En Sıcak Konular

Gül: Tarih bilinci güçlü bir biçimde uyanıyor

10 Mayıs 2008 17:24 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin tarihini ihmal ettiği dönemler geçirdiğini ancak bu bilincin şimdi çok güçlü bir şekilde uyandığını belirtti.

Gül, "Türkiye gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ülke çok azdır. Eğer bu kadar büyük hazineye, medeniyetlere iz bırakanların izlerini muhafaza ediyorsak, bunun da bir sorumluluğu vardır." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi'nin ev sahipliğinde Bursa'da Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği toplantısına katıldı. Gül, burada katılımcı belediye başkanlarına hitap etti.

Birliğin 8 yıl önce Bursa'da kurulduğunu hatırlatan Gül, yeniden burada toplanılmasının anlamlı olduğunu kaydetti.

Yapılan faaliyetlere sahip çıkmak, faaliyetlerin gösterilmesi için toplantıya katıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, "Bu faaliyetlerin ciddiyetini gördüm. Tarihi Kentler Birliği olarak sizlerin bilim adamlarına çok önem verdiklerini gördüm. Bunu her ortamda tekrarlıyorsunuz. Herkes faaliyet yapar ama herkesin kabiliyeti sınırlıdır. Eğer bu işi meslek edinmiş, uzman bilim adamlarından destek almazlarsa yaptıkları faaliyetler güzel olsada geçicidir. Kalıcı değildir." diye konuştu.

Türkiye topraklarının çok büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını hatırlatan Gül, şöyle konuştu: "Bazı ülkelere gittiğimde, birkaç bin yıllık tarihten bahsederler. Ama Türkiye gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ülke çok azdır. Eğer bu kadar büyük hazineye, medeniyetlere iz bırakanların izlerini muhafaza ediyorsak, bunun da bir sorumluluğu vardır. Biz bu sorumluluğu uzun yıllar bir çok sebeplerden ihmal ettik. Bir taraftan tarihimiz için canımızı veririz ama yeri geldiğinde de çok ihmal ederiz. Türkiye böyle dönemleri geçirmiştir. Bu eserlerin kıymetini bilmediğimiz dönemler geçmiştir. Ama bu bilinç çok güçlü bir şekilde uyanmıştır. Birden bire uyanmasının sebebi de, geçmişin ihmalini kapama arzusundan gelmektedir."

Türkiye'nin neresine bakılırsa bakılsın farklı bir medeniyeti görmenin mümkün olduğunu vurguluyan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kadar yerimiz varsa, bunları koruma altına almak, bunları onarmak ve bütün dünyanın bilgisine, görmesine, onların takibine açmak gerekir. O nedenle Tarihi Kentler Birliği'nin çok değerli çalışmalar yaptığına inanıyorum. Bunu siyasilerin, hükümetin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşların desteklemesini istiyorum. Sadece geçmişi korumak değil, bugünü en iyi yapmak, geleceğe taşımak gerekir. Sadece geçmişle ilgilenmek değil. Uzun yılları ihmalinden dolayı, şehir merkezleri biraz daha düzgün olsada, şehir girişleri çok kötü durumda. Çirkinlikler var. Bazen öyle oluyorki, bir misafiriniz varsa 'Şurayı görmeden bir an önce şehir merkezine götürsem' diye düşünüyorsunuz. Onun için şehir girişlerimizin çok iyi olması lazım. Gelecekle ilgili de binaların yapılması, modern ve kalıcı binaların yanı sıra alt yapıların yapılması belediyelerin en önemli görevdir. Bunları yaparkende bilim adamları, mimarlar, mühendislerin tecrübelerinden de yararlanırsanız o kadar kalıcı eserler yaparsınız. 'Ben bu işi çok iyi biliyorum' diye yaparsanız, sıkıntılarını daha sonra görürsünüz."

Cumhurbaşkanı Gül, şehrin geleceğini planlarken ne kadar çok katılım olursa, ne kadar çok insanların fikri alınırsa daha doğru işlerin ortaya çıkacağını ifade etti.

Sadece katılımı olmadığı için eleştiren insanların bulunacağını vurgulayan Gül, belediye başkanlarına şu tavsiyelerde bulundu: "Onların da sadece fikrini alsanız, gönlünü alsanız yeterli olacak. Hem daha başarılı olacaksınız, hem de şehirlerimizi geleceğe daha iyi taşınmış olacaksınız. Bunlarla ilgili örnekleri artık daha çok görüyoruz. Daha çok fonlar ayrılıyor. Bu işin bilincindeyiz ardık. Bunları görmekten de mutluluk duyuyorum. Bil hassa kamu binalarının örnek olma özelliği var. Bunları yaparken birşeyden kaçınmamak gerekir. Çünkü o herkesin binası. Nasıl 500 yıl öncesine ait binalar varsa, kamu binalarımız da yüz yıllarca yıl ayakta kalabilmelidir. Bugün dünyanın dört bir yanında eserlerimiz var. Yurdumuz olmasa da kültürümüzü ve eserlerimizi yaşatıyorlar. Balkanlara yaptığım gezide Bursa'daki kubbelerin, çarşıların aynısını orada da gördüm. Çınarlarımız büyümeye devam ediyor. Osmangazi Belediyesi'nin orada yaptırdığı bir eseri açtık. Beledeyelerimiz yurt dışındaki eserlere de sahip çıkmalıdırlar."

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından yaşlı bir kadını kürsüye alarak, konuşmasına izin verdi. Gül'e bir rozet takan anne, Türkiye'nin birlik ve beraberlik içinde yaşanan bir yer olmasını istedi. Cumhurbaşkanı Gül'de yaşlı kadının elini öptü.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Gül, salona geldiği sırada yolda aracından inerek, kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamladı.

Bir çocuğu kucağına alarak öptü. Gül'e, alkışlarla yoğun ilgi gösteren Bursalılar, ilgilerini Cumhurbaşkanı'nın salondan ayrılışında da gösterdi.

Halkın sevgisine kayıtsız kalmayan Gül, vatandaşların arasına girerek onlarla sohbet etti.

Abdullah Gül, yanına gelen 2 şehit annesinin de isimlerini alarak yardımcı olacağını söyledi.
 
Zaman



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,618 µs