En Sıcak Konular

Sigara yasağı geliyor, ama...

10 Mayıs 2008 13:01 tsi
Tüm kapalı alanları kapsayan sigara yasağı 19 Mayıs'ta başlıyor. Ancak yasağı delenlere kimin ceza vereceği hâlâ belli değil.

Cezaları uygulayacakların görevlendirilmesiyle ilgili genelge hazırlanıyor.Türkiye 19 Mayıs'tan itibaren dumansız günlere merhaba diyecek. Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü kapalı alanlarında sigara içilemeyecek. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, daha önce de var olan yasağın kapsamının genişletildiğini ancak cezanın kimler tarafından kesileceğinin kesinleşmediğini belirtiyor.

Yasağın yürürlüğe girmesine sadece 8 gün kala yetkililer, Başbakanlık'ta "kimin ceza kesmekle görevlendirileceği hakkında" genelge hazırlığının sürdüğünü bildiriyor. Genelgenin 19 Mayıs'tan önce çıkacağı, denetimin tüm toplum tarafından yapılacağı ve yasağı çiğneyenleri herkes tarafından ihbar edilmesi gerektiği kaydedildi. Kara, demir, deniz ve hava yolu ile taksiler dahil olmak üzere tüm toplu taşıma araçlarında sigara içmek yasak olacak.

Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kapalı ve açık alanlarında da uygulama geçerli olacak. Statlarda da sigara içilebilecek bölümler, açık alanlarında olacak. Açık havadaki her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde ise tütün ürünleri kullanılamayacak, sigara içme alanları oluşturulacak.

CEZAEVİNDE SERBEST

Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirlerarası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde sigara serbest olacak. Turistik otellerde ise sigara içenlere özel odalar yapılacak. Lokanta, kahvehane ve kafeterya gibi yerler için yasaklar ise 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girecek. Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların tüm reklam ve tanıtımları da tamamen yasaklanıyor.

iÇMEK ATMAK 50 YTL 20 YTL

Yasak bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmariti ve paketini yere atana ise 20 YTL ceza verilecek. Cezayı, ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlileri kesecek. Sigara yasağını uygulamayan işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak, yasak yeniden delinirse belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek.

Bugün



Bu haber 1,076 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,958 µs