dönüm noktası' mı? | " /> dönüm noktası' mı? | "/>

En Sıcak Konular

Kürt sorununda 'dönüm noktası' mı?

10 Mayıs 2008 12:09 tsi
Kürt sorununda 'dönüm noktası' mı? Taha Akyol, son günlerdeki gelişmeleri yorumladığı bugünkü yazısında "kapsamlı bir plan var" yorumu yaparak Kürt meselesinde bir "dönüm noktasında" olduğumuz görüşünü ortaya atıyor. İşte Taha Akyol'un tartışılacak yazısı...

Kürt meselesi nereye?

Ciddi birtakım işaretler var. Uçaklarımız Kandil’i bombalıyor, geçen yıl Diyarbakır’dan dem vuran Barzani şimdi DTP’lilerle görüşmeyi bile reddediyor, PKK’ya karşı sınır karakollarını güçlendiriyor! Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt da bunları “olumlu” buluyor.
DTP’li Ahmet Türk ve arkadaşları “Irak Cumhurbaşkanı” Talabani ile görüşebiliyor ve Talabani onlara şunu söylüyor: “Siz bilin, PKK’lılara da söyleyin; artık Kuzey Irak coğrafyasından yararlanamazlar. Kuzey Irak’taki Kürt yönetiminden de bir destek beklemeyin...”
Uzatmayalım, büyük bir tablonun ya da ‘kapsamlı plan’ın parçalarıdır bunlar!

‘Kapsamlı plan’
Olayların akışına bakalım:
21 Ekim 2007: PKK’nın Dağlıca baskını; Türkiye ve TSK açısından vahim bir olaydı. Bu ‘organize’ baskından PKK’nın amaçladığı siyasi sonuç, Türkiye’nin hemen misilleme yaparak Iraklı Kürtlerle, ABD ile ve egemen Irak devleti ile çatışmaya sürüklenmesiydi! Böylece Türkiye tecrit olacak, PKK ise Iraklı Kürtlerle, Irak’la ve ABD ile siyaseten aynı safta konuşlanabilecekti!
Sokaktaki müthiş tepkilere rağmen Türkiye, bu oyuna gelmiyor, Dağlıca baskınına misilleme yapmıyor.

5 Kasım 2007: Başbakan Erdoğan ABD’de Bush’la görüşüyor. PKK ‘ortak düşman’ ilan ediliyor, sınır ötesi operasyonlar için ABD siyasi ve teknik destek veriyor. PKK’nın Türkiye ile ABD’yi karşı karşıya getirme planı suya düşüyor. Türkiye bölge ülkeleriyle mekik diplomasisi geliştiriyor. ABD Barzani’ye baskı yapmaya başlıyor. 26 Şubat 2008: Bu siyasi ve ‘teknik’ ortamda TSK sınır ötesi hava operasyonlarını başlatıyor.

Dünyadan tek ciddi tepki yok.
24 Nisan 2008: MGK, Kuzey Iraklı Kürtlerle diyalog kararı alıyor. PKK’nın amacı Türkiye’yi Iraklı Kürtlerle çatıştırıp bölgede bir Türk-Kürt cepheleşmesi yaratarak ABD ve Irak’ı en azından nötralize etmekti. MGK’nın diyalog kararı, bu planı da boşa çıkarıyor.

PKK tecrit ediliyor
PKK’nın amacı Türkiye’yi tecrit etmekti. Ama Türkiye, görüldüğü gibi, ABD ve Irak’la ilişkilerini güçlendirerek, şimdi de Bölgesel Kürt Yönetimi ile ilişki kurarak PKK’yı tecrit ediyor.
MGK kararının ardından Büyükelçi Ahmet Davutoğlu ile Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik’in Irak’ta Talabani ve Neçirvan Barzani ile yaptığı görüşmeler Türkiye’nin Irak’la ve Kürtlerle sıkı bağlar oluşturma politikasını başlatıyor.

Ankara’daki kaynaklar bilhassa şuna dikkatimi çektiler: Türkiye Irak devleti ile stratejik işbirliğine giriyor. Güvenlik, enerji ve ekonomi alanlarında ilgili bakanlardan oluşan bir “Stratejik İşbirliği Üst Kurulu” kuruyor; Fransa ile Almanya arasındaki mekanizmanın benzeridir bu!
Elbette Iraklı Kürtlerin de çıkarı, PKK’nın peşine takılmayı değil, bu stratejik eksende yer almayı gerektiriyor.

Özal’ın yıllar önceki düşüncesidir bu.
Süreç amaçlandığı gibi yürürse, zamanla çok olumlu sonuçlar verir.
Tabii PKK’nın siyaseten tecrit edilip askeri operasyonlarla da terörden vazgeçmeye zamanla mecbur edilmesi, ‘içimizdeki Kürt sorunu’nun radikallikten uzaklaşıp demokratik bir niteliğe dönüşmesini sağlayabilir ve bu mümkün olursa çözüm de kolaylaşır.
PKK, zamanla erimesine yol açacak bu ‘doğru yol’u sabote etmek için çılgınca eylemler de yapabilir bu süreçte!

Kürt meselesi gerçekten bir dönüm noktasında...

 



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,601 µs