En Sıcak Konular

UNESCO heyeti Sulukule'de inceleme yaptı

10 Mayıs 2008 17:13 tsi
UNESCO heyeti, İstanbul'daki 3üncü gününde, hem 2 yıl önce yapılan uyarıların sonuçlarını denetledi hem, sivil toplum kuruluşlarının uyarılarına kulak verdi. Heyetin hazırlayacağı rapor, İstanbul'un 'Dünya Kültür Mirası Listesi'nden çıkıp çıkmayacağın

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasını Koruma Merkezi'nden gelen heyet, Fatih'teki çeşitli tarihi yapı, bina ve bölgelerde inceleme yaptı.
 
UNESCO Dünya Mirasını Koruma Merkezi'nden Avrupa ve Kuzey Amerika Bölümü Başkanı Mechtild Rossler ve üye Junaid Sorosh Wali ve ICOMOS Uluslararası Ahşap Bilimsel Komitesi Onursal Başkanı David Michelmore'dan oluşan heyet, alan incelemelerine, "Sulukule" olarak bilinen, Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri Yenileme Alanı'ndan başladı.
 
Bu bölgedeki binaların durumunu inceleyen heyete, Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Talip Temizel ve belediyenin yenileme alanlarından sorumlu başkan danışmanı Mustafa Çiftçi, uygulanan ve uygulanacak olan projeler hakkında bilgi verdi.
 
"Roman kültürü gelecek kuşaklara taşınabilsin..."
 
Bölgedeki incelemeler sırasında, yenileme projesindeki bazı uygulamalara karşı çıkan Sulukule Platformu üyeleri ve bazı semt sakinleri de heyete görüşlerini bildirdi.
 
Bir hafta önce Hıdırellez Şenlikleri'nde "roman" havalarıyla baharı karşılayanlar, bu kez UNESCO heyetinin karşısına da aynı dilekle çıktı: "Sulukule, gelecek kuşaklara da roman kültürünü taşıyabilsin..." Sulukule sakinlerinin karşı çıkışı Türk yetkililerde rahatsızlığa neden olsa da, onlar seslerini duyurmayı başardı.
 
Heyet, buradaki incelemelerinin ardından Tekfur Sarayı'na geçerek, Tekfur Sarayı Restorasyon Projesi Müdürü Şirin Akıncı'dan proje konusunda bilgi aldı. Daha sonra, Anemas Zindanları ve Emir Buhari Tekkesi restorasyonlarını gören heyet, ardından Ayvansaray mahallesini gezerek restore edilecek binaları inceledi.
 
Heyet, bir süre sonra Yedikule'de ilk etapta 60 bin metrekaresi kamulaştırılan ve yaklaşık 7 kilometre uzunluğunda olan "sur koruma bandı"nı gezdi.
 
Heyet bazı uygulamalardan memnun olmadı
 
Kamuya açık yeşil alan olarak düzenlenmek üzere çalışmalar yapılan sur koruma bandındaki gezilerinde bir alana dökülen hafriyatı gören heyettekiler, bu malzemelerin kalıcı olup olmadığını sordu.
 
Belediye yetkilileri de bölgenin geçici şantiye olarak kullanıldığını belirterek, söz konusu hafriyatların kamyonlar ile başka bir adrese götürüldüğünü söyledi.
 
İstanbul'a iki yıl ek süre veren heyetin yazacağı rapor, İstanbul'un "Dünya Kültür Mirası Listesi"nden çıkarılmasına neden olabilir. Bu nedenle gezi boyunca "Uygulama Projesi"ne imza atanlar ve projeleri uygulatanlar, heyeti ikna etmek için çabaladı. Ancak heyet bazı uygulamalardan memnun değildi.

David Michaelmore, "Biz bu çalışmaların iki yıl önce durdurulmasını tavsiye etmiştik fakat bu tavsiyelere rağmen iki ay daha devam etti oysa derhal dudurulmalıydı, iki ay sonra değil. Buradaki çalışmaların sünmesine fırsat tanınmış oldu" dedi.
 
Gün boyunca Fener - Balat restorasyonu, Ceneviz Şehir Duvarları, Marmaray kazısı sırasında Yenikapı'da açığa çıkan  Bizans Gemileri dahil İstanbul'un kültürel mirasını tek tek inceleyen heyetin, dikkat çeken duraklarından biri de Sultanahmet'teki "Four Seasons" oldu.
 
İncelemelerine yarın devam edecek olan heyetin pazartesi günü basın açıklaması yapması bekleniyor.
 
Bakan Günay: "Dikkatlerinden memnunuz"
 
Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, UNESCO heyetinin incelemelerine ilşkin, "UNESCO'nun İstanbul ve öteki miras alanlarıyla ilgili dikkatlerinden son derece memnunuz, müteşekkiriz. İstanbul'un tüm sivil toplum örgütleriyle, bilim çevreleriyle bizzat yerinde incelemeler gerçekleştiriliyor, değerlendirmeler yapılıyor. Biz de her türlü soruya bilgi vermek için hazır olduğumuzu kendilerine iletiyoruz, resmi kuşatma altında tutmamak için çalışma ortamı sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
 
Bursa'da gazetecilere açıklamalarda bulunan Günay, "Çalışmalar dün başladı, devam ediyor. Belirledikleri mekanlarda incelemeler yapacaklar. Ben de şahsen UNESCO ile aynı duyarlılık içinde İstanbul'daki ve öteki miras alanlarındaki çalışmaları yakından takip etmeye çalışıyorum" diye konuştu.
 
Altın Kapı projesi
 
Bakan Günay, bakanlıkta 8 ayını doldurduğunu, bu sürede bu miras alanlarını yerinde gezmeye çalıştığını kaydetti.
 
Tarihsel alanları korumaya yönelik yöntemler geliştirdiklerini anlatan Günay, "İstanbul surlarını koruma çalışması yapıyoruz. Altın Kapı'da bir proje çalışması yapıyoruz. Maliye Bakanı'yla ortaklaşa çalışma sürdürüyoruz; dünya miras alanı içindeki yerlerle ilgili özel bir fon kaynak oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

cnnturk



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,470 µs