En Sıcak Konular

Ordu'da altın bulundu!

10 Mayıs 2008 14:52 tsi
Ordu'da altın bulundu. Üstelik de çok geniş bir bölgede, tam 7 ayrı altın damarı var. Kalitesi ise bakın nasıl?

Ordu'nun Gölköy ilçesine yapılan çalışmalar sonucu altın bulundu. İlk tespitlerde bazı yerlerde altın oranı tonda 8 grama kadar çıkıyor. Tonda 2 gram ise ekonomik işlenebilirlik sınırı olarak kabul ediliyor.

Ordu'nun Gölköy ilçesine bağlı Çatak Beldesi'nin Çetilli Köyü sınarları içinde Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucu altın, kurşun ve çinko bulundu.

7 AYRI DAMAR BULUNDU

Yörede MTA ekipleri bu zamana kadar 2 bin 500 metre sondaj çalışması yaptı. Bunun sonucunda 7 ayrı maden damarı buldu. Bu sene içinde yıl sonuna kadar da 2 bin 500 metre daha sondaj çalışması yapılarak altın, kurşun, çinko ve bunlara göre daha az miktarda olduğu ön görülen bakır rezervi tespit edilecek.

SONDAJ DEVAM EDİYOR

Şenol San'ın kamp şefliğindeki ekipler iki ayrı sondaj aracı ile çeşitli noktalardan delme çalışmasını devam ettiriyor. Kaya zeminde yer yer yerin 200 metre altına kadar inen ekipler çıkarılan örnekleri inceleyerek hem madenlerin bulunduğu cevherin nerden geçtiğini hem de toplam rezerv miktarını belirlemeye çalışıyor. Bu ana kadar yapılan çalışmalarda ümit verici sonuçlar alındı. Alanda tonda 1 gramdan 8 grama kadar altın tespit edildi. Bazı ülkeler de daha düşük değerler için işletme kurulsa da dünya genelinde tonda 2 gram ekonomik değeri olan sınır olarak kabul ediliyor.

REZERV TESPİTİ YAPILIYOR

MTA ekipleri damar yönünü bulma ve rezerv tespit çalışmasını yanı sıra yörede yeni damarlar olup olmadığını da araştırıyor. MTA Çetilli Kamp Şefi Şenol San, bu zamana kadar yapılan çalışmalardan büyük oranda olumlu neticeler aldıklarını belirterek, "Zaten yaptığımız sondaj çalışmasının büyüklüğü de bunu gösteriyor. Umutlu olduğumuz bir saha olduğu için sondaj sayısını artırarak çalışmalara devam ediyoruz. Bu yılın sonuna kadar planladığımız sondaj çalışmaların biterek ondan sonra rezerv tespitini yapıp raporlarımızı hazırlayacağız." dedi.

YERALTI MADENLERİNE KATILABİLECEK BİR SAHA

"Birbiri ile ağ ilişkisi olan 7 ayrı damarda ilk bulgularda tonda 1 ila 8 arasında değişen altın değerlerimiz var." diye konuşan San, "Yine yüzeydeki ölçümlerimizde yüzde 17 oranında kurşun ve çinko değeri elde ettik. Bakır değerimiz bunlara göre biraz daha düşük. Fakat genel anlamda bu zaman kadar aldığımız sonuçlar alanın ülkemizin yeraltı maden kaynaklarına katılabilecek bir saha kanaati veriyor." şeklinde konuştu.

bugün

 



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs