En Sıcak Konular

Güneş enerjisi için düğmeye basıldı

10 Mayıs 2008 14:55 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelinin yılda 380 milyar kilowat saat olduğunu açıkladı. Türkiye'nin güneş enerjisi haritalarını çıkardıklarını anlatan Güler, yatırımcılara çağrıda bulunarak, "Yatırımcı bunları

Bakan Güler, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli konusunda yapılan çalışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda düzenlediği toplantıda güneş enerjisi konusunda Türkiye'nin tek kelimeyle muhteşem bir zenginliği bulunduğunu vurguladı. Türkiye'nin elektrik enerjisi üretim sisteminin 3 sütun üzerinde oturduğunu, bunların doğalgaz, kömür ve su olduğunu anlatan Güler, gelişmiş ülkelerde ise bu sistemin 5 sütun üzerinde oturtulduğunu, 4. sütunun yenilenebilir enerji, 5. sütunun ise nükleer enerji olduğunu kaydetti. Güler, 4. sütunu bugünkü çalışmalarla tamamlamış olduklarını bildirdi. Suyla ilgili bin 500'ün üzerinde projenin hayata geçirilmeye başlandığını, Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyeli atlasının hazırlandığını anlatan Güler, şimdi de 1.5 yıllık bir çalışmanın sonucunda güneş enerjisi konusundaki verilerin hazırlandığını açıkladı.

Türkiye'nin güneş enerjisi konusunda yapabileceği çok büyük projeler bulunduğunu kaydeden Güler, yatırımcılara bu imkanı sunacaklarını belirtti. Güler, "Şimdi artık güneş enerjisini rahatlıkla kullanabileceğiz. Nereye ne yapılabileceğini haritalarla tespit ettik. Bu noktada yatırımcının önünü açmış olduk. Buraları avuçlarının içi gibi bilecekler. Alternatif enerji kaynaklarının arasına bir yenisini daha koymuş olduk" şeklinde konuştu.

Türkiye'de güneş enerjisine dayalı yatırım yapılabilecek alanın 4 bin 600 kilometre kare büyüklüğünde olduğunu, güneş termik enerji potansiyelinin ise yılda 380 milyar kilowaat saat olarak belirlendiğini açıklayan Güler, bu potansiyelin toplan 56 bin megawatt kurulu güce sahip doğalgaz çevrim santralinin enerjisine eşdeğer olduğunu belirtti. Yapılan çalışmalarla 500x500 metrelik çözünürlüğe sahip gridler oluşturulduğunu dile getiren Güler, "Haritaya bakıp, yerinizi bulup gidip görüyorsunuz. Orada 500x500 metrelik yatırımınızı yapıyorsunuz" dedi.

Güneş enerjisinden elektrik üretiminin uygulamaları hakkında da bilgi veren Güler, bunlardan birinin çatılara konulacak güneş pilleri yoluyla elektrik üretimi olduğunu ifade etti. Toplu konutlarda bunların uygulanabileceğini söyleyen Güler, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile bu konuyu görüştüklerini ve TOKİ'nin konutlarında bu sistemi uygulayacaklarını söyledi. Güler, bunun yanında bahçe uygulaması, odaklayıcı sistem, su pompajı ve aydınlatma sistemleri ile güneş enerjisinden elektrik üretilebileceğini bildirdi. Güler, oluşturulacak güneş tarlalarında sistemin, boruların içinden geçen suların buharlaşması yoluyla elektrik enerjisi üretilmesine dayandığını söyledi.

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Güler, "Güneş enerjisinden 380 milyar kilowatsaat elektrik elde edilirse nükleer santral projesi geri plana mı itilecek?" sorusu üzerine güneş enerjisinin, güneş olduğu zaman elde edilebilecek bir enerji olduğuna işaret etti. Güneş gibi, rüzgar gibi belli dönemlerde elektrik üretimine imkan veren kaynakların yanında kesintisiz kaynağa da ihtiyaç olduğunu kaydeden Güler, sözü edilen rakamın teknik potansiyeli gösterdiğini söyledi. Güler, "Bunun hepsinin gerçekleşmesi için yatırım yapılması lazım. Bir de maliyet sorunu var. Bunların hepsinin birden yapılması sözkonusu olamayacağı için diğer alternatifleri de düşünmek zorundayız" dedi. Güler, güneş enerjisine ağırlık verdiklerinde çevreye zararı olmayan, dışa bağımlı olmayan bir kaynağı harekete geçirmiş olacaklarını vurguladı.

Güneş enerjisi üretiminin maliyetinin sorulması üzerine Güler, güneşte giderek düşen bir maliyetin söz konusu olduğunu söyledi. Maliyetin şu anda 20 centin üzerinde olduğunu kaydeden Güler, amaçlarının güneş pillerinin ve santrallerin Türkiye'de yapılabilmesini sağlamak olduğunu, bunlar gerçekleştiğinde maliyetin de düşeceğini ifade etti. Güler, "Güneş konusunda Türkiye çok önemli bir adım atıyor. Bu santrallerin kurulacağı yerleri tespit ettik. Bundan sonrası yatırımcının ve bizlerin gayretine kalıyor. Bu sessiz devrimi sesli devrime dönüştürmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Güler, ABD'nin Türkiye'nin bir enerji koridoru olmaması konusunda baskı yapıp yapmadığı sorusu üzerine böyle bir baskı olmadığını, tam tersine diğer ülkelerle işbirliği içinde çalışmaları sürdürdüklerini bildirdi.

Ajanslar
 



Bu haber 553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,926 µs