En Sıcak Konular

Rusya'dan gövde gösterisi

10 Mayıs 2008 12:11 tsi
Rusya'dan gövde gösterisi Rusya, iktidar değişiminin ardından '9 Mayıs Zafer Bayramı' törenlerinde gövde gösterisi yaptı. Nazi Almanya'sına karşı kazanılan zaferin anısına kutlanan törenlerde nükleer füzeler, tanklar 18 yıl aradan sonra tekrar Kızıl Meydan'da yürüdü

Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanya'sını mağlup etmesinin vesilesiyle Rusya'da kutlanan 9 Mayıs Zafer Bayramı törenlerinde, SSCB'nin çökmesinden sonra ilk kez tanklar Kızıl Meydan'a girdi. Rusya bu yıl Kızıl Meydan'daki kutlamalarda askeri gövde gösterisi yaparken, tören sırasında savaş uçakları meydan üzerinde tur attı, SSCB'nin dağılmasının ardından ilk kez Kızıl Meydan'a ağır tanklar ve füze fırlatma rampaları da girdi.

Kara, deniz, hava ve stratejik biriklerden 8 bin askerin yer aldığı kutlamalarda 111 ağır silah ve 32 adet savaş uçağı ve helikopter yer aldı.

Rusya'nın yeni Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Kızıl Meydan'daki geçit töreninde gazilerin elini sıktıktan sonra yaptığı konuşmada, 'En büyük ulusal ve kutsal gün olan, ülkemizin birliğinin sembolü haline gelen Büyük Zafer Günü vesilesiyle sizleri kalpten kutluyorum' dedi. Başbakan sıfatıyla törene katılan Vladimir Putin ise yaptığı açıklamada, “Gelişen savunma gücümüzü göstermek istiyoruz. Devlet olarak, halklarımızın, vatandaşlarımızın, devletimizin, zenginimizin ve bu ülke içinde bulunan her şeyin güvenliğinin sağlanması gibi bir görevimiz var” dedi.

ESKİ GÜNLERE DÖNÜŞ

Analistler, 1990 yılından beri Kızıl Meydan'a ağır silahların ilk sokulmasını Rusya'nın ekonomik gücünün yanı sıra askeri gücünün de eski günlerine döndüğünü göstermeyi amaçladığını savunuyorlar.

Kızıl Meydan'daki kutlamalarda bu yıl 110 askeri aracın yanı sıra Rusya'nın en modern füzelerinden olan İskender ve Topol füzeleri de yer aldı. Törenler sırasında aralarında Rusya'nın süpersonik bombaları, MIG'ler ve helikopterlerin bulunduğu 30 savaş uçağı Kızıl Meydan üzerinde gövde gösterisi yaptı.

18 yıl sonra ilk gösteri

Stratejik Roket Gücü'nün Kızıl Meydan'a gönderdiği dört adet Topol-M nükleer füze en çok dikkat çeken askeri mühimmat oldu. Hava kuvvetleri de BMD-4 ve Sprut savaş uçakları ile gösterilerde heyecanlı dakikalar yaşattı. Tarih müzesi tarafından alana giren araçlar daha sonra Vasileyvski caddesinden üslerine döndü. Ağır silahlar son olarak 1990 yılında Kızıl Meydan'daki kutlamalarda yer almıştı.

YENİ ŞAFAK



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,529 µs