En Sıcak Konular

Akaryakıtın üçte biri kaçak olabilir

10 Mayıs 2008 13:41 tsi
EPDK'nın Maliye Bakanlığı ile yaptığı operasyon sonucu alınan akaryakıt numunelerin üçte birinin kaçak olduğu iddia edildi. 26 Mart'ta yapılan operasyonda 600 depodan alınan numunelerin 100'ünde ulusal marker çıkmadı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) Maliye Bakanlığı ile yaptığı operasyon sonucunda alınan akaryakıt numunelerinden neredeyse üçte birinin ulusal marker'sız olduğu öğrenildi. EPDK 26 Mart 2008'de Maliye Bakanlığı ile yaptığı operasyonda 600 civarında depo ve antrepoya baskın yaparak numune almıştı. Analiz için gönderilen numunelerin yarıya yakınının sonuçları belli oldu. 300 civarında numuneden 100'ünde ulusal marker çıkmadı. Bu sonuç 'kullandığımız akaryakıtın üçte biri kaçak mı' sorusunu gündeme geldi.
KAÇAK OLMAYABİLİR

Uzmanlara göre, numunelerin üçte birinin ulusal marker'sız çıkması, bu akaryakıtların tamamının kaçak olduğu anlamına gelmeyebilir. Çünkü, operasyonlarda sadece depolardan değil, antrepolardan numune alındı. Ulusal marker'sız 100 numunenin tamamı antrepolardan alınmış numuneler olabilir. Antrepolardan alınmış numunelerin ulusal marker'sız çıkması ise çok doğal. Çünkü antrepolardaki ürünler Türkiye'ye girdi kabul edilmiyor ve millileşmediği için ulusal marker kullanmak mecburiyeti yok.

DEPOLARDAN MI ALINDI

Uzmanlar ulusal marker'sız çıkan 100 numunenin antrepolardan alınmış numuneler olmasını tahmin ettiklerini söylediler. Antrepolardan değil de depolardan alınmış numunelerin ulusal marker'sız çıkması ise, Türkiye olarak çok ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğumuz anlamına geliyor. Çünkü bu, Türkiye'de tüketilen akaryakıt ürünlerin üçte birinin kaçak olduğu anlamına geliyor. Akaryakıt sektöründe kaçakçılığı önlemek için getirilen ulusal marker kullanma zorunluluğunun bir işe yaramadığının da göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Akaryakıt tüketiminde şüpheli düşüş

Türkiye 2006 yılında toplam 30 milyon 30 bin ton akaryakıt tüketti. Bu rakamların artan araç sayısı hesaba katıldığında artması gerekiyor. Fakat EPDK'nın petrol sektörüyle ilgili raporundaki veriler aksini söylüyor. EPDK'nın raporundaki verilere göre 2007 yılında, 23,53 milyon tonu ithal ham petrol, 2,06 milyon tonu ise yerli ham petrol olmak üzere rafinerilerde toplam 25,59 milyon ton ham petrol işlendi.

yeni şafak



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,051 µs