En Sıcak Konular

Bush Lübnan sınavını kaybediyor

10 Mayıs 2008 17:29 tsi
Bush Lübnan sınavını kaybediyor Lübnan'da muhalefetteki Hizbullah taraftarlarının gösteriyle başlayan çatışmalar, ABD Başkanı George Bush'un Ortadoğu'daki 3 önceliğinden birini kaybetmek üzere olduğu şeklinde yorumlanıyor. Lübnanlı ve ABD'li uzmanlar, başkanlık görevini bu yıl bırak

Bush yönetimi, çatışmaların başlamasının ardından Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora hükümetine destek olması için uluslararası kamuoyunu harekete geçirmeye çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bu minvalde hem Sinyora, hem BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, hem Fransız hem de Suudi yetkilerle görüşmelerde bulundu. Arap Birliği, Lübnan konusunda yarın acil toplanacağını duyururken, ABD Dışişleri bakanlığı da birliğe Hizbullah'ın ve onun "İran ve Suriye gibi" destekçilerinden duyduğu memnuniyetsizliği göstermeye çağırdı.

Bush hükümeti, Fuad Sinyora hükümetine destek vermek için geçtiğimiz 2 yıl içerisinde 1,3 milyar dolar harcadı. Sadece Lübnan güvenlik birimlerini güçlendirmek için ise 400 milyon dolar harcandı. Ancak Washington'un tüm bu yatırımları, militanları İran ve Suriye tarafından eğitildiği iddia edilen Hizbullah'ın son hamlesiyle boşa çıkmış görünüyor.

SİNYORA, BUSH'LA GÖRÜŞMEK İÇİN MISIR'A BİLE GELEMEYEBİLİR

Irak ve İsrail-Filistin barış süreci ile birlikte Lübnan, Washington'ın Ortadoğu ajandasının ana maddelerinden birini oluşturuyor. Bush, gerçekleştireceği son Ortadoğu ziyaretinin sonunda Kahire'de Sinyora ile görüşmeyi planlamıştı; ancak şimdi Sinyora'nın Kahire'ye gelebilmesinin bile şüpheli olduğu belirtiliyor.

Lübnan'da 1984 yılında Şiilerin Batı Beyrut'u ele geçirdiği dönemde Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi'nde Lübnan üzerine çalışmış olan Geoffrey Kamp, Washington Post'a yaptığı açıklamada "Bush'un önünde iki mesele olduğunu" söyledi. Kamp, "Barış süreci konusunda neden ilerleme kaydedilmediğini ve Lübnan'da Sinyora hükümetinin çökmesine sebep olabilecek krizi açıklamak zorunda kalacak" dedi. Lübnan uzmanı, ayrıca Lübnan krizinin "Irak'tan sıkıcı haberler geldiği ve petrol fiyatlarının varili 126 dolara yükseldiği bir dönemde yaşandığını" vurguladı.

"EĞER ÇÖZÜM OLACAKSA HİZBULLAH'LA UZLAŞILMALI"

Aynı gazeteye açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler adına Lübnan'da çalışmış eski bir yetkili olan Augustus Richard Norton da "ABD, Lübnan'da zayıf tarafı hem askeri hem de siyasi olarak desteklemek için çok para yatırdı" yorumunda bulundu. Aynı zamanda "Hizbullah: A Short History/Hizbullah: Kısa Bir Tarihi" adlı kitabın yazarı olan Norton, "ABD'nin yaklaşımı, bir tarafın ayakta kalacağı diğerinin gideceği düşüncesini temel alıyor; ancak şimdi işler hiç de öyle değil" dedi.

Richard Norton, "Burası (Lübnan), oyunun adının sözlü siyaset olduğu ve işlerin bu şekilde halledildiği bir yer. Eğer bir çözüm olacaksa Hizbullah'ın da içinde bulunduğu muhalefetle uzlaşılması gerekiyor." diye konuştu.

Norton, Washington'ın, Hizbullah'ın "büyük bir ısırık aldığına" inandığını ve Hizbullah'ın Hıristiyan müttefiklerinin de bulunduğu Lübnan'ın geri kalan kısmını yabancılaştırma riskini aldığını belirterek, "Hizbullah, bu hafta yaptıklarıyla siyasi olarak zayıflamıştır" yorumunda bulundu.

cihan
 



Bu haber 239 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,325 µs