mustafa Özyürek de verginin ödenebilir hale getirilmesini ve çalışan emekliler konusunda destekleme primlerinin düşürülmesini talep etti. MHP İstanbul Milletvekili Ümit Şafak da meslek yasasını eleştirerek AK Parti hükümetini eleştirdi.

haber7

 



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs