En Sıcak Konular

Türk Cerrah'ın çalışması birinci oldu

10 Mayıs 2008 14:27 tsi
Doç. Dr. Eray Kara'nın yaşlı, kilolu ve diyabetli kanser hastalarının ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandıran ve bağışıklık sistemine olumlu etki sağlayan çalışması, Avrupa Cerrahi Kongresi'nde birincilik kazandı.

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eray Kara'nın yaşlı, kilolu ve diyabetli kanser hastalarının ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandıran ve bağışıklık sistemine olumlu etki sağlayan çalışması, Avrupa Cerrahi Kongresi'nde birincilik kazandı.

CBÜ'den Allerji-İmmunoloji Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Cengiz Kırmaz ve Biokimya Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ahmet Var'ın da desteklediği çalışmanın, kanser hastalığı ile daha uzun ve etkin bir mücadelenin sağlanabilmesini öngördüğü kaydedildi.

CBÜ Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eray Kara, diğer öğretim üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, 24-27 Nisan 2008 tarihlerinde Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da 44 ülkeden 500'e yakın katılımcı ve 270 çalışmanın yer aldığı '1st. Central European Congress of Surgery'de birincilik ödülü alan çalışmasıyla ilgili bilgi verdi.

Kara, ''Deneysel Pnömoperitonyum Modelinde Beta-D Glukan'ın Peritoneal İmmun Defans Belirteçleri ve Sitokin Yanıtı Üzerine Etkileri'' adlı çalışmanın, önceden bağışıklık sistemine olumlu etkileri gösterilmiş ve halen bazı hastalarda kullanılmakta olan Beta-D Glukan isimli maddenin, laparoskopik cerrahide karın zarındaki değişiklikler ve bağışıklık sistemine etkileri konusunda dünya literatüründeki ilk örnek olması bakımından önem kazandığını kaydetti.

Ekmek mayası, tahıl ve bazı mantar türlerinden elde edilen polisakkarit yapısındaki Beta-D Glukan isimli maddenin, deneysel olarak gerçekleştirilmiş laparoskopik cerrahiyle (karın içerisine CO2 gazı verilerek) yapılan ameliyatlarda, bağışıklık sisteminin olumlu yönde etkilendiğinin görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Kara, şunları kaydetti:

''Bu çalışma ile özellikle yaşlı, şişman ve şeker hastası olan kanser hastalarında kapalı ameliyatlar sonrasında daha çabuk iyileşme sağlanacağı, yara yeri iyileşmesiyle ilgili problemlerin daha aza indirgeneceği, ameliyata bağlı yan etkilerin daha az görüleceği, bağışıklık sisteminin olumlu yönde etkileneceği ve dolayısıyla kanser hastalığı ile daha uzun ve etkin bir mücadelenin sağlanabileceği öngörülüyor. Bu konuyla ilgili ileri araştırma ve çalışmalar halen devam etmektedir.''

Söz konusu çalışmanın, geçen yıl gerçekleştirilen Ulusal Laparoskopik Cerrahi Kongresi'nde üçüncülük ödülüne layık görüldüğü kaydedildi.

haber7
 



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,725 µs